Élet-Stílus

Szégyen ami a Fradinál zajlik – szurkolói reakciók

admin
admin

2009. 11. 02. 12:46

Féltik a várható büntetéstől csapatukat a Fradi szurkolói, bíznak abban, hogy a klub megússza az újabb balhét pénzbüntetéssel vagy néhány meccsre szóló pályabezárással. A néhány rendzavarót örökre kitiltaná a többség a focimeccsekről.

Bobby Davison menesztése nem vigasztalta a gyenge eredmények miatt rendszeresen a vezetés ellen tüntető Fradi-tábort. A szombat esti Diósgyőr elleni bajnokin a szurkolók egy csoportja megpróbált bemászni a pályára, illetve átjutni a diósgyőri szektorba. A lelátón felgyújtottak néhány széket, pirotechnikai eszközöket és székdarabokat dobáltak a pályára, ezért a játékvezető a 64. percben lefújta a mérkőzést.

„A csapatról és a mutatatott játékról nincs és nem is lehet véleményem, mert a semmit nem lehet véleményezni. Viszont van véleményem a szurkolóknak titulált söpredékről. Van véleményem erről a csürhéről és bizony nem szalonképes.” – írja egy csalódott drukker a Fradi honlapján, aki szerint alig van NB I-es szintű játékos a keretben.

Szurkolói videó a félbeszakadt meccsről

A lehetséges szankciókról rövidesen dönt az MLSZ, félnek is rajongók, hogy a néhány rendzavaró miatt ismét a másodosztályban találhatja magát az egyesület. Vannak persze olyanok is, örülnének a szigorú büntetésnek. „Mikor száműzik már a megyei I. osztályba ezt a társaságot, amely megérdemli, vezetése, játékosállománya, szurkolótábora alapján?! Szégyen, gyalázat, ami szeretett csapatomnál manapság folyik!” – írja Gyula.

A többség persze bízik abban, hogy a kedvenceik megússzák enyhébb büntetéssel, és arra panaszkodnak, hogy már évek óta létező problémát miért nem sikerült megoldani. „Vannak országok ahol már kitalálták hogy hogy lehet a nem kívánatos egyedeket kezelni… eltávolítani!!!! Miért nem lehet alkalmazni itt Magyarországon is?”

A kemény mag is megvan természetesen a véleménye. Berki Krisztián sportigazgatót és Terry Robinsont, az angol klubelnököt tartják elsőszámú ellenségnek, szerintük az ő döntéseik miatt áll csak a 13. helyen a csapat. A Diósgyőr elleni meccs közben is a két vezetőt szidalmazták a drukkerek. „…senki nem kérdezi meg, vajon miért történt szombaton ami….? Igen is Berki-Terry párostól bűzlik a hal feje!”

Mások úgy gondolják, hogy a média fújta fel az eseményeket, korábban számos komolyabb balhé volt már az Üllői úton. „Emlékezhettek olyanra, hogy telt ház volt még a fapados időkben, még fent és a lépcsőkön is ültek emberek és sokan, rengetegen egy nagy vezetés örömében a kerítés tetején ünnepeltek ? Vagy esetleg berepült valami pirotechnika ? Egyből kivitték és ennyi…”

A pályán kívül sem nyugodtak le a kedélyek

Részben az állandó rendbontások miatt egyre kevesebben látogatták a Fradi meccseit, többen a szombati események után úgy döntöttek, hogy a jövőben ők is inkább otthonról szurkolnak a kedvenceiknek.

A diósgyőriek jó néhány Fradi-szurkolóhoz hasonlóan már jelezték, hogy nem szeretnének visszatérni az Albert Stadionba, mert halálfélelmük volt. „A DVTK nem kívánja újra lejátszani a Fradi elleni találkozót. Aczél Zoltán vezetőedző mást elképzelni sem tud, mint azt, hogy csapata megkapja a három pontot, ellenkező esetben a zöld-fehéreké a győzelem – mint mondta -, mert nem mennek vissza az Üllői útra.”

Túlzásnak érzi egy kommentelő a nyilatkozatot, véleménye szerint a szombat esti események bármelyik magyar pályán megtörténhetnek. „Aki félt a lelátón az ne járjon meccsekre, sőt szórakozni se, sőt ki se tegye a lábát az utcára. Mi a f… volt olyan félelmetes? Az, hogy berepült pár tűz? Akkor gondolom a tüzijátékon is összefosod magad. Siralmas.”

Sőt még tippel is szolgál, hogy mikor lenne érdemes felelősségre vonni a vezetőket. „Ha meg valaki nagyon be akar menni a székházba, egyszerűbb ha nem akkor teszi amikor meccs van és ki… sok a zsaru. Berkit máskor is ott lehet találni.”

—-Szurkolói rendbontások az FTC mérkőzésein—-

1990. szeptember 15. – A Siófoki Bányász-FTC labdarúgó-mérkőzés után a távozó FTC-szurkolók közül néhányan kiszakították a kijárati kaput és kővel megdobálták a televízió közvetítő kocsiját. A vasútállomásnál egy garázda előállítsa után ötven-hatvan főnyi csoport támadt a rendőrökre, a háromszáz fősre duzzadt tömeget végül gumibot használatával kellett feloszlatni. Az eset során öt szurkoló és két rendőr nyolc napon belül, egy rendőr pedig nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

1990. október 3. – A Zalaegerszegen rendezett Ferencváros-Royal Antwerpen mérkőzést több alkalommal is félbe kellett szakítani, mert a zöld-fehér szurkolók petárdákat robbantgattak és füstbombákat hajigáltak. Emiatt a Ferencvárosnak következő UEFA Kupa mérkőzését a nyilvánosság kizárásával kell játszania és 6000 svájci frank büntetést kapott.

1991. szeptember 18. – Nyolcvan magyar FTC-szurkolót állítottak elő Szófiában a Levszki-Ferencváros mérkőzés előtt, akik bolgár hivatalos közlés szerint botokkal, láncokkal és más tárgyakkal felszerelve támadtak bolgár drukkerekre és járókelőkre.

1992. június 20. – A diósgyőri pályán rendezett DVTK-FTC találkozó előtt 64 személyt állítottak elő hivatalos személy elleni erőszak, csoportosan elkövetett garázdaság bűntette, továbbá garázdaság vétsége és szabálysértés miatt. A szurkolók megrongálták a büfét az M3-as autópálya egyik parkolójában, egy másik parkolóban súlyosan bántalmaztak és kiraboltak egy férfit.

1992. szeptember 2. – Az ÚTE – Ferencváros labdarúgó-találkozót követően mintegy 30-50 FTC-szurkoló verekedni kezdett az Árpád-hídi metrómegálló peronján, s rátámadtak több szolgálaton kívüli, jogszerűen intézkedő rendőrre is. A garázdákat a rendőrök csak figyelmeztető lövéssel tudták lecsillapítani, s két drukker megsérült.

1992. szeptember 16. – Pozsonyban a Slovan-FTC labdarúgó-mérkőzésen a szlovák rendfenntartók rendkívül brutálisan léptek fel a magyar szurkolók ellen. Az ügyből diplomáciai vita támadt a két ország között, s foglalkozott vele az Európai Labdarugó Szövetség (UEFA) ellenőrzési és fegyelmi bizottsága is. A testület elutasította a Ferencváros óvását, megállapítása szerint a magyar szurkolók provokálták a szlovák rendfenntartókat, az viszont túlzott és helytelen volt, hogy álarcos kommandósokat vetettek be ellenük, ezért mindkét csapatot 15 ezer svájci frankra büntette.

1993. április 19. – A Rába-Ferencváros győri mérkőzés során az FTC szurkolói 600 széket rongáltak meg és dobáltak szét, ennek következtében öt rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A rendőrség 11 szurkolót állított elő, közülük 9-et őrizetbe vett.

1994. április 11. – A Kispest-Honvéd FC – Ferencváros mérkőzés után mintegy kétszáz fős tömeg támadt egy színes bőrű külföldi állampolgárra. A rendőrök hat szurkolót előállítottak elő, akik ellen verekedés, garázdaság, illetve testi sértés miatt indult eljárás.

1994. május 14. – Az FTC-ÚTE mérkőzés után a ferencvárosi szurkolók mintegy 200-300 fős csoportja megdobálta a lovas rendőröket, ezután a rendfenntartók a tömeget a metró aluljáróba, valamint a Népliget felé kiszorították.

1994. november 6. – A DVSC-Ferencváros labdarúgó-mérkőzés után Debrecenben a Fradi szurkolói négy trolibuszt rongáltak meg, amely a vasútállomásra vitte volna őket. A rendőrök a randalírozó szurkolók közül 15-öt csoportos garázdaság elkövetésének alapos gyanúja miatt előállítottak, s három személyt őrizetbe vettek.

1996. március 20. – Az ÚTE-Ferencváros bajnoki labdarúgó-mérkőzésen a szurkolók betondarabokkal dobálták egymást, a rendőrség több személyt vett őrizetbe garázdaság miatt.

1997. május 10. – Az ÚTE-FTC mérkőzés alatt a szurkolók tüzet gyújtottak, a lelátó kerítését széttörték, betondarabokat dobáltak. A rendőrség a mintegy 200-250 fős tömeg pályára jutását könnygázzal akadályozta meg, 12 főt előállítottak.

1998. május 17. – Az Üllői úton az FTC-ÚTE mérkőzés előtt a szurkolók az útburkolat köveit felszedve a rendőrökre támadtak, majd verekedés tört ki. Két rendőr megsérült, két szurkolót kórházba szállítottak. 11 személy ellen eljárás indult.

1998. szeptember 19. – Az ÚTE-FTC mérkőzés után FTC-szurkolók mintegy 50 fős csoportja kövekkel, italos dobozokkal dobálta a biztonsági őröket, a rendezőket és a rendőröket és az ÚTE szurkolóit. A rendbontás a mérkőzés után, a stadion körüli utcákban is folytatódott, a drukkerek a metróállomásokon és a kocsikban is kárt okoztak.

1999. április 17. – Az Üllői úton az FTC-ÚTE bajnoki mérkőzés előtt 500-600 FTC-szurkoló összecsapott a rendőrökkel, a kialakuló “utcai csatában” egy lovas rendőr a lábát törte, hatan könnyebben sérültek. 18 személyt állítottak elő, közülük tizenkettőt őrizetbe vettek. Fényképek és videófelvételek alapján közel negyven személy ellen indítottak eljárást csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak alapos gyanúja miatt.

1999. május 23. – A Nyíregyháza-FTC bajnoki labdarúgó-mérkőzést követően Szajolnál leégett a Fradi-szurkolókat szállító vonatszerelvény utolsó kocsija. A vonatot felgyújtó szurkolókat 2001 márciusában börtönbüntetésre ítélték.

1999. szeptember 16. – Két magyar szurkolót tartóztatott le a cseh rendőrség Teplicében a helyi FK Teplice-Ferencváros UEFA Kupa-mérkőzés előtt.

1999. október 25. – Tizenkét főt állítottak elő garázdaság miatt a IV. kerületi rendőrkapitányságon, miután az Újpest és a Ferencváros szurkolói még a találkozó előtt összeverekedtek.

2000. február 28. – A rendőrség hat személyt állított elő garázdaság miatt a Vasas-Ferencváros labdarúgó-mérkőzés után, mert a két szurkolótábor összeverekedett.

2000. április 15. – A Ferencváros-Újpest mérkőzést megelőzően verekedés tört ki a szurkolók között, a meccs alatt különböző tárgyakat dobáltak be a pályára. A mérkőzés végén a rendőrség füstgázzal és vízágyukkal biztosította az újpesti szurkolók elvonulását. Április 18-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság 6 szurkolót ítélt el 25-től 45 napig terjedő elzárásra.

2000. október 25. – Az Újpest-Ferencváros Magyar Kupa-mérkőzés alatt, illetve után a Fradi-drukkerek 247 műanyag széket téptek ki vagy rongáltak meg, a rendőrség hét drukkert állított elő.

2001. május 12. – Az FTC-Újpest mérkőzést megelőzően, illetve azt követően 12 szurkolót állított elő a rendőrség az Üllői úti stadion előtti rendbontás miatt. Az előállított drukkolók közül a bíróság többet pénzbüntetésre ítélt és kitiltotta őket a sportlétesítményekből és a sportrendezvényekről.

2001. július 25. – A Ferencváros-Hajduk Split Bajnokok Ligája mérkőzésen rendzavarás történt, másnap egy magyar drukkert pénzbírságra ítélt a bíróság.

2001. október 10. – Az FTC-ÚTE Magyar Kupa-mérkőzés után rendzavarás elkövetése miatt tíz szurkolót vett őrizetbe a rendőrség.

2002. március 16. – Rendzavarás miatt öt személyt őrizetbe vett a rendőrség a Ferencváros-Újpest labdarúgó-mérkőzés ideje alatt, további egy személyt garázdaság miatt állítottak elő.

2002. május 18. – Az Újpest-Ferencváros bajnoki mérkőzés után a ferencvárosi szurkolók a vereség miatt törtek-zúztak az újpesti stadionban.

2002. szeptember 14. – Az Újpest-Ferencváros labdarúgó-mérkőzés során tizenöt drukkert állítottak elő a rendőrök, akik vízágyukat is bevetettek a garázda szurkolók megfékezése érdekében. Október 15-én a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága az újpesti klubot 1 millió, az FTC-t 2,5 millió forint befizetésére kötelezte a szurkolói rendbontások miatt.

2003. március 8. – A Ferencváros-Újpest labdarúgó-mérkőzés után hat szurkolót állítottak elő a rendőrök a mérkőzés előtt és után történt rendzavarás során.

2003. május 30. – Az FTC az Üllői úton csak döntetlent játszott a Debrecennel, így elvesztette a bajnokságot. A csalódott drukkerek a mérkőzés után beözönlöttek a pályára és ütöttek-vertek mindenkit, akit értek, játékosokat, szakvezetőket, fotósokat, Szentes Lázárt, a DVSC edzőjét kórházba kellett szállítani. A székház ablakait betörték, a Népligeti autóbusz-állomásnál több hirdetőoszlopot felgyújtottak, a kiérkező tűzoltókat is megtámadták. Több mint húsz ember ellen indítottak eljárást.

2003. szeptember 1. – Budapesten, az Újpest-Ferencváros mérkőzés után a rendőrség 13 szurkolót vett őrizetbe rendzavarás miatt.

2003. november 29. – A Ferencváros-Újpest mérkőzés után az Árpád hídi metrómegállóban 19 szurkolót állítottak elő garázdaság miatt.

2004. szeptember 30. – Üveggel dobálta egymást mintegy harminc magyar és angol futballszurkoló a Vörösmarty tér környékén, a Ferencváros-Millwall UEFA Kupa-mérkőzés előtt. Később egy angolul beszélő férfit életveszélyes sérüléseket szenvedett, mert hátba szúrták a Belvárosban. Október 1-én tizennyolc magyar, brit és cseh futballhuligán ellen indult eljárás.

2005. május 2. – A Pápa-Ferencváros mérkőzést követően Győrött, a vasútállomáson Fradi szurkolók randalíroztak, s amikor a rendőrök megpróbálták kiemelni a hangadót a tömegből, a többiek rájuk támadtak, padokat törtek, megrongálták a büfé épületét és üvegekkel, bazaltkővel dobálták a rendőröket.

2008. július 26. – A Ferencváros ausztriai, lindabrunni felkészülési mérkőzésén több magyar szurkoló a pályára szaladt és a játékvezetőt, valamint a bolgár ellenfél játékosait fenyegette, a rendet az osztrák rendőrök állították helyre.

2008. szeptember 25-26. – Budapesten a Ferencváros-Haladás mérkőzés előtt és után a hazai szurkolók a vendégekre, majd a rendőrökre támadtak, az intézkedések során három rendőr és egy szurkoló sérült meg, összesen 12 személyt állítottak elő.

2009. május 10. – Budapesten ferencvárosi futballszurkolók támadtak rendőrökre, akik a ferencvárosi és újpesti szurkolók összecsapását próbálták megakadályozni.

2009. július 14. – A Ferencváros szurkolóinak egy csoportja a német Hertha BSC-vel játszott bemutató-mérkőzés előtt berlini szurkolókat támadott meg, akik közül egy könnyebb sérülést szenvedett. Később, a meccs közben a hazai huligánok hol a biztonságiakkal hadakoztak, de az is előfordult, hogy egymást ütötték. A hazai ultrák megpróbálták provokálni a mintegy 30 német drukkert is, de a szitkozódásokra, náci jelmondatokra nem érkezett válasz.

2009. október 3. – A Ferencváros-ÚTE mérkőzés előtt a budapesti Gellért téren összeverekedtek a két csapat szurkolói, a mérkőzés előtt Újpesten több szurkolót is előállítottak garázdaság, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint pirotechnikai eszközzel visszaélés miatt.

2009. október 31. – Budapesten, a Ferencváros-Diósgyőr labdarúgó Soproni Liga-mérkőzésen a ferencvárosi szurkolók egy csoportja megpróbált bemászni a pályára, illetve átjutni a diósgyőri szektorba. A lelátón felgyújtottak néhány széket, pirotechnikai eszközöket és székdarabokat dobáltak a pályára, ezért a játékvezető a 64. percben lefújta a mérkőzést.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.