Élet-Stílus

Bud Spencer-i pofonok az FN-en

admin
admin

2009. 10. 31. 19:17

Mackós termet, szakáll, lapáttenyér és hatalmas szív - így szerette meg a világ Piedonét, azaz Bud Spencert, aki október 31-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját. Videó!

Carlo Pedersoli néven Nápolyban született, állítólag világra jöttekor hat kilót nyomott. A jómódú család akkor ment tönkre, amikor kikötői vasgyáruk előtt felrobbant egy hajó. Carlo nyolcévesen kezdett úszni, de sportolói álmai ekkor még nem voltak.

Olimpikonból lett színész

Egy évig a római egyetem kémia szakán tanult, majd családjával Dél-Amerikába költözött. Carlo két év múlva hazatért, s a kémiát feledve a jogi karra iratkozott be, de leginkább sportkarrierjét építette. 1948-ban mellúszásban, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszásban lett olasz bajnok egy percen belüli idővel.

Ugyanebben az évben az olasz vízilabda válogatottal Európa-bajnokságot nyert, az 1952-es helsinki olimpiáról ezüstéremmel tért haza. 1956-ban, a Melbourne-ben rendezett ötkarikás játékokon még ott volt, aztán több világversenyen nem indult.

Elindult viszont filmes karrierje, eleinte statisztaszerepekkel, római katona volt például az Olaszországban forgatott Oscar-díjas Quo vadis című amerikai filmben. 1967-ben, amikor súlygyarapodása miatt búcsút kellett vennie a vízipólótól, igent mondott egy filmvígjáték főszerepére (Isten megbocsát, én nem).

A makaróni-western sztárja

Ebben a makaróni-westernben már mint Bud Spencer szerepelt, oldalán a későbbi állandó partnerrel és jó baráttal Terence Hill-lel. (A legenda szerint vezetéknevét Spencer Tracy iránti tiszteletből vette fel, a Budweiser pedig kedvenc sörmárkája.)

Carlo Pedersoli - Bud Spencerként ismerte meg a világ

Carlo Pedersoli – Bud Spencerként ismerte meg a világ

A habkönnyű vígjátékban a kacagtató poénok számát csak a hatalmas pofonoké múlta felül. A híres bunyós páros vígjátékok sokaságában szórakoztatta ezután a nagyérdeműt: Az ördög jobb és bal keze (1971), Különben dühbe jövünk (1973), És megint dühbe jövünk (1978), Kincs, ami nincs (1981), Szuperhekusok (1985).

Terence Hill nélkül is sikeres volt

Bud Spencer szólókarrierje is sikeres volt. Steno rendezésében készültek a Piedone-filmek a behemót, jólelkű, de kemény öklű nápolyi zsaruról. Komolyabb témájú filmekben is megállta a helyét: Sötét Torino (1972), A zsoldoskatona (1976). A kilencvenes évek közepétől – elhízása miatt – már nem forgat csihipuhi filmeket, inkább tévésorozatok magánnyomozójaként osztja az igazságot (Extralarge, Professzor Clementi).

A felülmúlhatatlan páros

A felülmúlhatatlan páros

Népszerűsége az évtizedek során mit sem csökkent, hiszen a televíziós csatornák rendre műsorra tűzik egy-egy filmjét. Az örökifjú Piedone ugyan már nem forgat, a civil életben azonban jól menő vállalkozásai vannak. Olaszországban két légitaxi vállalata működik, ő maga is rendelkezik pilótavizsgával.

Családszerető üzletember

Bud Food néven gyorsétterem hálózatot működtet, amelyben kizárólag olasz ételeket kínál. Külön érdekesség, hogy a hálózat éttermei kéthetente teljesen új belsőt kapnak. A tanulásra még hetvenévesen is volt energiája: lányával együtt szociológiát hallgatott az egyetemen, a tanári kar általános megdöbbenésére.

Bud Spencer 1960 óta él példás házasságban, amelyből két leánya és egy fia született. Hívő katolikus, családszerető ember.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.