Élet-Stílus

Az APEH már készül az ingatlanadóra

Az APEH kérésre a jövőben megtámadhatatlanul meghatározhatja egy-egy lakóingatlan forgalmi értékét, aminek a vagyonadó bevezetése után lesz különös jelentősége - írta pénteki számában a Népszabadság.

A napilap ismertetése szerint a forgalmi érték megállapításához egy online adatlapot kell le-, illetve kitölteni, feltüntetve az ingatlan fontosabb jellemzőit. Az adóhivatal ésszerű határidőn belül, elektronikus levélben válaszol – írták.

Az APEH értékelése senkit nem kötelez, mert az adót önbevallás alapján kell fizetni. Ha valaki azonban úgy dönt, hogy elfogadja az adóhatóság által megadott összeget – ahogy a lap fogalmaz – kellemetlenségektől kímélheti meg magát. Mint írták, ha valós adatok alapján kérte az érték meghatározását, de ellenőrzés során kiderül, hogy a valós érték magasabb, az APEH nem szabhat ki bírságot.

A lap szerint mindennek a vagyonadó bevezetés után lesz különös jelentősége, mivel ezt a 30 millió forint feletti értékű ingatlanok után kell fizetni. A jövő évtől bevezetendő vagyonadóról azonban még nem lehet tudni, hogy kiállja-e az alkotmányosság próbáját – emlékeztetett a lap arra, hogy a törvényt az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az Alkotmánybíróságon támadta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik