Élet-Stílus

Ébresztő a politikusoknak – tüntetések világszerte

admin
admin

2009. 10. 24. 19:08

Az éghajlat drasztikus megváltozásának lehetőségére hívta föl a világ figyelmét sok ezer tüntető, ezen keresztül igyekezve nyomást gyakorolni a közelgő éghajlatvédelmi értekezleten résztvevő politikusokra.

Több ezren tüntettek szombaton Sydneytől Stockholmig, Párizson, Berlinen és Madridon át, hogy a koppenhágai éghajlatvédelmi értekezlet előtt öt héttel mozgósítsák a világ közvéleményét az általános felmelegedés problémája kapcsán.

350 a biztonságos szint

A megmozdulások Sydneyben kezdődtek, ahol tüntetők ezrei gyűltek össze a kikötőben és a híres Bondi strandon. A tüntetők “350” feliratú transzparenseket lobogtattak. A 350-es szám utalás a levegő biztonságos széndioxid-koncentrációjára (350/millió levegőrészecske). A tüntetők szintén a 350-es számot formázták meg testükkel a sydneyi operaház lépcsőjén állva, míg a székesegyház harangja 350-szer kondult meg.

Esernyőt tartó emberek a 350-es számot formázzák a Sydney Operaház lépcsőin. Fotó és szöveg: MTI

Esernyőt tartó emberek a 350-es számot formázzák a Sydney Operaház lépcsőin. Fotó és szöveg: MTI

A Párizsban összegyűlt több száz tüntető 12 óra 18 perckor csengette meg mobiltelefonját és a magával hozott ébresztőórákat, utalva arra, hogy december 18-án lesz a koppenhágai konferencia zárónapja.

A tüntetők a politikusokat – élükön Nicolas Sarkozy elnökkel – akarták ily módon felébreszteni, hogy készüljenek fel a konferenciára, amely előtt október 29-30-án európai uniós csúcstalálkozó lesz. “Nicolas, ébredj fel” – volt olvasható az egyik transzparensen. (Az alábbi videó a szeptember 21-én Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár által egyszerre 45 országban útnak indított, “A hülyeség kora” című, a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztető film bemutatója.)

A létfontosságúnak tekintett koppenhágai konferencián tervezik elfogadni az éghajlatváltozás elleni küzdelem céljait felsoroló, de 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyv helyére lépő nemzetközi egyezményt.

“Munkahelyeket, éghajlatot és igazságot”

Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő azonban figyelmeztetett, hogy a tárgyalások nem haladnak olyan tempóban, amely lehetővé tenné egy nemzetközi megállapodás elfogadását Koppenhágában.

“Már két éve tartanak a megbeszélések, és nagyon lassú és fájdalmas haladást értünk el. Világos, hogy a jelenlegi ütemben a konferenciáig hátralévő hetek alatt nem érünk el odáig” – közölte Rasmussen egy közleményben. A december 7-18 között tartandó konferencián 192 ország vesz részt.

Stockholmban mintegy harmincan követeltek azonnali tárgyalásokat a klímaváltozásról. Berlinben mintegy 350-an – Angela Merkel kancellárt ábrázoló maszkban – gyűltek össze a Brandenburgi Kapunál. Isztambulban az Európát Ázsiával összekötő Boszporusz-híd alá állított hajón követeltek “Munkahelyeket, éghajlatot és igazságot”.

A madridi Puerta del Solon a társadalmi, környezetvédő és szakszervezetek alkotta Klímaváltozás elleni Platform paródiát mutatott be az éghajlatváltozás tragikus következményeiről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.