Élet-Stílus

Enyhítették Petőváry büntetését

Enyhítette a hivatalos személy elleni erőszak miatt Petőváry Zsolt vízilabdázóra kiszabott büntetést szerdán a Fővárosi Bíróság; a sportolót azért ítélték el, mert 2007-ben egykori csapattársa, Kósz Zoltán védelmére kelt az intézkedő rendőrökkel szemben.

Az ügyben korábban Kósz Zoltánt a Budai Központi Kerületi Bíróság ittas vezetés miatt pénzbüntetésre ítélte. Sem a vád, sem a védelem nem fellebbezett, így az a döntés jogerőssé vált.
Petőváry védője azonban fellebbezett a sportolóra kiszabott tíz hónap, három évre felfüggesztett börtönbüntetés ellen. Ennek nyomán szerdán a Fővárosi Bíróság tárgyalta másodfokon az ügyet, és módosította a büntetést hat hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre. Emellett mentesítette a sportolót a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

Enyhítették Petőváry büntetését 1

A Fővárosi Bíróság úgy változtatta meg az elsőfokú ítéletet, hogy Petőváryt nem ítélte el rongálás és garázdaság miatt, csak hivatalos személy elleni erőszak miatt mondta ki bűnösnek. Ezt részben azzal indokolta a bíró, hogy egyetért azzal a védői állásponttal, miszerint az egész eseménysor egy adott rendőri intézkedés ideje alatt történt. Ezért garázdaság miatt nem vonható felelősségre a vádlott, mert ez csak akkor állapítható meg, ha súlyosabb megítélésű bűncselekmény – mint jelen esetben a hivatalos személy elleni erőszak – nem áll fenn. A rongálás bűntette alól pedig azért mentette fel a sportolót, mert miután a tárgyaláson levetítették a történtekről készült videofelvételeket, és azokon nem látszott, hogy Petőváry a váddal egyezően belerúgott volna a rendőrautóba vagy arra ráugrott volna, a bíróság kimondta, hogy ez a bűncselekmény nem állapítható meg.

A per tárgyát képező incidens még 2007 novemberében történt, amikor a sportolók barátaikkal egy borkóstolóról tartottak hazafelé. Autójukat a rendőrök az Alagút utcában igazoltatták, a kocsit Kósz Zoltán vezette. A rendőrök többször megfújatták vele a szondát, ami végül elszíneződött. A rendőrök vérvételre elő akarták állítani a sportolót, eközben kelt csapattársa védelmére Petőváry.

A Fővárosi Bíróság a Budai Központi Kerületi Bírósággal ellentétben nem értékelte úgy, hogy a vízilabdázó tette a többi élsportoló megítélésére is hátrányos lenne. Abban azonban egyetértett az elsőfokú bírósággal: súlyosbító körülmény az, hogy ittasan, az éjszakai órákban, kitartóan követte el a bűncselekményt Petőváry, és több rendőrrel szemben lépett fel.
Enyhítő körülményként értékelte a bíróság, hogy Petőváry megbánta tettét és a másodfokú eljárás során is hangoztatta: nem így kellett volna viselkednie. Erre és az időmúlásra tekintettel enyhítette büntetését a bíróság, továbbá a sportoló eddigi életvitelével, büntetlen előéletével és magatartásával indokolta azt, hogy a büntetőjogi hátrányok alól előzetesen mentesítette.

Az ítélet a hivatalos személy elleni erőszak vonatkozásában jogerős, mivel azonban a Fővárosi Bíróság a rongálás és a garázdaság vonatkozásában az elsőfokú bírósággal ellentétes döntést hozott, harmadfokra kerülhet az ügy, ha az ügyészség fellebbez a döntés ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik