Élet-Stílus

Magyar találmánnyal a hirtelen sportolói szívhalál ellen

Elkerülhetővé válhat az élsportolók túlterhelése és a sportpályákról ismert hirtelen szívhalál egy új magyar mobiltechnológiai fejlesztés segítségével. A Mobilitás és Multimédia Klaszter és a Magyar Labdarúgó Szövetség által felkarolt innovatív megoldásból akár világpiaci siker lehet.

Az egyedülálló hazai fejlesztés egy a sportolóra helyezett kis méretű – mobilkommunikációra alkalmas – mérőszerkezetre és egy adatelemző szoftverre épül. A mellkasra helyezett mellpánt egyszerre méri a sportoló különböző élettani és mozgás paramétereit – EKG, testhőmérséklet, gyorsulás, elfordulás és távolság -, és az olyan külső környezeti jellemzőket, mint a környezeti hőmérséklet vagy páratartalom.

A mért adatok valós időben megjelennek az edző és a csapat orvosának laptopján vagy mobileszközén, amely egy szoftver segítségével minősíti és elemzi a sportoló állapotát. Amennyiben a szoftver fizikai túlterheltséget azonosít, azonnal figyelmezteti erről a kispadon ülő személyi edzőt, vagy – mobil interneten keresztül – a csapat sportorvosát.

„Nagy reményt fűzünk ehhez az életmentő találmányhoz, hiszen az elmúlt öt évben több mint harminc életerős fiatal vesztette életét a sportpályákon”– mondta a fejlesztést menedzselő Mobilitás és Multimédia Klaszter vezetője. Lemák Gábor szerint a preventív mobiltechnológiás fejlesztés elindítása közel 200 millió forintot igényel, amit hazai innovációs forrásokból pályáznak meg – közösen a Magyar Labdarúgó Szövetséggel.

A rendszert 2008-ban a Semmelweis Egyetem Terhelésélettani Diagnosztikai Laboratóriumában közel ezer terheléses vizsgálaton keresztül tesztelték, jelenleg pedig a DVSC kézilabda csapata és a Budapesti Tűzoltóság használja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik