Élet-Stílus

Brutális KO-val kezdődött a szupertorna – videó

Két mérkőzéssel elindult a három évig tartó hatos nagyközépsúlyú szupertorna. Arthur Abraham egy irtózatos erejű jobbossal kifektette Jermain Taylort, Carl Froch pedig megosztott pontozással győzte le Andre Dirrellt.

A berlini O2 Aréna csordultig megtelt lelátói előtt Arthur Abraham és Jermain Taylor összecsapásával szombaton késő este útjára indult a világszerte óriási érdeklődéssel várt nagyközépsúlyú szupertorna.

A két korábbi középsúly világbajnok mérkőzése az előzetesen leginkább valószínűsített forgatókönyv szerint indult: a lazább, jobban mozgó Taylor távoli ütésekkel operált, míg a híresen lassan kezdő kevés indított ütés mellett főként a védekezésre koncentrált. A második menetben egy mélyre csúszott Taylor ütést követően rövid pihenőt kapott Abraham, majd a szabálytalanságon felbőszült örmény-német kissé magára talált, és többször is pontosan eltalálta amerikai riválisát. A találkozó közepére felmerült a kérdés: vajon a több kisebb-gyengébb indított (Taylor)-, vagy a kevesebb, de látványosabb találatot (Abraham) fogják díjazni a döntnökök?

Brutális KO-val kezdődött a szupertorna – videó 1

A 6. etapban két egymást követő övvonalra irányuló ütés után Taylor pontlevonással sújtotta a mérkőzésvezető, de az eset után sem változott lényegesen a találkozó képe, és taktikus, nem túl látványos csatát láthatott a publikum. A 7. menetben – talán korábban a vártnál – Taylort elérte a szokásos fizikális holtpont, de az amerikai nagy szerencséjére Abraham nem növelte lényegesen a tempót.

A 9. felvonásban Abraham több fejre mért bombávall is zavarba hozta Taylort, de a jókor érkező gongnak is köszönhetően az amerikai túlélte a kritikus pillanatokat. A KO ekkor már a levegőben lógott, mégis úgy tűnt, hogy Taylor kihúzza talpon, azonban pár másodperccel a találkozó vége előtt Abraham egy brutális álcsúcsra mért jobbossal kiütötte az amerikai ex-világbajnokot.

Abraham ezzel a látványos sikerrel továbbra is őrzi veretlenségét, és önbizalommal telve készülhet a januári Andre Dirrell elleni következő találkozójára, míg a vesztes Taylor honfitársával, Andre Wardal csaphat majd össze.

Hatos szupertorna

A szupertorna további két résztvevője, a dán Mikkel Kessler, a Boksz Világszövetség (WBA) bajnoka és az amerikai Andre Ward november 21-én, Oaklandben csap össze. Ezt követően jövőre folytatódik és 2011-ben ér véget a mérkőzések sorozata.

—-Froch megosztott pontozással győzött—-

Gyenge színvonalú, az előzetes várakozásokat alulmúló mérkőzést vívott egymással vasárnap hajnalban Carl Froch és Andre Dirrell. A nagyközépsúlyú szupertorna első fordulójának 2. összecsapására Froch hazai pályáján, Nottinghamben került sor, és a körmérkőzéses torna keretein belül megszerezhető 3 pontom kívül az angol bunyós WBC világbajnoki címe is terítékre került.

A találkozó gyakorlatilag végig ugyan azon menetrend szerint zajlott: Froch gyalogolt előre, és a menekülő útvonalak lezárására törekedve megpróbálta közelharcra kényszeríteni ellenfelét, míg Dirrell gyors, távoli feltartó, illetve kontraütésekkel, valamit folyamatos oldalirányú elmozgással és elhajlásokkal igyekezett meggátolni, hogy az angol világbajnok stílusának fekvő belharcos szituációk kialakulhassanak.

A nehezen pontozható és relatíve kevés látványos akciót hozó mérkőzés képét rontotta a sok fogás, amit az esetek nagy részében a defenzív Dirrell kezdeményezett, de Froch sem volt a sportszerűség mintája, és több alkalommal is könyökölt, illetve a mélyre hajoló Dirrell tarkóját sem kímélte. Az amerikai kihívótól – aki számos alkalommal a saját lendületétől térdre esett – a 10. menetben pontot vontak le fogásért.

A feszült hangulatú összecsapás eldöntése végül a bírókra maradt, akik 113-114, 115-112, 115-112 arányú megosztott pontozással Frochot látták jobbnak, aki ezzel megvédte címét, begyűjtötte a győzelemért járó 3 pontot, és 26 mérkőzés után is őrzi veretlenségét. A nagyközépsúlyú torna második fordulójában Froch Mikkel Kesslerrel, míg a makulátlan rekordjától elbúcsúzó Dirrell az első körben brutális KO-val diadalmaskodó Arthur Abrahammal mérheti össze az erejét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik