Élet-Stílus

A világ legrondább épülete

A vitatott épületet Észak-Korea gazdasági felemelkedését fémjelző grandiózus műnek szánták, ám 22 éve befejezetlen. A Ryugyong Hotel, Phenjan közepén éktelenkedik, visszájára fordítva a nemzeti szimbólum jelentését.

A „végzet” vagy „fantom” hotelként emlegetett 105 emeletes felhőkarcolónak csupán a betonszerkezete készült el hat év alatt, amikor is az építkezésre szánt források kiapadtak és a munkálatok befejeződtek.

Az ezt következő 16 évben a természeti katasztrófák illetve a helytelen gazdaságpolitika miatt fellépő élelmiszerhiány és gazdasági vegetáció mellett nem élvezett prioritást a terv. A rozsdás darukkal szegélyezett csupasz betonszerkezet fokozatosan az észak-koreai arrogancia és a totalitárius állam megalapozatlan gazdasági törekvéseinek szimbóluma lett világszerte.

Ám a „legcsúnyább épület az emberiség történetében” címet is elnyerő projekt 2008 közepén újra életre kelt a fővárosi felújításokkal egy időben.

Színházak, szállodák épültek újjá, renoválták a villamoshálózatot és a régi homlokzatokat. A hotel befejezésével egy egyiptomi konglomerátumhoz tartozó céget, az Orascom Telecomot bízták meg egy 3G mobiltelefon-hálózat kiépítéséről szóló megegyezés részeként.

Most ilyen a Hotel

Most ilyen a Hotel “Fantom”

„Az építkezés jól halad, már sikerült lezárni az épület tetejét. A külső munkálatokkal 2010-ben végeznénk, ezután következhet a felhőkarcoló belseje. Azt, hogy ez milyen szempontok alapján fog történni, még nem tudni pontosan, annyi biztos, hogy szállodák, apartmanok és üzleti helyiségek közt lesz felosztva a belső tér, az emeleten pedig egy forgó étterem kap helyet”- nyilatkozta Khaled Bichara, az Orascom operatív igazgatója a BBC-nek.

Néhány stáció - ilyen lenne?

Néhány stáció – ilyen lenne?

Egyes források tudni vélik, hogy a vállalat az épületben biztosított helyen kívül kizárólagos hozzáférést kapott a még gyerekcipőben járó észak-koreai távközlési piachoz, amennyiben befejezik a szálloda építését. A cég az információkat úgy kommentálta, hogy az ágazatban egy ilyen projekt, egy nemzeti szimbólum megvalósítása már önmagában hatalmas reklám.

Khaled Bichara közölte, hogy semmilyen határidőhöz nincsenek kötve, ezt azonban 2012 közeledtével nehéz elhinni. Abban az évben lesz ugyanis Kim Il Sung, a mindenkori vezér születésének századik évfordulója. A jelenlegi vezető, Kim Dzsong-Il apja 1948-tól, a kommunista Észak-Korea megalapításától kezdve 1994-ben bekövetkezett haláláig vezette az országot. A több évtizede befejezetlen nemzeti szimbólumnak szánt épület leleplezése emlékezetessé tehetné az évfordulót, ám az is, ha nem valósul meg az elképzelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik