Élet-Stílus

Mit tud Costa Rica? – videó

A magyar csapat mellett a Costa Rica-i is története legjobb szereplését produkálja U20-as világbajnokságon. A közép-amerikaiak némi szerencsével jutottak el a négy közé, ezzel együtt nem lesz könnyű dolgunk ellenük.

Costa Rica válogatottja ugyanúgy történelmet írt Egyiptomban, ahogy a magyar csapat, de reméljük, hogy eddigi legjobb szereplése U20-as világbajnokságon nem párosul éremmel.

A közép-amerikai csapatok közül Costa Rica volt érdekelt a legtöbbször a húsz éven aluliak seregszemléjén – az egyiptomi már a hetedik világbajnoksága -, ugyanakkor az eddigi fellépései meglehetősen feledhetőre sikerültek, kivéve talán a 2001-es, viadalt, amikor is megnyerte a csoportját, a legjobb 16 között azonban Csehország már túl nagy falatnak bizonyult a számára.

A csapat kedvező előjelekkel hangolt az egyiptomi kalandra, hiszen 1988 után először, története során második alkalommal megnyerte a kontinensbajnokságát, Egyiptomban ugyanakkor beragadt a rajtnál, az amúgy esélyesebb Brazília elleni 0-5 semmiképp sem nevezhető biztató, reménykeltő kezdésnek.

Mit tud Costa Rica? – videó 1

A folytatásban Ausztrália már nem jelentett akadályt Costa Ricának (3-0), Csehország viszont igen, de a 3-2-es vereség is belefért: Ronald Gonzalez csapata a csoportharmadikok közül utolsóként került a legjobb tizenhat közé, de mindössze egy rúgott góllal volt jobb az összevetésben, mint a tornától könnyes szemmel búcsúzú Egyesült Államok válogatottja.

A hazaiak nagy bánatára Costa Rica a nyolcaddöntőben 2-0-ra elintézte az esélyesebbnek vélt Egyiptom együttesét, majd a verhetetlennek korántsem nevezhető (mi csak tudjuk…) Egyesült Arab Emírségeken is túljutott a negyeddöntőben.

Utóbbi mérkőzésre rábiggyeszthetjük a drámai jelzőt, ugyanis a dél-amerikai együttes egygólos hátrányba került, kisvártatva azonban egyenlített, és úgy tűnt 1-1 lesz a végeredmény, s jöhetnek a büntetők, amikor a hosszabbítás ráadásában, jelesül a 122. percben Marcos Ureña a négybe lőtte Costa Ricát.

A „Ticos” becenevére hallgató csapat kilenc góljából négyet a csapat két kiemelkedő képességű futballistája, Josué Martínez és Ureña szerzett, Diego Estrada, David Guzmán, Diego Madrigal és José Mena pedig egyszer-egyszer volt eredményes, míg az ausztrál Luke DeVere öngóllal segítette Costa Ricát.

Mit tud Costa Rica? – videó 1

Ronald Gonzalez szövetségi edző szerint akadnak olyan vereségek, amelyek feltétlenül biztatóak a jövőre nézve. Ilyennek nevezte a brazilok elleni keddi kudarcot is, szerinte a csapata jól játszott, lelkes, eltökélt volt, s függetlenítette magát a csoportkörben elszenvedett kínos, ötgólos zakótól.

Az már a pénteken öttől esedékes bronzmeccs előtt kijelenthető: a magyar és a Costa Rica-i csapata legjobb vb-szereplését produkálta Egyiptomban (ezelőtt a csoportból sem jutottunk tovább…), éremmel azonban csak az egyik csapat távozhat. A reményeink szerint tippelünk, amikor amondóak vagyunk, hogy legyőzzük Costa Rica csapatát.

FN-TIPP

Magyarország-Costa Rica 1-0

E csoport:


Costa Rica-Brazília 0-5

Costa Rica-Ausztrália 3-0


Gól: Madrigal, DeVere (öngól), Guzmán

Costa Rica-Csehország 2-3


Gól: Estrada (11-esből), J. Martínez

Nyolcaddöntő:


Costa Rica-Egyiptom 2-0


Gól: Mena, Ureña

Negyeddöntő:


Costa Rica-Egyesült Arab Emírségek 2-1, h.u.


Gól: J. Martínez, Ureña



Elődöntő:



Costa Rica-Brazília 0-1

Bronzmérkőzés:

Costa Rica-Magyarország, péntek, 17:00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik