Élet-Stílus

Hogyan lehet Button bajnok?

A 2009-es Forma-1-es idényből még két verseny van hátra, a bajnoki címért pedig három pilóta küzd. Ahogy két hete Japánban, a hétvégi Brazil Nagydíjon is végleg eldőlhet a küzdelem, de pontosan mi is kell Buttonnak, hogy már az utolsó előtti fordulóban ő legyen a bajnok?

A brawnos angol 85 ponttal és hat győzelemmel áll az élen, míg csapattársa, a hazai futamára készülő Rubens Barrichello 14, a Red Bullos Sebastian Vettel pedig 16 pontos hátránnyal követi. Ha bármelyikük pontegyenlőségben végez Buttonnal, az angol nyer, ugyanis ilyen esetben a győzelmek száma dönt, ebben a tekintetben pedig már egyikük sem hozhatja be az éllovast. Ahhoz sem kell túl sok, hogy Button vasárnap bezsebelje a címet, neki elég rosszul, míg a riválisoknak ragyogóan kell szerepelniük.

Hogyan lehet Button bajnok? 1

Jenson Button vasárnap bajnok lesz, ha

– Interlagosban legalább harmadik, függetlenül attól, hogy a többiek hol végeznek,
– negyedik vagy ötödik és Barrichello nem győz,
– hatodik vagy hetedik, míg Barrichello legfeljebb harmadik és Vettel nem nyer,
– nyolcadik, de Barrichello legfeljebb negyedik és Vettel legfeljebb harmadik,
– nem szerez pontot, de Barrichello nem végez előbb az ötödik helynél, Vettel pedig a harmadiknál.

Ha sem a csapattársa, sem Vettel nem szerez pontot, Button a helyezésétől függetlenül viszi a címet.

A konstruktőri cím sorsa még ennél is jóval egyszerűbb. A Brawn GP 156 ponttal vezeti a versenyt, míg a Red Bull 120,5 ponttal áll a második helyen. Mivel két kettős győzelemmel még 36 pont szerezhető, így az üdítős alakulatnak erre és a Brawn két egymás utáni nullázására lenne szükség a fordításhoz. Ha Button vagy Barrichello legalább fél pontot szerez a hétvégén, a csapatküzdelem végleg eldől.

a williams dobta a toyotát

A Williams Forma-1-es istálló jövőre biztosan nem Toyota motorokkal versenyez, miután a japán autógyártóval kötött együttműködési megállapodást nem hosszabbította meg. Az idény korábbi szakaszában a csapat és a Toyota képviselői már aláírtak egy előzetes szerződést a folytatásról, azonban ezt közös megegyezéssel felbontották.

A brit alakulat 2007 óta kölcsönzött erőforrásokat a japánoktól, azonban futamot nem sikerült nyernie. A hírek szerint a Williams 2010-ben valószínűleg a Cosworth vagy a Renault cég motorjait használja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik