Élet-Stílus

Liszt-év lesz 2011

Magyar javaslatra 2011-et nemzetközi Liszt-évnek nyilvánította kedden az ENSZ.

A magyar UNESCO-bizottság javaslatára 2011-et nemzetközi Liszt-évnek nyilvánította kedden az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 35. közgyűlésének programbizottsága Párizsban.

Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete az MTI-nek elmondta: a januárban benyújtott javaslatot többek között Franciaország, Olaszország, Németország és Szlovákia is támogatta.

Magyarország 2011 első felében látja el az Európai Unió soros elnöki tisztét. A 2011-ben megrendezendő Liszt-év, amely a magyar zeneszerző születésének 200. évfordulójáról emlékezik meg, szorosan kapcsolódni fog az EU-elnökség ideje alatt a magyar kultúra bemutatásához. Bogyay Katalin szerint a külföldi megjelenésnek külön hangsúlyt ad az, hogy nemzetközi rangra emelkedett a magyar kezdeményezés.

Liszt Ferencet Magyarország az első igazi európai muzsikusként kívánja bemutatni: egy olyan művészről van szó, aki nem kapcsolható egy királyi udvarhoz vagy egyetlen városhoz, ő volt az első utazó zeneszerző Európában. Nekünk ez szimbolikusan az európaiság letéteményeseként való megjelenést hordozza – tette hozzá az UNESCO-nagykövet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik