Élet-Stílus

Liszt-év lesz 2011

admin
admin

2009. 10. 13. 18:31

Magyar javaslatra 2011-et nemzetközi Liszt-évnek nyilvánította kedden az ENSZ.

A magyar UNESCO-bizottság javaslatára 2011-et nemzetközi Liszt-évnek nyilvánította kedden az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 35. közgyűlésének programbizottsága Párizsban.

Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete az MTI-nek elmondta: a januárban benyújtott javaslatot többek között Franciaország, Olaszország, Németország és Szlovákia is támogatta.

Magyarország 2011 első felében látja el az Európai Unió soros elnöki tisztét. A 2011-ben megrendezendő Liszt-év, amely a magyar zeneszerző születésének 200. évfordulójáról emlékezik meg, szorosan kapcsolódni fog az EU-elnökség ideje alatt a magyar kultúra bemutatásához. Bogyay Katalin szerint a külföldi megjelenésnek külön hangsúlyt ad az, hogy nemzetközi rangra emelkedett a magyar kezdeményezés.

Liszt Ferencet Magyarország az első igazi európai muzsikusként kívánja bemutatni: egy olyan művészről van szó, aki nem kapcsolható egy királyi udvarhoz vagy egyetlen városhoz, ő volt az első utazó zeneszerző Európában. Nekünk ez szimbolikusan az európaiság letéteményeseként való megjelenést hordozza – tette hozzá az UNESCO-nagykövet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.