Élet-Stílus

Mit tud Ghána? – videó

Ghána veretlenül került az U20-as labdarúgó-világbajnokság elődöntőjébe. A magyar válogatott leendő ellenlábasának labdarúgói, technikailag jól képzettek, gyorsak és erősek. Az afrikai csapat kontráival különösen jól lesz vigyázni.

Ghána ötödször szerepel U20-as világbajnokságon, és kétszer meg sem állt a döntőig, igaz, az 1993-as és a 2001-es fináléban is alulmaradt – előbb Brazíliával (2-1), majd Argentínával (3-0) szemben. Az egyiptomi torna elődöntőjében már nem csak Magyarországot, hanem Európát is képviselő Egervári-gárdán múlik, hogy az afrikai csapat ne próbálkozhasson harmadszor is.

Ghána az idei afrikai bajnokságon aratott győzelmével „ruccanhatott át” Egyiptomba, s a „fekete csillagok” a 20 éven aluliak világbajnokságon is ragyognak, még veretlenek.

A ruandai kontinensviadalon hét góllal gólkirályi címet szerzett Ransford Osei a csoportmérkőzések során rendre eredményes volt, és a pénteki negyeddöntőben is fontos gólt szerzett.

A Norvégiában, a Fredrikstad csapatánál légióskodó Dominic Adiyiah viszont még rajta is túl tesz: egy találkozó kivételével az ő neve is minden találkozón a neve az eredményjelzőre, ám két esetben kétszer is, azaz Anglia, majd Dél-Korea ellen is duplázott, félt tucat gólja pedig a góllövőlista élére repítette.

A nevezetteken kívül Dede Ayew – a ghánai futballikon, Abedi Pelé fia – , David Addy, Dominic Adiyiah, Abeiku Quansah és Jonathan Mensah számít az együttes kulcsemberének.

Dominic Adiyiah életveszélyes a kapura (MTI/EPA)

Dominic Adiyiah életveszélyes a kapura (MTI/EPA)

„Nem elég, ha csak győzünk, számomra ugyanilyen fontos, hogy szép futbalt bemutatva legyünk sikeresek” – adta ki a jelszót a szakvezető, Sellas Tetteh. A kapitány szerencsés helyzetben van, hiszen labdarúgói technikailag képzettek, gyorsak, erősek, s ezek a képességek elsősorban a kontrák során kamatoznak.

Nem véletlenül nyilatkozta Kenyeres Imre, Egervári Sándor egyik segítője a szövetség (MLSZ) honlapjának, hogy „fontos lesz a stabilitás megőrzése, a csapategység és a türelem. Nem szabad lehetőségeket adni a ghánai csapatnak a kontratámadásokra, taktikusan, jól szervezetten kell futballoznunk 90 percen át.”

A csoportkörben Üzbegisztán és Anglia nem így tett, Ghána előbbit hátrányból fordítva, utóbbi könnyűszerrel, kiütéssel verte, a „félelmetes” Uruguay ellen pedig 2-2-es döntetlenre végzett úgy, hogy az ellenfél a 91. percben egyenlített.

Ghánai örömtánc (MTI/EPA)

Ghánai örömtánc (MTI/EPA)

A folytatásban Dél-Afrika is megnehezítette a ghánaiak dolgát, de hiába szerezte meg a vezetést, a magyarok leleendő riválisa kisvártatva válaszolt, majd a hosszabbításban a győztes találatot is bevitte.

Következett Dél-Korea, amely 0-2 után ugyan kapaszkodott, Adiyiah azonban a hajrában pontot tett a meccs végére, s az ázsiak újabb gólja már a csak a vereséget kozmetikázta.

„Boldogok vagyunk, hogy ideáig jutottunk, és itt már nem szabad elbuknunk. Az egyetlen állva maradt afrikai csapatként mindent megteszünk azért, hogy büszkévé tegyük az egész kontinenst. Szeretnénk hazavinni a koronát” – így a ghánaiak szakvezetője, Sellas Tetteh. Minden rosszmájúság nélkül: nagyon reméljük, Ghána majd a bronzéremmel vigasztalódik.

D csoport:
Ghána-Üzbegisztán 2-1
Gól: Osei, Adiyiah

Ghána-Anglia 4-0
Gól: Adiyiah (2), Ayew, Osei

Ghána-Uruguay 2-2
Gól: Rabiu, Osei

Végeredmény:
1. Ghána 7 pont (8-3)
2. Uruguay 7 (6-2)
3. Üzbegisztán 1 (2-6)
4. Anglia 1 (1-6)

Nyolcaddöntő:
Ghána – Dél-Afrika 2-1, h.u.
Gól: Ayew, Adiyiah

Negyeddöntő:
Ghána – Dél-Korea 3-2
Gól: Adiyiah (2), Osei

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik