Élet-Stílus

Kedden nyílik a frankfurti könyvvásár

A vásárt soha nem látott heves viták előzték meg, mivel az idei díszvendég a cenzúra miatt sokat bírált Kínai Népköztársaság. A könyvvásár egyik központi témája a "digitális fordulat" lesz.

Az október 18-ig tartó rendezvényt Angela Merkel német kancellár és magas rangú kínai vendégek nyitják meg. A vasárnapig tartó fesztiválra mintegy száz országból hétezernél is több kiállító érkezik, szakértők szerint a könyvvásár ideje alatt a feltartóztathatatlannak tűnő digitális átalakulás jelentheti az egyik legérdekesebb témát. A könyv- és filmipar képviselői mellett a kreatív irányzatok – kép, játék és design – képviselői is helyet kapnak a rendezvényen.

A várakozások szerint vasárnapig 300 ezren látogatnak el a 61. könyvvásárra. A szervezők sajnálatára Kelet-Európából azonban kevesebb kiadó vesz részt a vásáron.

A fesztivál idei díszvendége a Kínai Népköztársaság lesz, a világ legnépesebb országa háromszáz kiadóval képviselteti magát, emellett közel ezer kínai írót és művészt várnak Frankfurtba. A könyvvásár ideje alatt hozzávetőleg 450 Kínával kapcsolatos rendezvényt terveznek.

A nemzetközileg ismert írók közül tiszteletét teszi Frankfurtban a kanadai Margaret Atwood, a brit Tim Parks, Donna Cross amerikai bestselleríró, Hakan Nesser svéd krimiíró és itt ünnepli 82. születésnapját Günter Grass Nobel-díjas német szerző.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik