Élet-Stílus

Három kilométerről figyelnek a rendőrség új traffipaxai

Nem vesz új traffipaxokat a rendőrség, csak bérel. Ötvenet, darabonként havi 146 ezer forintért. Az új sebességmérők három kilométerről is levadásszák a gyorshajtókat, éjjel-nappal.

A hírekkel ellentétben nem megvette, hanem bérli a rendőrség a most beszerzett ötven új traffipaxot. Az első, bővebb tender nyomán 2009 és 2011 között 600 fix telepítésű traffipaxot helyeztek volna üzembe a Magyar Közút Kht.-hez tartozó úthálózaton. A pályázattal kapcsolatban vizsgálatot indított az országos rendőrfőkapitány és az igazságügyi és rendészeti miniszter is, majd a Közbeszerzési Döntőbizottság a Civil Biztonsági Szolgálat és a Getronics Magyarország Kft. kezdeményezésére folytatott vizsgálatot sikertelen pályázati eredményük után.

A sebességmérőket 146 125 forintos havidíjért szolgáltatja a pályázat nyertese, a legalacsonyabb árat kínáló NJL Kft.
A közbeszerzési eljáráson ajánlatot tett a nyertesen kívül a Budapest Mikroelektronika Zrt., a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. és a Robot Visual Systems GmbH közösen, az ITS Globál Kft., a Swarco Signelit Zrt., valamint a Video HT Kft. és az SG Eszközlízing Magyarország Kft. közös pályázóként.

Az ajánlatok bírálata során a legnagyobb súlyszámmal az ajánlott árat értékelték, emellett még a teljesítési határidőre kellett ajánlatot tenni. A cégeknek rendelkezniük kellett a jelentkezést megelőző három évben teljesített, legalább átlagosan évi 50 stabil sebességmérő berendezés gyártására és/vagy szállítására vonatkozó, pozitív tartalmú referenciával, továbbá a berendezések gyártására, forgalmazására vonatkozó minőségbiztosítási rendszer tanúsítványával.

A kiírás feltétele volt, hogy a sebességmérő telepítési helye – különösebb műszaki-technikai előkészítés nélkül – rugalmasan változtatható legyen. Az ORFK egyelőre csak a mobil, közúti ellenőrzésre szolgáló járműsebesség-mérő berendezéseket bérli az NJL-től – a tervezettnél 35,5 millió forinttal drágábban – derült ki az ORFK közbeszerzési tájékoztatójából. Az augusztus tizenkilencedikén aláírt szerződés ötven, rugalmasan változtatható telepítési helyű sebességmérő rendszerbe állítására és üzemeltetésére szól, nettó 210,42 millió forint értékben.

A sebességmérő szerkezet a piacon elérhető legmodernebb felszerelésekkel rendelkezik, a mért információkat a rendőrség rendszerébe továbbítja, és fekete dobozában rögzíti a gyorshajtók adatait. Éjjel- nappal képes a mérésre, és szinte emberi erő nélkül végzi munkáját. Bemérési távolsága eléri a 3 kilométert.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint a traffipax autópályán óránként 150 kilométeres sebesség felett készít képet, 165-ig 30 ezres büntetésre számíthatnak az autósok. A bemért sebességtúllépés nagyságától függően 30 ezer forintonként sávosan nő a büntetési tétel is. A kirívóan nagy sebességű száguldozásért akár 300 ezer forintra is büntethetik a kocsi tulajdonosát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik