Élet-Stílus

Hiller megőrizné a magyar nyelvet

admin
admin

2009. 10. 08. 22:00

Hiller István Párizsban beszélt a többnyelvű oktatás fontosságáról. Az oktatási és kulturális miniszter nem titkolt terve, hogy Magyarország az UNESCO Világörökség Bizottságának vezérkarába kerüljön.

Az UNESCO új főigazgatójával, Irina Bokovával folytatott megbeszélésén Hiller István oktatási és kulturális miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnak fontos célja a magyar nyelv megőrzése a határokon túl.

Ez a törekvése teljesen egybevág az UNESCO meghatározó alapgondolatával, amelynek része a többnyelvűség elismerése és elismertetése. Hiller a sokszínűség mellett kiemelte a konszenzusteremtést, a humanista megközelítést, az emberi méltóságot és az emberi jogokat.

Hangsúlyozta, hogy az UNESCO előtt kettős feladat áll: egyrészt a hat évtizeddel ezelőtt megfogalmazott egyetemes értékek megőrzése, másrészt a naponta megjelenő új társadalmi, etikai és gazdasági kihívások hatékony kezelése. A következő másfél évben a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, majd a 2011-es európai uniós magyar elnökség keretében több együttműködést tervez Magyarország az UNESCO-val. A rendezvénysorozaton Bokova is részt vesz.

Az elmúlt években Magyarország tagja volt a 193 tagországból álló UNESCO 58 tagú végrehajtó tanácsának. Miután a mandátum lejárt, Hiller tájékoztatása szerint Magyarország a szervezet Világörökség Bizottságának vezérkarába szeretne bekerülni. Ennek érdekében a miniszter megbeszélést folytatott Francesco Bandarin bizottsági elnökkel. A 27 tagú tanácsban a közép-kelet-európai régiónak két hely jut, amelyre a másfél hónap múlva esedékes szavazáson öt ország fog pályázni

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.