Élet-Stílus

Mérget eszünk a zöldséggel

Vizsgálatok szerint az import zöldség-gyümölcs rendre szennyezettebb a hazainál. A magyarral sokszor szinte „biót” veszünk, de mire figyeljünk a külföldinél? Vásárlási tippek az FN.hu-n.

A hazánkban árult zöldségek és gyümölcsök mintegy fele nem tartalmaz kimutatható mennyiségben vegyszermaradékot, így sok esetben ezekkel is közel bio minőségű élelmiszert fogyasztunk. Egyes termékek viszont szinte mindig szennyezettek, ezért nem árt tudni, hogy melyikből érdemes inkább biót vennünk.

Az Európai Bizottság által 2008 őszén publikált eredmények szerint az elmúlt öt évben közel 20 százalékkal emelkedett a szennyezett élelmiszerek aránya. Aggodalomra adhat okot, hogy egyre több termékben egyszerre többféle hatóanyagot is ki lehet mutatni. Olyan terméket is vizsgáltak, amelyben összesen 29 különféle permetszer volt, bár mind a hatályos határérték alatt. A sok hatóanyag azonban összeadódva akut mérgezést válthat ki a fogyasztóknál. A vegyszermaradékkal szennyezett minták aránya hazánkban az EU-átlag felett van.

Mérget eszünk a zöldséggel 1

Jobb a hazai

Magyarországi vizsgálatok kimutatták, hogy az importból – főként az EU-n kívülről, illetve Dél-Európából – származó termékek szennyezettebbek, mint a hazaiak. 2007-ben a hazai termesztésű minták 33,5 százalékában volt kimutatható vegyszermaradék, míg az import esetében ez az érték 59 százalék volt. Jellemző továbbá, hogy inkább a gyümölcsök szennyezettek, mint a zöldségek.

A 2007. évi adatok szerint a gyümölcsök közül a kajszibarack (82,6 százalék), az alma (56,7 százalék), a körte és a meggy mintákban maradt legtöbbször permetszer. A zöldségek közül a fejes saláta, paprika, paradicsom, uborka mintákban szinte mindig találtak vegyszermaradékot. Emellett a retek is nagyon gyakran tartalmaz szennyezést.

Különösen kritikus a primőráruk szennyezettsége. Ezek közül is a fejes saláta szennyezettsége világszerte is problémát jelent. A 2007-es húsvéti növényvédőszer-ellenőrzések során a vizsgált minták közel egyharmada tartalmazott a megengedettnél több permetszert.

Alkoholban jól oldódik

Több vizsgálat szerint az eper is fokozott kockázatot jelenthet. Két éve a Marokkóból importált eperben a megengedett szermaradék határértékének 37-szeresét mutatták ki. 2006-ban a vizsgált szamócák közel kétharmadában mutattak ki vegyszeres szennyezést. A fejes káposzta és rozs minták viszont egyáltalán nem tartalmaztak kimutatható mennyiségű szennyezést.

Az összes vizsgált import citromban és grapefruitban kimutattak szermaradékot, ezért nem ajánlott nem biocitrom és narancs héját elfogyasztani, süteménybe sütni vagy alkoholos italban leáztatni, főleg, mivel a szerves növényvédő szerek alkoholban jól oldódnak. Egyszerre a legtöbb fajta vegyszermaradékot a körte, szőlő, citrom, fejes saláta, paprika, uborka valamint narancs mintákból mutatták ki.

bővebben

A témáról bővebben a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik