Élet-Stílus

Botrányosan gyenge az AC Milan

Öreg játékosok, tanácstalan tréner, toporzékoló tulajdonos – egyre nagyobb a baj az AC Milannál. A hétvégén Ronaldinhóék hiába játszottak 50 percig emberelőnyben, csak egy sovány döntetlenre futotta az Atalanta ellen. A klub vezetői egyelőre kitartanak a nyáron érkezett tréner mellett, de az olasz lapok már a lehetséges utódokat veszik számba.

Lesújtó kritikát fogalmazott meg az AC Milannal kapcsolatban Silvio Berlusconi, a futballklub tulajdonosa, miután a csapat szégyenszemre kikapott hazai pályán 1-0-ra az FC Zürichtől a Bajnokok Ligájában. „A jelenlegi Milan katasztrofális, minden egyes meccsen együtt szenvedek a szurkolóinkkal” – mondta az olasz miniszterelnök, majd hozzátette, hogy túl korai még a május végén vezetőedzővé kinevezett Leonardo munkáját értékelni, s kizárólag őt okolni az eredménytelenségért.

A hétvégén a bajnokságban folytatta bukdácsolását az AC Milan: a kieső helyen álló Atalanta ellen Ronaldinho hajrában szerzett góljával mentettek pontot. A csapat szervezetlenül, pontatlanul futballozott, a korábbi kulcsemberek nincsenek formában, és a tréner által erőltetett taktika sem tűnik túl sikeresnek.

Ezzel a kerettel Leonardo sem tehet csodát (MTI/EPA)

Ezzel a kerettel Leonardo sem tehet csodát (MTI/EPA)

A katasztrofális szezonrajt (12. hely a tabellán, 7 pont lemaradás az éllovassal szemben) okai közül az első helyre kívánkozik a csapat impotens támadójátéka. Ronaldinho hétvégén szerzett egyenlítő találatát megelőzően 368 percig nem talált be a milánói gárda, 7 bajnokin mindössze négyszer voltak eredményesek.

Kaká nagyon hiányzik, Pato nincsen formában, a Realtól érkezett Huntelaar pedig keresi a helyét a csapatban. Inzaghi egy-egy meccset bármikor eldönt, de a hosszú sorozatokban nem lehet csak rá építeni. A szélekről nem kapnak kellő támogatást a támadók, és a csapat egykori erőssége, a védelem is ingatag. A játékosok erőnlétével is akadnak problémák, és ez már a tréner kritikája.

Leonardo a szezon elején ült a Chelsea kispadját átvevő Carlo Ancelotti helyére, azóta a brazil szakembert nemcsak a szurkolók, de az olasz sajtó is kikezdte. Élete első vezetőedzői posztját betöltő Leonardo a botlások ellenére egyelőre ragaszkodik a nem túl sikeres 4-3-1-2-es felálláshoz, ám könnyen lehet, hogy már nem sokáig irányít Milánóban.

Ronaldinho arcáról eltűnt az állandó mosoly (MTI/EPA)

Ronaldinho arcáról eltűnt az állandó mosoly (MTI/EPA)

„Inog a kispad Leonardo alatt” – írta Gazzetta dello Sport, a Tuttosport pedig már a lehetséges utódokat vette számba. Az olasz lap szerint az AS Romától szeptember elején elküldött Luciano Spalletti az egyik jelölt, de Marco van Basten is gyakran felmerül.

Önként nem fog lemondani posztjáról a brazil. „Nem dobom be a törülközőt, folytatni akarom a munkát. Mindannyian azon vagyunk, hogy kilábaljunk a hullámvölgyből.” A trénert egyelőre támogatják a játékosok. „Nyugodtnak kell maradnia, a csapat és a klub továbbra is kiáll mellette” – nyilatkozta Nesta. Az persze kérdéses, hogy a vezetőség türelme meddig tart, elsősorban Berlusconinak kezd elege lenni a jelenlegi helyzetből.

Az amúgy is idősődő keretet (az Atalanta elleni kezdő átlagéletkora alig maradt el a 30 évtől) januártól egy 34 éves sztárnak kellene megmentenie. David Beckham az elmúlt szezonhoz hasonlóan Milánóban fog futballozni tavasszal, azt viszont feltehetően az angol sem gondolja komolyan, hogy majd ő megoldja a Milan gondjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik