Élet-Stílus

Nem értik az oroszok, miért nem szeretjük őket

A Magyarországra érkező orosz turistákat két meglepetés szokta érni: szinte senki nem beszél oroszul, s nem mindenki tekint rájuk úgy mint egy baráti országból érkező vendégre.

Az Oroszországból érkező turisták legnagyobb gondja, hogy nem értik: nálunk szinte senki nem beszél oroszul, miközben ez 40 éven keresztül kötelező tananyag volt. Még inkább meglepődnek, amikor kiderül, hogy a magyarok nem mint baráti népre tekintenek rájuk.

Tíz turistából nagyjából kettő sejti, hogy mi történt Budapesten 1956 október 23-án. Értetlenül néznek, amikor a pusztításokról, rombolásokról és deportálásokról beszélek – mondta az FN.hu-nak Farkas Endre idegenvezető.

Az orosz vendégek alapvetően pozitívabb viszonyulást várnak tőlünk. Csodálkoznak, sőt időnként megsértődnek, ha nem oroszul szólnak hozzájuk. Számukra magától értetődő lenne, hogy egy posztkommunista ország lakói oroszul szólítsák meg őket. Sokan kérdezik, hogyan lehetséges, hogy a magyar diákok már nem tanulnak oroszul.

Kikerülhetetlen látványosság (Fotó: MTI)

Kikerülhetetlen látványosság (Fotó: MTI)

Az orosz vendégek számára a politika és a Szovjetunió magyar történelemben játszott szerepe igen kényes kérdés. Az idegenvezetőktől ezért egyes utazási irodák kérik is, hogy ezeket ne feszegessék. Akik ideérkeznek ugyanis, pihenni jönnek, és nem a történelmi múlt igazságait feltárni.

Ezt erősíti meg Baranov Alexander, az Oroszországra specializálódott 1000 út ügyvezető igazgatója, aki szerint az ’56-os forradalom „nem egy nyaralásos téma”. A vendégek viszont nagyon szeretik a Balatont, és meglepődnek, hogy mennyire fejlett arrafelé a turizmus. Szerinte elsősorban az idősebb generációra jellemző az oroszokkal szembeni elutasító magatartás, amely azonban a fiatalokba is átszivárog.

Az utazási szakember azt is elárulta, nem ritka, hogy a Magyarországra érkező orosz utasaik azért érkeznek, hogy leróják kegyeletüket az itt elesett családtagjuk előtt, és egy-egy csokrot, koszorút tegyenek a katonai sírhoz.

A huszadik századi történelem, és abban a Szovjetunió szerepe azonban elkerülhetetlen téma, ha az idegenvezetők Budapesten viszik városnézésre az orosz látogatókat. Ilyenkor nem lehet kikerülni, ha meglátják a Terror Házát az Andrássy úton, a ’56-os emlékművet a Felvonulási téren, a Nagy Imre-szobrot a Kossuth térnél. Az idegenvezetők gyorsan elmesélik az ismert tényeket, majd gyorsan a következő látnivalóra terelik a figyelmet, és reméli, hogy nem érkezik erről kérdés.

Alapvetően az a gond, hogy Oroszországban nem tanítanak semmit arról, hogy Magyarországra a Szovjetunió rákényszerítette a szocialista rendszert, és azt sem, hogy 1956-ban a szovjet hadsereg nyomta el a magyar forradalmat. Még egyetemistákkal is lehet találkozni, akik erről semmit sem tudnak. Amíg ez így lesz, addig gyakran kínos helyzetbe kerülhetnek az ideérkező orosz turisták – mondta egy neve elhallgatását kérő idegenvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik