Élet-Stílus

Halraj módjára közlekednének a Nissanok

Robotokkal utánozza a japán Nissan gépkocsi gyár a halak mozgását, mindazért, hogy elejét vegyék a közlekedési baleseteknek.

A rajban úszó halak viselkedését utánozzák a Nissan legújabb robotjai. A japán gyár fejlesztői azt kutatják, hogy miként tudnak a halak úgy együtt úszni, hogy elkerülik az ütközést. A kutatás eredményeként hozták létre azokat az Eporo nevű háromkerekű apróságokat, amelyekkel már szimulálják a halak viselkedését.

A megoldás kulcsa természetesen a kommunikáció. A robotok lézerek segítségével folyamatosan pásztázzák környezetüket, mérve távolságukat a különböző tárgyaktól, az adatokat pedig megosztják a többi robottal. Így aztán képesek hosszabb távolságot is megtenni egy csoportban anélkül, hogy egymásnak vagy valamilyen tárgynak ütköznének.

Képek a kisérletről (vezess.hu)

Képek a kísérletről (vezess.hu)

Az új technológiát az autóiparban kívánja hasznosítani a Nissan. Következő lépcsőben egy autóflottát akarnak felállítani, amelyben a tagok egymással kommunikálva elkerülik a karambolokat és szükség esetén megváltoztatják mozgásukat és helyzetüket.

Nemcsak a járművek egymás közötti kommunikációjával foglalkozik a Nissan, de az autói a közlekedési lámpákkal is beszélgetnek. Ezzel csökkenhet a dugók és balesetek száma. Ugyanilyen technológiát tesztel egyébként az Audi is Ingolstadtban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik