Élet-Stílus

Dopping a Touron – borul a bili?

Szerdán hozzák nyilvánosságra a 2008-as Tour de France-on levett minták újbóli vizsgálatának eredményét. Contadort és Armstrongot nem számítva az összes menő érintett lehet.

Nem érezhetik magukat biztonságban a 2008-as Tour de France élmezőnyéből azok, akik tiltott szerekkel éltek a háromhetes körverseny alatt. Az idei verseny befutója után a francia doppingellenes ügynökség (AFLD) elnöke, Pierre Bordry bejelentette, hogy a tavalyi mintákat ismételten ellenőrizték.

„Finomítottunk a módszereinken, sokkal hatékonyabban lettünk. Az eredményeket szerdán hozzuk nyilvánosságra” – nyilatkozta Bordry. A hírek szerint a 2008-as Tour első 20 helyezettjéből 15-nek a mintáját vizsgálták újra.

Tavaly őszre sikerült kifejleszteni egy módszert, amivel ki lehet mutatni az újgenerációs EPO-t, a CERA-t. Stefan Schumacher, Bernhard Kohl és a hegyi-specialista Leonardo Piepoli emiatt bukott utólag le, de hat pekingi olimpikontól levett minta is pozitív eredményt hozott.

Az idei Touron diadalmaskodó Alberto Contadornak, és a hétszeres győztes Lance Armstrongnak nincs mitől félnie. A spanyol kerekes csapatát, sorozatos doppingvétségek miatt kizárták a 2008-as Tourról, az amerikai pedig csak idén tért vissza egykori sikereinek a helyszínére.

—-Döntés a pekingi minták ügyében—-

Decemberben születik döntés azoknak a sportolóknak az ügyében, akik a tavalyi, pekingi olimpián levett doppingmintájuk idei, megismételt ellenőrzésekor akadtak fenn a rostán.

A pekingi minták idei újraelemzésekor hatan buktak le az eritropoetin (EPO) harmadik generációs változatával, a CERA-val. Az 1500 méteren aranyérmes bahreini futó, Rasid Ramzi, a férfiak országúti kerékpáros mezőnyversenyében ezüstérmes olasz Davide Rebellin, valamint a szintén kerekes német Stefan Schumacher, a gyalogló görög Atanazia Cumeleka és a középtávfutó horvát Vanja Perisic, illetve Yudelquis Contreras-Maridalin dominikai súlyemelő bukott le. Utóbbit azóta felmentették, mert a B próbája negatív lett.

A NOB 948 pekingi mintát vizsgáltatott meg újra, miután az ötkarikás játékokat követően sikerült kifejleszteni egy olyan módszert, amellyel ki lehet mutatni a CERA-t is.

A tavaly augusztusi olimpián kilenc sportoló és hat versenyló szervezetében találtak tiltott szert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik