Élet-Stílus

Videó Anna Frankról

Napvilágra került az egyetlen filmfelvétel a második világháború alatti zsidóüldözések elől rejtőzködő Anna Frankról.

A felvétel 1941. július 22-én készült, körülbelül egy évvel azelőtt, hogy a Frank család bujkálni kezdett volna a deportálás elől – írja a Haaretz. A felvételeken Annáék házának utcára néző frontját mutatják. A kapuból egy fiatal pár sétál ki, majd a kamera feljebb megy és az egyik ablakból érdeklődve nézelődik az ekkor 12 éves Anna Frank. A filmről készült videót az amszterdami Anna Frank múzeum tette fel a youtube-ra. A közeljövőben ígéretük szerint felkerül majd egy Anna édesapjával, Otto Frankkal, valamint egy a család segítőjével, Miep Gies-szel készített interjú is.

Anna Frank 1929-ben született a németországi Frankfurtban. Hitler hatalomra kerülése után a család Hollandiába menekült és Amszterdamban telepedett le. 1940-ben a nácik megszállták Hollandiát és itt is bevezették a zsidókat sújtó intézkedéseket, valamint a sárgacsillag viselését. A Frank lányok, Anna és testvére Margot, habár kitűnő tanulók voltak, nem járhattak tovább az amszterdami Montessiori-iskolába zsidó származásuk miatt.

A “hátsó traktus”

1942-ben Anna nővére Margot behívót kapott munkaszolgálatra, de a család sejtette, hogy ez a deportálás kezdete. A családfő, Otto Frank úgy döntött, hogy az amszterdami csatorna mellett fekvő üzlete épületének hátsó részében létrehoznak egy rejtekhelyet.

A család 25 hónapig bujkált a rejtett lakásban. 1944 augusztusának elején ismeretlen személy feljelentette őket, majd augusztus 4-én a nácik megtalálták a rejtekhelyet és az egész családot deportálták Auschwitzba. Édesanyja itt halt meg, a testvéreket Bergen-Belsenbe szállították. 1945 márciusában, a táborban tífuszjárvány tört ki, melyben több tízezren meghaltak, köztük Anna és Margot is. Bergen-Belsent pár héttel később, 1945. április 15-én felszabadították az angol csapatok.

Emlékek

Hollandiából 110 ezer zsidót hurcoltak el, a túlélők száma alig haladta meg az 5 ezret. Anna Frank bujkálásuk alatt folyamatosan naplót vezetett. A naplót egyik segítőjük Miep Gies fedezte fel, miután a családot elhurcolták. A háború után eljuttatta Anna édesapjához, aki 1947-ben kiadatta írónőnek készülő lánya egyetlen művét. A könyvet 65 nyelvre lefordították, valamint film és színdarab is készült belőle. Ma Anna Frank nevét iskolák és múzeumok viselik, többek között Magyarországon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik