Élet-Stílus

A firkapapírral is lehet spórolni

Az irodai hulladék csökkentése nem csak a vezetőség felelőssége. Nyomtatás, firkapapírok tollak és szövegkiemelők – hulladéktippek az FN.hu-n.

Saját egészségünkre és pénztárcánkra való tekintettel otthonunkban odafigyelünk arra, hogy környezetünk minél kevésbé legyen szennyezett, hulladékkal, vegyszerekkel terhelt. A munkahelyet ugyanakkor egy olyan intézménynek tartjuk, amelyben a környezettel kapcsolatos felelősséget kizárólag a vezetésre és a tulajdonosokra hárítjuk. Jogszabályok írják elő az ő kötelezettségeiket a biztonságos és egészséges munkakörülmények megteremtésére.

Az ott dolgozóknak is van azonban felelőssége, sőt, közös akcióikkal sokkal többet tehetnek azért, hogy a környezettudatosság a munkahelyen is mindennapok részéve váljon. Lássunk néhány olyan ötletet, ami a munkatársakat segíti abban, hogy csökkenthetik a feleslegesen termelődő hulladékot a munkahelyen!

Nyomtatás

Több zöldszervezet közös kezdeményezés alapján született meg az

Több zöldszervezet közös kezdeményezése alapján született meg az “ökocsomag munkatársaknak”

Irodai környezetben hihetetlen mennyiségű hulladékot termelünk. Az első és talán legnagyobb tétel a papír. A kisebb vállalkozásoknál egyetlen nyomtatóval, a nagy forgalmú, sok munkatársat kiszolgáló nyomtatói hálózatoknál a meglévő nyomtató mellett egy régebbi ismételt üzembe helyezésével meg lehet oldani, hogy az egyik oldalán már használt papírok másik oldalára is nyomtathassunk például olyan dokumentumokat, amelyek csak belső használatra kellenek.

Ma már megfizethető áron kaphatók kétoldalas nyomtatásra képes nyomtatók is. A nyomtatókba már a legtöbb gyártó újrapapírt is ajánl, amelynek egyáltalán nem elrugaszkodott az ára, tehát mindenképpen javasolt az erre való áttérés, ha fontos számunkra, hogy minél kevesebb fát vágjanak ki értünk. A használt papírokból kiváló munkahelyi firkapapírt, jegyzetfüzetet lehet készíteni, csak be kell fűzni üres oldalukkal felfelé egy mappába.

Az íróeszköz

Rengeteg íróeszközt pazarlunk. Otthon bőven elég mindenkinek egy-két toll, bent a munkahelyen minden asztalon fiókban tízesével áll az írószer egy-egy embernél arra való hivatkozással, hogy úgyis leteszik, elhagyják valahol. Figyeljünk oda arra, hogy ne tároljunk feleslegesen tollakat, ceruzákat, kiemelő filceket. A gemkapocsnak, a tűzőgépnek, a táblákhoz való rajzszögeknek és sok egyéb eszköznek lehet csinálni egy tárolót, amit mindenki közösen használhat. A tollak, ceruzák legyenek újratölthetőek.

A ragasztóknál, hibajavítóknál, filceknél – különösen az ún. flipchart táblák tartozékainál figyeljünk arra, hogy lehetőleg vízbázisúak legyenek, illetve minél kevesebb szerves oldószert tartalmazzanak. A megbeszéléséken ne pazaroljuk a táblákra akasztott papírt, írjuk tele, használjuk mindkét oldalát és legyen újrapapírból. Belső használatnál elég az egyébként csomagoláshoz használt nátronpapír is, ami újrahasznosított anyagból van.

A céges pecsétekből is lehet kapni olyat, ami újrahasznosított műanyagból készül. A papucsok, mappák legyenek papírból, fából, és ha új polcokra van szükség, akkor azok is lehetnek kartonból. A csomagolóanyagokat se dobjuk ki, mert postázáskor jól jön egy-egy doboz vagy valamilyen maradék papír tölteléknek. A dobozokat lapítsuk ki, úgy könnyebben elférnek a szekrények tetején.

Csikkek, komposztálás és a büfé

A szemetelés mellőzése, a csikkek hamutartóba dobása, az intézményi szelektív gyűjtés bevezetése, a munkatársak szemléletformálásának mind elemi részei a hulladékcsökkentésnek. Az üzemeltetéssel foglalkozó egységek számára pedig ajánljuk, hogy az elektronikai és egyéb veszélyes hulladékokra szerződjenek le, helyezzenek ki elemgyűjtőt, illetve az elemes gépekhez vásároljanak tölthető akkumulátorokat.

Az alkalmankénti begyűjtés kiterjedhet akár a munkatársak otthonról behozott speciális hulladékaira is. Amennyiben egy munkahely olyan szerencsés, hogy rendelkezik udvarral, kerttel, akkor pedig érdemes a komposztálással is foglalkozni, hiszen a csökkenő szerves hulladék révén a cég szemétdíja lesz kevesebb.

A büfében minél kevesebb csomagolást vegyünk. Vigyünk magunkkal kulacsot, termoszt, saját – névvel ellátott – bögrét, hogy elkerüljük a PET-palackok és műanyagpoharak igénybevételét. Az otthonról vitt ételt se folpackba meg alufóliába csomagoljuk, sokkal zöldebb megoldás a textilszalvéta. Az ételek házhoz szállításával foglalkozó cégek sajnos jelentősen hozzájárulnak a csomagolási hulladék növekedéséhez, ráadásul nagyon gyakran a rákkeltő anyagokat tartalmazó polisztirolba csomagolják az ételt. Ennél környezetkímélőbb az otthonról tartós, újrahasználható műanyagdobozban hozott étel, vagy a menzán, esetleg a környékbeli kifőzdékben közösen elfogyasztott ebéd.

Cserebere a munkahelyen

A munkahelyre tekinthetnék úgyis, mint egy speciális közösségi intézmény. Nekünk lesz attól a legjobb, ha úgy megyünk be dolgozni, hogy megpróbáljuk magunkat jól érezni a munkatársak társaságában. A közösségi kezdeményezések is hozzájárulnak ahhoz, hogy a kollégák minél jobban megismerjék egymást. A témánknál maradva lehet például munkahelyi cserebere börzéket szervezni, házi könyvtárat létrehozni, a környezet takarítására, megszépítésére önkéntes napokat hirdetni, egymás informálására hirdetőfalon gyűjteni a környékbeli kis üzletek, javítóműhelyek, kifőzdék címeit és így tovább.

Ezek egytől egyig olyan ötletek, amelyek azt szolgálják, hogy minél kevesebb csomagolás mellett egy-egy tárgyat minél többször, minél többen használjanak mielőtt az a kukába kerül. Haladjunk tovább a gondolat mentén, és a találjunk ki olyan kezdeményezéseket, amelyekkel az irodában is környezettudatosabbak lehetünk, hiszen a munkahelyi környezet is befolyásolja az életminőségünket!

Cikkünk szerzője Graczka Sylvia, a Hulladék Munkaközösség munkatársa.

bővebben

A témáról bővebben a Hulladék Munkaszövetség honlapján olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik