Élet-Stílus

Külön vizsgával vezethetnének külföldiek Angliában

Kötelezővé kellene tenni a brit gépjárművezetői vizsgát a Nagy-Britanniában munkát vállaló külföldi sofőröknek - ennek elérése végett indítottak kampányt egy magyar kamionsofőr okozta tavalyi baleset áldozatainak hozzátartozói.

A 79 éves Kenneth Davies és 77 éves felesége, Daisy Davies tavaly áprilisban halt meg, amikor Wales keleti részén a magyar sofőr teherautója a bíróság megállapítása szerint egy országúton, figyelmetlen kanyarodás közben eléjük fordult, és személykocsijukkal belerohantak a kamionba.

A 48 éves, négy éve Angliában élő K. I. beismerte, hogy figyelmetlen vezetésével ő okozta a szerencsétlenséget. A bíróság előtt azt mondta: a kanyarodás közben egyszerűen nem vette észre a szembejövő Rovert.

A magyar sofőrt – aki összesen hét hónapot töltött vizsgálati fogságban – a minap 40 heti, felfüggesztett szabadságvesztésre és kétszáz óra közmunkára ítélték. Mellékbüntetésként egy évre eltiltották a járművezetéstől.

A házaspár három fia a BBC pénteki beszámolója szerint “nevetségesen enyhének” minősítette az ítéletet, és kampányt indítottak annak kiharcolására, hogy a külföldi teherautósofőrök csak brit járművezetői vizsga letétele után dolgozhassanak Nagy-Britanniában. Az egyik fiú, Phillip Davies a BBC-nek elmondta: ha ő Magyarországra költözne, számolna azzal, hogy le kell tennie a magyar autóvezetői vizsgát.

Phillip Davies szerint a magyar kamionsofőr tolmács segítségére szorult a bírósági eljárás során, mivel “elismerte, hogy sem beszélni, sem olvasni nem tud angolul … ami azt jelenti, hogy még a (brit) közúti jelzéseket sem képes megérteni”. A család a beszámoló szerint törvénymódosítást szeretne kiharcolni a külföldi gépjárművezetők vizsgáztatásának kötelezővé tétele érdekében.

Jack Semple, a brit közúti fuvarozók szövetségének igazgatója kormányzati adatokat idézve elmondta a BBC-nek: a Nagy-Britanniában dolgozó külföldi sofőröknek a hazaiaknál nyolcszor nagyobb esélyük van arra, hogy baleset részeseivé válnak, és háromszor nagyobb eséllyel követnek el szabálysértést.

Semple szerint a Nagy-Britanniában érvényben lévő baloldali közlekedés ebben “jelentős tényező”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik