Élet-Stílus

Akár 75 milliós bírságot is kaphat a Vincze pincészet

A borminősítő intézet harminc napra felfüggesztette az értékesítést a 2005-ös év borászának pincészetében, a szakemberek ugyanis hozzáadott glicerint találtak Vincze Béla több borában.

Az egyik minta egy exportra szánt, 2007-es évjáratú egri bikavérből származik. Vincze Béla az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, ez nem a saját bora, két egri pincéből jött, de hogy pontosan honnan, azt „betyárbecsületből” nem árulta el, mint ahogy azt sem, mekkora mennyiségről van szó. (Korábbi hírek 250 hektoliterről szóltak.)

A borász elismerte, hogy hibázott, és azt mondta, viseli a következményeket. A Vincze Borászat két, már forgalomban lévő borában is magasabb glicerintartalmat mértek egyébként a szakemberek az utólagos ellenőrzéskor, egy másik évjáratú egri bikavérben és egy cabernet francban.

Egyéb szabálytalanságok is kiderültek az egri pincészetben: a gyanú szerint meghamisítottak hivatalos okmányokat, származási bizonyítványokat is. A borminősítő intézet Vincze Bélát kötelezte a nyilvántartás rendbe tételére és a pincekönyv kiigazítására. A bírság mértékéről döntés még nincs, de akár 75 millió forint is lehet. A borász eddig nem fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik