Élet-Stílus

A Lyon szinte mindenben jobb a Lokinál – videó

Dombi Tibor, a Loki veterán középpályása szerint a Lyon a legveszedelmesebb ellenfél a Bajnokok Ligája E jelű csoportjában, és talán így is van, mindenesetre a francia gárda egy kivételével valamennyi csapatrészben jobb a Debrecennél.

Kapusok: Debrecen-Lyon 0-1

A magyar bajnok kapuját védő Vukasin Polekszics magasabb és négy évvel idősebb, rutinosabb, mint francia kollégája, a mérleg nyelve azonban ezzel együtt Hugo Lloris felé billen. Az értők nagy jövőt jósolnak a még mindig csak 22 esztendős, jó reflexű hálóőrnek, aki már a francia válogatottban is bemutatkozhatott.

Hugo Lloris bámulatos védései

Az AC Milan is kacérkodott a szerződtetésével, de végül Lyonban kötött ki. Az OL 2008 nyarán 8,5 millió eurót fizetett érte a Nice-nek, az értékét viszont manapság 10 millióra becsülik, miközben a montenegrói válogatott Polekszics piaci értéke a transfermarkt.de szerint valamivel több mint egymillió euró. Képességekben ugyanakkor nincsen ekkora különbség a két labdarúgó között – a pont azonban Lloris révén így a Lyoné.

Védők: Debrecen-Lyon 0-1

Mind a két csapat védelmét válogatott labdarúgók alkotják, az egyik oldalon a sérült Mészáros Norbertet helyettesítő Szűcs István, a másikon Aly Cissokho a kivétel. A debreceni hátsó alakzat dicséretére szóljon, hogy egy gólon tartotta az Anfieden a Liverpoolt, az összevetésben azonban így is alulmarad a lyoni védelemmel szemben. Jérémy Toulalan (22 millió euró) egymaga csaknem kétszer annyit ér a futballpiacon, mint a Debrecen teljes kerete, persze a védelem erősségét nem egy-egy játékos piaci értéke, sokkal inkább a kapott gólok száma minősíti.

A Loki ellen várhatóan az Anthony Réveillere, Cris, Toulalan, Cissokho összetételű lyoni védelem e tekintetben is jobban áll: a francia bajnokságban hét találkozón mindössze ötször kapitulált, a BL-ben egy-egy gólt kapott az Anderlechtől a selejtezőben, viszont az első fordulóban lenullázta a Fiorentinát, amelynek helyzete sem igen akadt a két csapat lyoni BL-mérkőzésén.

Lyoni klasszis Nantes-ból – Toulalan-klipp

A DVSC hátsó alakzata – változó összetételben – eddig nyolc gólt kapott a Soproni Ligában (a kaposvári négyes jelentősen lerontja a statisztikát…), a BL-ben pedig hét mérkőzés, öt gól a mérlege, Levadia Tallinn elleni párosmeccset, illetve a Levszki Szófia elleni hazai visszavágót is „nullával” hozta le.

Kedden este a Bodnár László, Szűcs, Komlósi Ádám és Leandro összetételű védelem igyekszik útját állni a lyoni rohamoknak. Reméljük, sikerrel, ezzel együtt a Olympiqu Lyoné a pont, így már kettővel megy a korábbi hétszeres bajnok francia alakulat.

Középpályások: Debrecen-Lyon 0,5-0,5

A Lyonnál ugyan a nemzetközi futballban ismertebb és drágább játékosok szerepelnek a pálya közepén, ezzel együtt – némi elfogultsággal – elosztjuk a pontot a magyar és francia csapat középpályássora között. A két szűrő összevetésében a kapura is veszélyes Jean II Makoun jön ki győztesen Luís Ramosszal szemben, viszont az előtte, mellette játszók között technikailag jól képzett labdarúgók szerepelnek a Lokiban. Kiváltképp Czvitkovics Péter és Szakály Péter, Varga József és Kiss Zoltán pedig egyaránt rendkívül hasznos, nagy munkabírású futballista. Ráadásul mindannyian képesek gólt, gólokat szerezni – közülük csak Szakály nem talált be eddig legrangosabb kupasorozatban.

Kim Källströmmel jól lesz vigyázni

A svéd Kim Källströmnak „kiváló lába van”, ezt a közelmúltban a a budapesti világbajnoki selejtezőn is bizonyította, ámbátor a szezonban – az eddig amúgy kevesebbet játszó – Francois Clerc-kel együtt még adós a gólokkal. Ugyanakkor a fiatal, mindössze 19 éves Miralem Pjanic már a bajnokságban és a BL-ben is betalált, ő döntötte el a Fiorentina elleni találkozót.
A Lyon fedezetsora rendkívül masszív, a Lokié viszont valamivel kreatívabbnak tűnik. Úgyhogy fél pont ide, fél pont oda.

Csatárok: Debrecen-Lyon 0-1

A kapura rendkívül veszélyes Michel Bastos, Lisandro López duó sérülés miatt vélhetően nem léphet pályára a Puskás Ferenc Stadionban, de ne dörzsöljük a tenyerünket, hiszen a bevetésre váró Sidney Govou és Bafétimbi Gomis is remek futballista. A nyáron a Saint-Etienne-től igazolt Gomis – igazolva, hogy nem volt ablakon kidobott pénz az ért kiadott 13 millió euró – már féltucat gólnál jár. A 30 esztendős Govou ugyan az idén még nem talált be, de hiba lenne félvállról venni, már csak azért is, mert képes váratlan megoldásokra, s a kiszolgáláshoz is ért.

Bafétimbi Gomis, a védők réme

Az előzetes összeállításban a selejtezőben egy, a bajnokságban három gólt számláló Adamo Coulibaly az egyetlen támadó. A francia játékos Liverpoolban kétszer is helyzetbe került, de elügyetlenkedte a lehetőségeit. A sérüléséből felépült Ruldolf Gergely kétségkívül jobb futballista, robbanékony, technikás, s rúgótechnikájával sincsen gond, amennyiben játszik a keddi BL-mérkőzésen, okozhat kellemetlen pillanatokat a franciáknak.

A végeredmény: 0,5-3,5

Bajnokok Ligája, E csoport:
Debreceni VSC-Olympique Lyon, kedd, 20:45
Budapest, Puskás Stadion.
Várható összeállítások:
Debrecen: Vukasin Poleksics – Bodnár László, Szűcs István, Komlósi Ádám, Leandro – Luís Ramos – Czvitkovics Péter, Varga József, Kiss Zoltán, Szakály Péter – Adamo Coulibaly
Lyon: Hugo Lloris – Anthony, Réveillere, Cris, Jérémy Toulalan, Aly Cissokho – Jean Makoun – Francois Clerc, Miralem Pjanic, Kim Källström – Sidney Govou, Bafétimbi Gomis

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik