Élet-Stílus

Kiáll Polanski mellett Varsó és Párizs

Lengyelország és Franciaország közösen lép föl a Svájcban őrizetbe vett világhírű filmrendező, Roman Polanski szabadon bocsátása érdekében - közölte vasárnap a lengyel külügyminiszter.

Radek Sikorski elmondta a PAP lengyel hírügynökségnek, hogy Bernard Kouchner francia külügyminiszterrel megállapodtak abban, hogy közös felhívást intéznek a svájci hatóságokhoz az ügyben, egyszersmind azt tervezik, hogy kegyelmet kérnek Polanskinak Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől.

Az Oscar-díjas filmrendező lengyel-francia kettős állampolgár. Lengyelországban élte le a fiatalkorát, de már évtizedek óta Franciaországban él.

Szombat este vették őrizetbe Svájcban egy 2005-ben kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. Polanski azért utazott az alpesi országba, hogy a zürichi filmfesztiválon vasárnap este átvegye a neki odaítélt életműdíjat.

A nemzetközi elfogatóparancs kiadását az Egyesült Államok kezdeményezte egy 1978-as bűntett miatt, amelyben Polanski bűnösnek mondta magát, de az ítélethirdetés előtt elutazott az országból. Több mint 30 éve nem járt ott. Franciaországban telepedett le. Párizsnak nincs kiadatási egyezménye Washingtonnal.

Az Egyesült Államoknak több mint egy hónapja van arra, hogy hivatalosan kérje Svájctól Polanski kiadatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik