Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – DreadZone vagy Volver

Hétvégén fellép többek között a Tiger Lillies, a DreadZone, a Transglobal Underground, a Mr. Big, jubileumi koncertet ad a Karthago. Bulizhatunk Péterfy Borival, a Cabaret Medranóval vagy a Designer Drugsszal. Programajánló.

Lassan a szeptember is elmúlik, de még tart a vénasszonyok nyara. Ez is arra késztet bennünket, hogy mozduljunk ki otthonról. No meg van is miért! A Gödörben a DreadZone és a Transglobal Underground lép fel, Debrecenben és az A38 Hajón a Vágtázó Életerő, a Mappában a Designer Drugs, a Müpában Dominic Miller, a Trafóban pedig a Tiger Lillies. A moziban a legújabb Almodovar-filmet, a tévében pedig az előzőt nézhetjük meg.

Kérdés, naná: menjek vagy maradjak?

menjek…

péntek, szeptember 25.

A (Világ)Gödörben két albioni legenda lép fel pénteken: a DreadZone és a Transglobal Underground. Az előbbi a 90-es évek bulijainak elmaradhatatlan sztárzenekara volt, az utóbbi pedig a világzene egyik forradalmi megújítója. Másfél évtizednyi zenei múlttal a háta mögött a Dreadzone egyfajta védjegy, garancia lett egy szavakban nehezen megfogalmazható dologra. A feszes elektronikus alapok, dob és basszus, az élő gitárhangzás mellett gurgulázó elektronikus effektek elsöprő erejű tánczenei egységcsomagot adnak, amit energikus MC-zéssel és szívhez szóló reggae vokálokkal fejel meg a banda.

Transglobal Underground

Transglobal Underground

A Transglobal zenei stílusa szintén nehezen leírható, tagjainak sokszínű zenei ízlésén és változatos kulturális hátterén alapszik. A Transglobal Underground villámgyorsan hírnevet szerzett színpompás élő fellépéseivel, amelynek kellékei közé tartoztak a látványos színpadi kosztümök, a hastáncosok, és egy nepáli templomi őrség is. Népszerűségük ezenkívül Natacha Atlasnak is köszönhető, aki több évig énekesnőjük volt, és aki szólóalbumait is a TGU közreműködésével készítette. A Psychic Karaoke, legkifinomultabb albumuk 1996-ban jelent meg, majd az 1998-as Rejoice Rejoice, után egy kis szünet következett. Legutóbbi albumuk a tavaly megjelent Impossible Broadcasting. Nyilván erre épül majd a Gödör-buli is elsősorban.

Gradpierre Attilláék pénteken Debrecenben, szombaton az A38 hajón vágtáznak az Életerővel. Tudják, ez az a projekt, amely a VHK-t hivatott megidézni a zenekar 5 egykori tagjával. A cívisvárosban a nemrég elkészült MODEM belső udvara lesz a helyszín, kicsit aggódunk is a Messiásokért. A VHK-koncertek intenzitása ugyanis jottányit sem csökkent az évtizedek alatt, mind egy-egy utazás a világegyetembe, a szenvedély végtelen, megalkuvás nélküli mélyrétegeibe. (Vagy valami ilyesmi.)

Vágtázó Életerő

Vágtázó Életerő

Az A38 Hajón Péterfy Bori és az ő Love Bandje nyomja, érdemes elmenni, mert a hamarosan megjelenő új lemezről is énekel néhány dalt. A Pótkulcsban pedig állandó kedvenc sanzonjazzpop formációnk, a Cabaret Medrano lép fel.

szombat, szeptember 26.

Az “ördögien angyali” The Tiger Lillies ismét Budapesten. Alig egy évvel legutóbbi magyarországi koncertjük után a “kasztrált bűnöző anarchista brechti blues triója” visszatér, hogy két estén át ringassa-rázza viktoriánus, teátrális, szürreális rémálomba a hazai közönséget. Ezúttal a Trafó ad otthont a nem mindennapi eseménynek, ne hagyjuk ki. A zenekar énekese, Martyn Jacques fiatalkorában a londoni Soho közepén, egy nyilvánosház felett lakott, így napi szinten találkozott a dickensi élet különös figuráival: a kiszolgáltatott, nehéz sorsú emberekkel és a nagyvárosi élet bohémjaival. Mindez nagyban inspirálta és befolyásolta művészetét.

The Tiger Lillies

The Tiger Lillies

Hét éven keresztül képezte magát operaénekesként, azon belül is a kasztrált stílust sajátította el; ezt a különös hangot hallhatjuk a The Tiger Lillies koncertjein is. A zenekar dalai Anglia legmélyebb bugyraiba vezetnek: prostituáltak, kábítószerfüggők, tolvajok történetei elevenednek meg gumicsirkék, hangszer-fűrészek, dobok, tangóharmonika-dallamok, bizarr áriák közepette. A zenekart lehetetlen skatulyákba erőltetni, saját magukat a „híres emberek zenekarának“ szokták nevezni, mivel rajongóik között megtalálható Marilyn Manson, Mel Brooks, Barry Humpries, Terry Gilliam vagy Matt Groening.

Az elektroőrülteknek a Mappában a helyük, ahová a tengerentúlról érkezik a Designer Drugs, az elektro-rave-bassline-remix királya. A New York-i/philadelphiai páros a bloghouse aranykorában ugrott a csúcsra egy sor masszív remixszel: többek közt a Little Boots, Annie, Thieves Like US és IAMX újragondolásaik is hozzájárultak, hogy seperc alatt szárnyai alá vegye őket az ízlésdiktátor Iheartcomix kiadó. A rajongók gyorsan felismerhették, hogy a szenzációs felvett anyagokat csak a félelmetes élő szettjeik múlják felül, amikkel mindenhol megrengették a klubokat az elmúlt két évben. San Francisco, London, New York, Berlin és Párizs legmenőbb bulijai után végre Budapestre is eljöttek.

Karthago

Karthago

A Sportarénában felhangzik sok év után a híres elefántüvöltés: a Karthago ad jubileumi koncertet. Az Instantban a Goulasch Exoticát csíphetjük el, a Müpában pedig Hortobágyi Lászlót a hindu-mohamedán zenei gyökerekkel operáló Gayan Uttejak Orchestrával lép fel.

vasárnap, szeptember 27.

Újraéledt az amerikai Mr. Big, s ezt a Diesel Clubban a magyar rajongóknak be is bizonyítják. Igényes rockzene, virtuóz szólók és hatalmas slágerek. Az 1988-ban alakult zenekar – első lemezük 20. évfordulóját megünneplendő – ismét eredeti felállásban koncertezik. Idén tehát újra alkalmunk nyílik megnézni a hard rock kiválóságait, talán utolsó alkalommal, az eredeti és egyben legsikeresebb felállásukban.

Dominic Miller

Dominic Miller

A Művészetek Palotájában lép fel az angol Dominic Miller. Az akusztikus gitáros játékára Argentína zenei atmoszférája, a nyugati pop/rock zene és a klasszikusok egyaránt hatással voltak. Iskolai évek alatt és később szerzett session zenészi gyakorlat tapasztalatai (többek között a Level 42, Paul Young, Manu Katché, Manu Dibango, The Chieftains, Tina Turner, Sheryl Crow, Peter Gabriel, Luciano Pavarotti) tették magabiztos muzsikussá. Szuggesztív előadása lebilincseli a hallgatót, repertoárjában saját kompozíciók, Bach, Beethoven, és Albinoni újrahangszerelt darabjai és Sting-slágerek gitárátiratai egyaránt megtalálhatók.

Három héten át Budapest forgalmas csomópontjaiban a jazz-zenéé a főszerep. A járókelők naponta más-más helyszínen találkozhatnak az igényes zenei műfaj legismertebb és legszórakoztatóbb darabjaival, egy-egy kétórás, ingyenes jazzkoncert segítségével. A zenét egy fiatal, tehetséges öttagú jazz-zenekar, a Groovy szolgáltatja. Vasárnap például a Városligetben.

… moziba

Megtört ölelések

Pedro Almodóvar legújabb filmje végre a mozikban! Egy férfi, aki teljes sötétségben ír, él és szeret, tizennégy évvel ezelőtt egy brutális autóbaleset áldozata lett Lanzarote szigetén. A balesetben nemcsak a szeme világát veszítette el, hanem élete szerelmét, Lenát is.

Menjek vagy maradjak – DreadZone vagy Volver 6

Ez a férfi két nevet használ: irodalmi álneve Harry Caine, azaz Hurrikán – így írja alá irodalmi műveit, történeteit, forgatókönyveit. Valódi neve pedig Mateo Blanco. Ezen a néven éli életét, és rendez filmeket. Ha éppen nem rendez, csak azzal a gondolattal tudja túlélni sorsát, hogy Mateo Blanco meghalt a szigeten imádott Lenájával (Penélope Cruz) együtt.

… családi programra

Misu Mese Matiné a Vasúttörténeti Parkban

A nyári szünetet követően újabb állomására érkezik vasárnap délelőtt a “Misu Mese Matiné” rendezvénysorozat, a Vasúttörténeti Park Orient Csarnokába. Folytatódik tehát a kalandozás a bakterház körül: Misu a gyerekekkel és az öreg gőzmozdonnyal Manófalvára készül a Perecavató ünnepségre, ám Rebarbara a boszorkány keresztezi terveiket, és el akarja lopni a varázsszikrát, amely a gőzmozdonyok működéséhez nagyon fontos.

Menjek vagy maradjak – DreadZone vagy Volver 6

… kiállításra

Messiások

A Messiások kiállítás kurátora már megint nem a megszokott utat választotta: a hazai hagyományokkal szakítva tematikus kiállítást épített. Vagyis képzőművészeti remekeket hordott össze a világból egy gondolat köré. Érdemes elutazni Debrecenbe, a MODEM-tárlat kihagyhatatlan élmény.

Menjek vagy maradjak – DreadZone vagy Volver 6

bővebben>>

maradjak….

… tévézni

péntek, szeptember 25.
Tv2, 0:00

A vörös sárkány

Thomas Harris amerikai író 1981-ben megjelent regénye, az úgynevezett Hannibal-tetralógia második darabja, amelyet Harris elsőként írt.

Menjek vagy maradjak – DreadZone vagy Volver 6

A regényből Michael Mann forgatott először filmet Az embervadász címen (1986), majd a Lecter-kultusznak köszönhetően 2002-ben Brett Ratner újraforgatta a Vörös sárkányt Edward Nortonnal, Ralph Fiennes-szal és Harvey Keitellel. Lecter szerepét ekkor már az az Anthony Hopkins kapta, akinek – Jonathan Demme rendezővel közösen – a Lecter-kultusz megteremtése köszönhető.

szombat, szeptember 26.
RTL Klub, 19.30

Csillagok háborúja 1. – Baljós árnyak

A legenda 1999-ben éledt újjá, ekkor került moziba a várva várt új Star Wars-epizód. Ugye, emlékszünk: ebben a történet elejére ugrunk vissza, amikor még a későbbi gonosz nagyúr Darth Vader egy bájos kisgyerek, Anakin. Persze, hogy nyugtalanság uralkodik itt is a Galaktikus Köztársaságban. A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik.

Menjek vagy maradjak – DreadZone vagy Volver 6

A kapzsi Kereskedelmi Szövetség felfegyverzett csatahajóival blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót. A Főkancellár titokban útnak indít két Jedi lovagot, a béke és az igazság szerzőit, hogy oldják meg a konfliktust és védjék meg Amidala királynőt. Hamarosan azonban kényszerleszállást kell végrehajtaniuk a Tatooine-on, ahol találkoznak az ifjú Anakinnal, akiben túlárad az erő.
A film után ne menjünk sehova, mert rögtön a Jedik után következik egy másik hős, El Mariachi (Banderas) a Desperadóban.

vasárnap, szeptember 27.
Duna Tv, 23:10,

Volver

Pedro Almodóvar új filmje a mozikban, előző remeke pedig a Duna Tévén. Raimunda (Penélope Cruz) egy fiatal, keményen dolgozó és igen vonzó édesanya, aki munkanélküli férjével neveli serdülőkorban lévő lányukat. Nővére, Sole viszont igen félénk nő, aki egy illegális fodrászszalonban keresi kenyerét. A férje faképnél hagyta és lelépett egyik ügyfelével.

Menjek vagy maradjak – DreadZone vagy Volver 6

Sole azóta egyedül él. Egy tavaszi vasárnapon Sole felhívja Raimundát, hogy tájékoztassa őt Paula nénikéjük haláláról. Raimunda nagyon szerette nénikéjét, mégsem tud ott lenni a temetésen. Sole egyedül tér vissza szülővárosába, ahol a szomszédok közlik, édesanyja visszatért a túlvilágról, hogy Paula nénikéjének gondját viselje betegeskedő éveiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik