Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Kronos Quartet vagy Dirty Dancing

Most sem érdemes otthon maradni a hétvégén, mert nemcsak kulturális csemegézésre lesz lehetőség, de több sportágba is belekóstolhatunk. Emellett szakrális terek is várnak minket a templomok éjszakáján, de megünnepelhetjük azt is, hogy nem szennyezzük majd tele a Dunát. Persze találtunk pár nézhető filmet is a tévében.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Péntek, szeptember 18.

Már elindult a Moziünnep, amelyre a hétvégén is érdemes lesz becsatlakozni. Vasárnapig kedvezményes árú jegyekkel nézhetjük meg a legfrissebb filmeket, és még olyanokkal is találkozhatunk, amelyet még az országos premier előtt vetítenek itt. Ilyen lesz a Pedro Almadóvar rendezte Megtört ölelések, amelyben a spanyol rendező egyik kedvenc színésznője, Pénelopé Cruz játssza a főszerepet, az Admirális című orosz történelmi kalandfilm vagy a Pippa Lee négy élete című lélektani dráma, amelyben olyan sztárokkal találkozhatunk, mint Keanu Reeves, Winona Ryder, Julianne Moore és Monica Bellucci. Több magyar filmet is láthat bemutató előtt a közönség: vetíteni fogják Pater Sparrow szemledíjas alkotását, a Stanislaw Lem egyik novelláját feldolgozó 1-et, a Tréfát, amiért az idei filmszemlén Gárdos Péter megkapta a legjobb rendező díját, valamint Mátyássy Áron első filmjét, az Utolsó időket, amely megnyerte a 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Arany Orsót. A vetítések mellett az idén is lesznek közönségtalálkozók, valamin zenei- és képzőművészeti kísérőprogramok.

Menjek vagy maradjak: Kronos Quartet vagy Dirty Dancing 1

Nemcsak a kultúráé a hétvége, hanem a sporté is. Aki pedig még nem találta ki, hogy melyik sportot válassza, annak itt a nagy lehetőség, hogy a lehető legtöbbe belekóstoljon a Nagy Sportágválasztó rendezvényen a sörgyárral szemben a Merkapt Maraton Sportközpontban. A rendezvényt elsősorban gyerekek számára találták ki, de idősebbek is elkezdhetik. A lényeg, hogy a gyerekek, felnőttek ne csak nézzék az egyes sportbemutatókat, hanem aktív részesei legyenek maguk is a rendezvénynek, vegyék kezükbe a sporteszközöket, próbálják ki a sportágakat, tapasztalják meg egyes mozgásformák lényegét, hangulatát. A belépés ingyenes.

Menjek vagy maradjak: Kronos Quartet vagy Dirty Dancing 1

Ki mondta, hogy magas szintű kultúra csak Budapesten van. Mostanában erre az állításra leginkább Debrecen cáfol rá színes programfelhozatalával. Most pénteken például a világhírű Kronos Quartetet hozták el. Ők több mint harminc éve dolgoznak egyedülálló, mindig megújuló művészeti víziójuk megvalósításán. Vakmerő felfedezések és a vonósnégyesek világának kiterjesztése iránti elkötelezettség jellemzi az együttest. Napjainkra a Kronos az egyik legünnepeltebb és legnagyobb hatású zenekarrá vált. Világszerte több ezer koncert, több mint negyven lemez, és a világ legkiválóbb zeneszerzőivel és előadóművészeivel való közös munka jellemzi. Érdekes továbbá az is, hogy a zenekar alapítója, David Harrington első zenekarát azután hívta életre, hogy beleszeretett Beethoven egyik vonósnégyesekre írt kamaradarabjába, melyet a Budapest Quartet játszott.

—-Szombat, szeptember 19.—-

A múzeumok és strandok éjszakája (hogy a hosszú késekét ne említsük) után itt a nyitott templomok éjszakája, amely a szakrális tereket kívánja előtérbe helyezni. A Budai Várban, a Mária Magdolna Toronynál lézersugarak segítségével visszaépítik a templomot. A Krisztinavárosi Havas Boldogasszony temploma este nyolc órakor Jelenits atya előadásával kezd, majd a Kobzos együttes muzsikájával, 22 órakor pedig Visky András: Júlia c. monodrámájával, végül Taizei imaórával zárja a napot. A Belvárosi Ferences templomban maratoni orgonakoncertet tartanak 19.30- 24 óráig. A Sziklatemplomban barlangászati bemutató, és filmvetítés lesz. A Rózsafüzér Királynéja templomban képértelmezés, vesperás, meditatív zene, elgondolkodtató versek hallgatása a program. A Józsefvárosi Plébániatemplom ad helyet R. Törley Mária szobrászművész kiállításának. Szolnokon, Kozárdon, és Nyírtasson lesz még hosszabbított templomi nyitva tartás.

Menjek vagy maradjak: Kronos Quartet vagy Dirty Dancing 1

Szombaton ünnepelhetjük, hogy Budapest kevésbé fogja szennyezni a Dunát, és visszatérhet ide az élet. Reggel 10 órától este 8 óráig a Lágymányosi öbölbe, a Kopaszi-gátra várják a résztvevőket az ÉlőDuna Parádéra. A helyszínre a Roosevelt térről egész nap rendszeresen induló, ingyenes hajójáratok szállítják a vendégeket, amelyre jegyet aznap a Roosevelt téren lehet igényelni. A Kopaszi-gáton egy óriási virtuális akváriumban ismerkedhetnek meg a Duna élővilágával, valamint fotó-, és vizuális installáció mutatja be a Duna múltját, jelenét és jövőjét. A kicsiket játszóház és kézműves sarok várja, a nagyobb gyerekek izgalmas, vízzel végezhető kísérleteket láthatnak. A kikapcsolódni vágyókat napozóágyak, masszázs és lágy zene fogadja. Lesz sárkányhajó-, kajak-kenu- és jet-ski-bemutató, este pedig egy látványos, lampionos és fáklyás felvonulás az öböl vizén, Kozmann György olimpikon vezetésével! Nagyzenekari kísérettel a Dunára épített vízi színpadon fellép 17 órakor Palya Bea, valamint a Presidance Társulat műsorában a tánc is életre kel a Duna vízén.

A Trafó The Gift sorozatában tradicionális perzsa zenét hallhatunk majd a Ramadán zárónapján teával, perzsa ételkóstolóval. A sorozat célja, hogy olyan kiemelkedő előadókat mutassanak be, akiknek zenéjében jelen van és megtapasztalható a felemelkedés, a transz élménye. Jelen koncerten három fiatal iráni zenészt hallhatunk, akiket generációjuk legjobb előadói között tartanak számon. A három fiatal iráni muzsikus a mintegy ezeréves múltra visszatekintő radif dallamkincsből ad ízelítőt, közös, improvizációra épülő játékuk felidézi a békebeli perzsa zeneszalonok hangulatát. Mohammad Motamedi énekes kamaszkorában fáradhatatlanul próbálta utánozni a klasszikus mesterek, Tâje Esfahâni és Ali Akbar Khân Shahnaâzi énekstílusát. Ma már ez utóbbi mester is méltán büszke a tanítványára, aki finom árnyalatokat megszólaltató hangjával 2008-ban kivívta a párizsi közönség csodálatát. Énekét hagyományos vonós, fúvós és ütőhangszerek kísérik.

Menjek vagy maradjak: Kronos Quartet vagy Dirty Dancing 1

Tavaly rendezték meg az Évadnyitó Színházi Fesztivált, amely idén is szervesen kapcsolódik az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Naphoz. A lezárt Andrássy utat reggeltől estig színházak és társulatok töltik meg színes programokkal. Az érdeklődők jegyet válthatnak a következő évad bemutatóira/előadásaira, szavazhatnak a Színházi Korzó legjobb installációira, találkozhatnak Casanovával, vagy megsimogathatják Carlost, a lámát az Új Színházi Rezervátumban, biciklis divatbemutatón vehetnek részt, vagy látványos, interaktív fizikai kísérletek szemtanúi lehetnek a Csodák Palotája jóvoltából.

—-Vasárnap, szeptember 20.—-

Vasárnap a Gödörben a migránsok kerülnek a középpontba a Bevándorló Budapest: Édes-savanyú party című rendezvényen, amelyben most Ázsiára helyeződik a súlypont. A bulit a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület, az Európai Integrációs Alap és a Gödör Klub hozta tető alá. Lesznek gyermekprogramok hajtogatással, kínai szépírással, lampion- és legyezőkészítéssel, agyagozással, de megismerkedhetnek a kicsik a kung fuval és a tai chivel, meghallgathatják a Budapesti Kínai Általános Iskola gyerekkórusát, és barátkozhatnak az indonéz hangszerekkel is. Lesz jávai koncert, japán teaszertartás, kínai tradicionális zene, és még sok ázsiai kulturális finomság.

Menjek vagy maradjak: Kronos Quartet vagy Dirty Dancing 1

Az A38 Hajón nézhetjük meg a formabontó műsort, a The Ship of Foolst. Alexander Hacke, az Einstürzende Neubauten alapítója és basszusgitárosa Danielle de Picciotto amerikai művésszel közös multi-média előadása, és Sebastian Brant 1458-ban írt világlátomás történetét mondja el az eredeti szöveg felhasználásával. Az ismertető szerint súlyos basszusvonalakra, sütő metálra, melankólikus hárfákra, erőszakos gitárriffekre, bizarr hangfelvételekre és elfeledett tangódallamokra számíthatunk. Hallunk majd közel-keleti ritmusképleteket, a Csendes-óceán déli részének tiki hagyományait vagy underground variációt Berlinből. A szöveg, a zene és a videó összjátéka a hagyományos irodalmat az elektronikus zenével, kortárs művészettel és filmmel ötvözi eggyé.

Még tart a Haydn Év, amelynek keretében Csokikoncerteket rendeznek a gyerekeknek a Millenárison. A nyolc alkalomból álló rendezvénysorozaton előadásokat hallhatnak Haydn életéről, műveiről és a korról, amelyben a zeneszerző élt és alkotott. A történeteket zenei betétek színesítik (ezen a hétvégén a Capriccio Kamarazenekar a közreműködő). A Csokikoncertek során a gyerekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy Haydn és kortársainak művein keresztül alaposabban megismerkedjenek a hangszercsaládokkal, és betekintést nyerjenek a komolyzene világába. A vasárnapi esemény a negyedik idén, és ennek megfelelően még négy követi. A rendezvény címe, és az a tény, hogy egy csokoládécég a támogató, az édesszájú gyerekeknek is ad némi reményt.

Kiállításra

@rc

Molotov-koktél, „Továrisi konyec”- parafrázis, Moly motorosok, bestoppolt lyukas zászló – csütörtökön nyílt meg a 10. ARC Kiállítás. Geszti Péter szerint a Restart-Újratervezés című pályázat nevezői úgy vélik, a válságon úgy lehet túllépni, ha megnyugszunk, és humorral szemléljük a világot.

Menjek vagy maradjak: Kronos Quartet vagy Dirty Dancing 1

bővebben>>

—- Maradjak… …tévézni—-

Péntek, szeptember 18.
22:00
m2

A szex és Lucia

Lucia fiatal, szemrevaló pincérnő egy Madrid központjában lévő étteremben. Miután egy hosszú kapcsolat után elvesztette író barátját, egy csendes, félreeső, festőiségében is romantikus földközi-tengeri szigeten keres menedéket. Átengedve magát a teljes ellazulásnak és a tiszta levegő, meg a szikrázó napsütés hatásának, lassan önmagának is bevallhatja eddig rejtett vágyait. Felfedezheti-felidézheti elmúlt kapcsolatának legintimebb, titkos sarkait, mintha azok egy szexuálisan túlfűtött, érzelmes regény tiltott fejezetei lennének, melyeket a szerző csak most, az elmúlt idő jótékony távlatából, enged csak elolvasni.

Menjek vagy maradjak: Kronos Quartet vagy Dirty Dancing 1

Szombat, szeptember 19.
16:35
RTL Klub

Dirty Dancing – Piszkos tánc

Az RTL Klub a héten elhunyt Patrick Swayze emlékére betette a műsorba a filmet, amellyel a sztár igazán híres lett. A történet szerint 1963 nyarán egy luxusnyaralóhelyen tölti vakációját Baby, egy tizenhét éves lány, akinek az életében a táncé a döntő szerep. Megismerkedik Johnnyval, a jóképű tánctanárral, akibe hamarosan fülig szerelmes lesz. Amikor Johnnyt faképnél hagyja táncpartnere egy nagy verseny előtt, Baby veszi át a helyét, s kiderül, hogy remek kettőst alkotnak. Ám Baby szülei nem nézik jó szemmel a turbékoló párost, és a lány apja mindent megtesz, hogy a fiatalokat szétválassza.

Menjek vagy maradjak: Kronos Quartet vagy Dirty Dancing 1

Vasárnap, szeptember 20.
19:05
VIASAT3

Galaxis útikalauz stopposoknak

A nemrégiben elhunyt Douglas Adams kultuszkönyvéből készült ugyan korábban már film, de a rajongók szerint ez a 2005-ös változat sokkal jobban sikerült. A történetben Arthur Dentnek rossz napja van. A házát egy gyorsforgalmi út építése miatt lerombolják, megtudja, hogy a legjobb barátja egy másik bolygóról jött, és mindennek tetejébe a Földet egy hiperbekötőút építése miatt néhány percen belül megsemmisítik. Dent a legjobb barátja, Ford Perfect segítségével az utolsó pillanatban lelép egy űrhajóval, és ezzel kezdetét veszi a fantasztikus űrodüsszeia.

Menjek vagy maradjak: Kronos Quartet vagy Dirty Dancing 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik