Élet-Stílus

Liverpoolban kezdődik a BL-kaland

A Debrecen szerdán este bemutatkozik a Bajnokok Ligája főtábláján, méghozzá egy igazi sztárklub, az angol Liverpool otthonában. „Bármi megtörténhet, de azért reálisan kell nézni az esélyeket..." – véli a hajdúságiak csapatkapitánya.

A korábbi ötszörös BEK/BL-győztes Liverpool vendége lesz szerdán a sorozatban újonc Debrecen, amely a Ferencváros 1995-ös teljesítményét „lekopírozva” második magyar csapatként jutott a főtáblára. Már az is nagy szó, hogy a magyar bajnok egyáltalán tétmérkőzésen szerepelhet az Anfielden, a tisztes helytállás (szoros találkozó…), esetleges bravúros pontszerzés csak hab lenne azon a bizonyos tortán.

Bármennyire is szorítunk a magyar csapatért, számolnunk kell azzal, hogy a Liverpool más minőséget képvisel, mint a selejtezős ellenfelek. Nem csodálkozhatunk azon, hogy kontinens szerte „tuti egyes” a mérkőzés, amikor Steven Gerrard piaci ára (50 millió euró) csaknem ötször annyi, mint a DVSC keretének összértéke. Rafa Benítez, a „vörösök” menedzsere ezzel együtt óvatos, legalábbis nem bont előre pezsgőt.

A jó rajtban bíznak Liverpoolban

„Mindenki azt mondja, hogy mi vagyunk a találkozó esélyesei, és nyernünk kell, de ez a Bajnokok Ligája. A Debrecennek remek csatárai vannak, nagyon jól kontrázik, ráadásul a magyarok nagyon fel vannak dobva attól, hogy az Anfielden léphetnek pályára” – nyilatkozta a Liverpool spanyol menedzsere.

„Szerdán mindenképpen szeretnénk begyűjteni a három pontot, hiszen egy olyan sorozatban, mint a Bajnokok Ligája, nagyon fontos a jó rajt. Nem titok, hogy ebben a szezonban is ott akarunk majd lenni a végelszámolásánál” – egészítette ki a szakvezetője szavait, Lucas Leiva a Liverpool középpályása.

 Mosolygós liverpooliak: Voronyin és Riera (MTI)

Mosolygós liverpooliak: Voronyin és Riera (MTI)

A Liverpool mérlege eddig 50 százalékos (2-2 győzelem és vereség, valamint négy döntetlen) magyar csapatok ellen, a Debrecennel ugyanakkor most találkozik először. A nemzetközi porondon a hajdúsági együttes egyszer találta magát szemben angol csapattal, jelesül a Manchester Uniteddel, amely simán, kettős győzelemmel, 6-0-ás gólkülönbséggel búcsúztatta 2005 őszén, a Bajnokok Ligája-selejtezőjének harmadik körében.

Liverpool vs magyar csapatok

1966.03.01.: Honvéd-Liverpool 0-0, KEK-negyeddöntő
1966.03.08.: Liverpool-Honvéd 2-0, KEK-negyeddöntő
1967.10.28.: Ferencváros-Liverpool 1-0, VVK-nyolcaddöntő
1968.01.09.: Liverpool-Ferencváros 0-1, VVK-nyolcaddöntő
1970.09.15.: Liverpool-Ferencváros 1-0, VVK, 1. forduló
1970.09.29.: Ferencváros-Liverpool 1-1, VVK, 1. forduló
1974.10.23.: Liverpool-Ferencváros 1-1, KEK-nyolcaddöntő
1974.11.05.: Ferencváros-Liverpool 0-0, KEK-nyolcaddöntő

„Nem akármilyen feladat előtt állunk”

Debrecenben „földön maradni” a jelszó, Herczeg András klubmenedzser és Kiss Zoltán csapatkapitány száját is elhagyta ez a két szó, amikor a klub hivatalos honlapjának nyilatkozott.

„Bármi megtörténhet, de azért reálisan kell nézni az esélyeket. Tavasszal a Liverpool négyet rúgott hazai pályán a Real Madridnak, tehát nem akármilyen feladat előtt állunk. Földön járunk, tudjuk hol a helyünk, ki ellen játszunk, de nem feltartott kezekkel megyünk ki a pályára” – mondta a futballista.

Nagy útra indul a Loki (MTI)

Nagy útra indul a Loki (MTI)

„Az Anfielden pályára lépni örökre szóló élmény lesz számukra, biztos ott motoszkál a játékosokban, hogy hamarosan klasszisokkal találják szembe magukat. Ahogy közeledik a mérkőzés, nyilván a drukk is egyre nagyobb lesz bennük, de bízom benne, hogy az elszántság is” – nyilatkozta a tréner.

A Loki szakvezetője újságírói kérdésre megjegyezte: „Bennem van, milyen jó lenne gólt szerezni, de két lábbal kell állni a földön. Nekünk az a feladatunk, hogy tisztességgel, becsülettel a legjobb teljesítményt próbáljuk nyújtani.” Herczeg András sajnálattal jegyezte meg, hogy sérülés, illetve eltiltás miatt Varga Józsefre, Dombi Tiborra, Rufolf Gergelyre és Szélesi Zoltánra viszont nem számíthat szerdán az Anfielden.

Utóbbi el sem utazott Liverpoolba. A többiek felültek a gépre, azok is, akik nem futballozhatnak. Naná, hiszen minden egyes debreceninek ajándék ez az út, szülessen is bármilyen eredmény Európa egyik legpatinásabb és legjobb klubjának otthonában.

A másik oldalon a hétvégi, a Burnley elleni bajnokit (4-0) sérülés miatt kihagyó Javier Mascherano szerdán ott lehet az angol sztárcsapatban, a hosszú sérüléssel bajlódó Daniel Agger és a Romától igazolt Alberto Aquilani ugyanakkor csak szurkolhat.

Szezonbeli mérkőzések

LIVERPOOL:
Tottenham 1-2 (idegenben), bajnoki
Stoke City 4-0 (otthon), bajnoki
Aston Villa 1-3 (o), bajnoki
Bolton 3-2 (i), bajnoki
Burnley 4-0 (o), bajnoki

DEBRECEN:
Kalmar (svéd) 2-0 (o), BL-selejtező
Kalmar (svéd) 1-3 (i), BL-selejtező
Diósgyőri VTK 0-1 (i), bajnoki
Levadia Tallinn (észt) 1-0 (i), BL-selejtező
Lombard FC Pápa 2-0 (o), bajnoki
Levadia Tallinn 1-0 (o), BL-selejtező
Szombathelyi Haladás 2-1 (o), bajnoki
Levszki Szófia (bolgár) 2-1 (i), BL-selejtező
Levszki Szófia (bolgár) 2-0 (o), BL-selejtező
Nyíregyháza Spartacus 3-1 (o), bajnoki
Paksi FC 1-0 (i), bajnoki

A csoport másik mérkőzésen a szezonban egyformán veretlen Lyon és Fiorentina csap össze Franciaországban. A két együttes tavaly szintén azonos csoportban szerepelt a legrangsosabb európai kupasorozatban, Lyonban 2-2-es döntetlen született, Firenzében viszont 2-1-re a franciák nyertek, akik a Bayern München mellett másodikként tovább is jutottak a csoportból.

Ibrahimovic visszatér Milánóba

A szerdai játéknap rangadóját kétségkívül az F jelű négyesben játsszák, miután a címvédő Barcelona az olasz bajnok Inter otthonában, a San Siróban vizitál. Az előző szezonban még a milánói kék-fejetéket erősítő Zlatan Ibrahimovic, illetve a vele ellentétes, a nyáron Barcelona-Milánó utat bejáró Samuel Eto’o személye miatt különösen érdekes lesz ez a találkozó.

A svéd csatár a párharccal kapcsolatban néhány nappal korábban elmondta, katalán győzelmet vár. Meg is indokolta, miért: „Jobb játékosaink vannak, mint az Internek, ráadásul sokkal szebb futballt játszunk, mint az olasz csapat. Tudom, hogy legyőzzük az Intert. Szerintem erősebbek vagyunk”.

Ibra ehhez hozzátette, örömmel tér vissza a San Siróba, persze más kérdés, hogy neki mennyire örülnek majd az olaszok hívei. „Én biztosan meg fogom ölelni a meccs előtt, de a következő 90 percben hallani sem akarok majd róla, hiszen elvégre ellenfelek vagyunk. Egyébként nem érzem úgy, hogy elárult volna minket azzal, hogy eligazolt, különben is neki köszönhetően vagyok olasz bajnokok” – magyarázta az Inter edzője, José Mourinho.

Aki amúgy jól járt rosszul a cserével, hiszen Eto’o eddig ugyanúgy kétgólos az olasz bajnokságban, mint Ibrahimovic a spanyolban. Ugyanakkor amíg a kameruni két BL-döntőben is eredményes volt, addig Ibra sem a Juventusban, sem az Interben nem szerzett gólt a sorozat kieséses szakaszában. A szerdai mérkőzést természetesen bármelyikük eldöntheti.

Debütálnak az újoncok

A csoportban keleti derbit is rendeznek az ukrán bajnok Dinamo Kijev az orosz aranyérmes Rubin Kazanyt fogadja. Utóbbi csapat újonc a BL-ben, akárcsak a Debrecen, illetve a román Unirea Urziceni, amely a G-csoportban a Sevilla vendége lesz, illetve a H jelű kvartettben az Olympiakosznál vendégeskedő holland AZ Alkmaar, illetve az Arsenalt fogadó belga Standard Liège.

Az „ágyúsok” kiválóan kezdték a bajnokságot, a manchesteriek ellen azonban csődöt mondott, a United (2-1) után a Citytől (4-2) is kikapott. A BL-ben egyelőre viszont hibátlanok, mivel a selejtezőben a Celticet oda-vissza legyőzték (2-0, 3-1).

Eduardónak, az Arsenal horvát támadójának mégsem kell kihagynia a BL-sorozat első két csoportfordulóját, a Standard Liege, illetve az Olimpiakosz Pireusz elleni mérkőzéseket, az UEFA fellebbviteli testülete ugyanis hétfőn törölte a labdarúgó színészkedésért kapott két nemzetközi kupamérkőzésre szóló eltiltását. Az indoklás szerint: a televíziós felvétel alapján nem lehetett azt megállapítani, hogy a játékvezető tévedett, amikor tizenegyest ítélt a Celtic elleni BL-selejtező visszavágóján.

Edzőcsere a rajt előtt

Egy nappal idénybeli első BL-fellépése előtt menesztették az Olimpiakosz Pireusz vezetőedzőjét. A görög együttest május óta irányító grúz Tejmur Kecbajának a gyenge hazai szezonkezdet miatt kellett távoznia kedden. Helyét átmenetileg a szerb Bozsidar Bandovic vette át. (MTI)


Bajnokok Ligája, csoportkör, szerda:
E-csoport:
Liverpool (angol)-Debreceni VSC (magyar), 20:45
Liverpool, Anfield, v.: Alves Garcia (portugál)

Olympique Lyon (francia)-Fiorentina (olasz), 20:45

F-csoport:
Internazionale (olasz)-Barcelona (spanyol), 20:45
Dinamo Kijev (ukrán)-Rubin Kazany (orosz), 20:45

G-csoport:
VfB Stuttgart (német)-Rangers (skót), 20:45
Sevilla (spanyol)-Unirea Urziceni (román), 20:45

H-csoport:
Olympiakosz (görög)-AZ Alkmaar (holland), 20:45
Standard Liège (belga)-Arsenal (angol), 20:45

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik