Élet-Stílus

Portugália nagy falatnak tűnik

Szinte az összes csapatrészben jobb a portugál labdarúgó-válogatott a magyarnál. Szerdán a Puskás Ferenc Stadionban fellépő játékosok hírnevét, tudását és értékét tekintve a vendégek a szerdai vb-selejtező esélyesei.

Kapusok: Magyarország-Portugália 0,5-0,5

A kapusposzt az egyetlen, amelyen hasonló képességű játékosunk van, mint a portugáloknak, sőt, Babos Gábor nagyobb rutinja miatt talán előrébb is tart, mint kollégája, Eduardo dos Reis Carvalho. A Braga 26 éves, 187 centis kapusa februárban, a finnek ellen volt először kezdő a válogatottban, majd ő védte a portugálok kapuját a svédek, az albánok és a dánok elleni selejtezőn, és ezeken a mérkőzéseken két gólt kapott. A 34 éves Babos négy selejtezőn védett, két találkozón négy gólt szedett be a svédektől, a Dánia és Albánia elleni kilencven percek során azonban érintetlen maradt a kapuja.

A világon mindenütt népszerűek a portugálok (MTI/EPA)

A világon mindenütt népszerűek a portugálok (MTI/EPA)

Védők: Magyarország-Portugália 0-1

A szombaton kezdő Halmosi Péter, Gyepes Gábor, Juhász Roland, Szélesi Zoltán négyesből csupán az Anderlechtben futballozó, jelenleg bordasérüléssel bajlódó Juhász számít klubcsapatában kihagyhatatlannak, míg az ellen hátsó sorának tagjai hétről hétre pályára lépnek a Portóban, a Chelsea-ben, illetve a Real Madridban. Bruno Alves, José Bosingwa, Ricardo Carvalho és Pepe piaci értéke összesen 72 millió euró. A legolcsóbb Alves is 15 milliót ér, miközben az elfogultság nélkül európai szintű védőnek számító Juhász ötmilliót kóstál.

Papíron egyértelmű a vendégfölény. Persze a portugál védelem sem legyőzhetetlen – főleg Pepe hozható zavarba -, ráadásul a legutóbbi vb-n negyedik rivális a mostani selejtezősorozatban eddig eggyel több gólt kapott, mint a magyar csapat. Ebből a szempontból 5-4 oda – ezzel együtt a portugáloké a pont.

Az első sikerre várva

A magyar labdarúgó-válogatott története során még nem nyert a portugálok ellen, a két csapat összesen nyolcszor találkozott egymással, öt portugál siker mellett háromszor született döntetlen. Legutóbb, 1999-ben simán, 3-0-ra kaptunk ki Európa-bajnoki selejtezőn a szerdai riválistól.


Középpályások: Magyarország-Portugália 0-1

A középpályássor kétségkívül a magyar labdarúgó-válogatott legerősebb csapatrésze, csakhogy ezen a poszton szintén sztárokkal bírnak a portugálok – ezért aztán ott a pont.

Nem bánnánk, ha Ddzsudzsák szárnyalna szerdán (MTI)

Nem bánnánk, ha Dzsudzsák szárnyalna szerdán (MTI)

A pálya közepén panaszra nem lehet okunk: a védekezésért felelős Vadócz Krisztián és/vagy Dárdai Pál mellett játszó Hajnal Tamás, Dzsdzsák Balázs, Gera Zoltán és Huszti Szabolcs egyaránt „pengés” futballista, tökéletesen alkalmas rövid passzos, kombinatív, technikás játékra, váratlan húzásra.

Hasonló erényeket csillagtat a portugálok fedezetsora is. Technikailag tökéletesen képzett, nemzetközi rutinnal felvértezett labdarúgók állnak Carlos Queiroz rendelkezésére. Raul Meireles (FC Porto), Tiago Mendes (Juventus), Duda (Málaga), Deco (Chelsea), Simão Sabrosa (Atlético Madrid) vagy Nani (Manchester United) neve egyaránt kiválóan cseng a nemzetközi labdarúgásban. A felsoroltak közül szinte bármelyik játékos képes eldönteni egy-egy mérkőzést. Jó lesz vigyázni.

Cristiano Ronaldo és Nuno Gomeséletveszélyes a kapura (MTI/EPA)

Cristiano Ronaldo és Nuno Gomes életveszélyes a kapura (MTI/EPA)


Csatárok: Magyarország-Portugália 0-1

A svédek ellen nem kezdett klasszikus csatár a magyar csapatban, a portugálok ellen azonban Torghelle Sándor már minden bizonnyal az első perctől kezdve a pályán lesz. A nemzet sanyija nem egy cselgép, sokkal inkább harcos, az ellenfelét megállás nélkül űző-hajtó futballista, kapura fejjel és lábbal is veszélyes. A portugál „szekció” azonban más klasszist képvisel.

Elég talán csak a neveket sorolni: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Nuno Gomes (Benfica) és Liedson (Sporting). Előbbi a világ egyik legjobb labdarúgója, utóbbiról pedig mindent elmond, hogy honosított brazilként az első mérkőzésén mindjárt pontot érő gólt szerzett a portugál válogatottban. A veterán Nuno Gomes pedig általában akkor csap le, amikor nagyon kell – 75 mérkőzésen eddig 29-szer tette ezt meg a nemzeti csapatban.

Ugyanakkor dacára a „márkás” csatároknak, a portugálok eddig ugyanúgy kilenc gólig jutottak, ahogy a magyarok. Cristiano Ronaldo például a sorozatban még nem talált be a kapuba, s reméljük, nem a soron következő két mérkőzésen indul be.

Végeredmény: Magyarország-Portugália 0,5-3,5

Dzsudzsák elnézést kért

Dzsudzsák Balázs az MTI-hez eljutott nyilatkozatában elnézést kért azért a kijelentéséért, amelyet a svédek elleni 2-1-re elveszített vb-selejtezőt követően – feszült idegállapotban tett – szombaton. „Ha bármi olyasmit mondtam volna, ami sérti valakinek az érdekeit, a jó ízlését, azoktól ezúton kérek elnézést. Remélem, elhiszik nekem, hogy senkit nem állt szándékomban megbántani” – közölte a játékos, aki egyik interjújában azt mondta: „aki azt mondja, hogy jogosan kaptunk ki, az nem magyar, és hazudik.”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik