Élet-Stílus

Alig igazoltak az angol klubok

Az egy évvel ezelőttinél bő tíz százalékkal kevesebbet költöttek játékosok szerződtetésére az angol labdarúgó Premier League-ben érdekelt klubok.

A Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég elemzése alapján 2008 nyarán rekordnak számító 500 millió font (568 millió euró) volt az összes ilyen jellegű kiadás, idén viszont “csak” 450 millió (511 millió euró).

Több oka lehet a csökkenésnek, így például a font-euró árfolyam kedvezőtlen alakulása, a játékosok és a klubok számára is előnyösebb spanyol adózási rendszer, továbbá az az álláspont, mely szerint kevésbé rizikós Premier League-ben szereplő játékosokat igazolni, mint külföldieket – magyarázta szerdán az eredményt Paul Rawnsley, a cég sport üzletágának igazgatója.

A szerződtetések teljes összege, amely euróba átszámítva 511 millió, még így is magasabb, mint Spanyolországban, ahol az El Mundo című lap becslése alapján ez az érték 447 millió. Ebből egyébként egyedül a Real Madrid 250 millióval vette ki a részét.

Angliában a Manchester City volt a legköltekezőbb a teljes összeg 27 százalékával, 120 millió fonttal (136 millió euró). Más, a játékospiacon általában aktív klubok viszont kicsit visszafogták magukat, így a Manchester United, a Liverpool és az Arsenal sem forgatta vissza teljes mértékben a jelentős eladásaiból befolyt összeget. Előbbi kettő inkább tetemes adósságát mérsékelte a bevételből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik