Élet-Stílus

Nyugaton bujkál Piroska

Útra keltek a műholdas jeladóval követett fiatal kerecsensólymok, az állomány fele már elhagyta a Kárpát-medencét. Piros az Ibériai félszigeten tartózkodik immár hosszabb ideje, míg Farkas története ritkaság számba megy az ismert halálesetek között: egy másik ragadozó madár végzett vele.

Érdekes évnek bizonyul 2009 a kerecsensólymok szempontjából! Idén korábban indultak el, mint az előző években, és az útvonalak is eltér az eddig megismertektől. A legérdekesebb irányt Piros, a Nyugat-Magyarországon jelölt fiatal tojó kerecsensólyom vette.

Piros július 26-án indult útnak, majd Horvátország, Szlovénia, Olaszország és Franciaország érintésével, július 31-én már Spanyolországban volt. Egy kis kószálás után Valladolid városától északra állapodott meg, ahol jelenleg is tartózkodik – áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményében.

Piros Spanyolországban

Piros Spanyolországban

Sok nehézségbe ütközik majd

Ez azért különös, mert kerecsensólyom, mint keleti elterjedésű, pusztai élőhelyeket kedvelő faj, ritkán fordul elő Csehország délnyugati részétől nyugatabbra. Eddig mindössze egy adat ismert, amikor vad kerecsensólyom Nyugat-Európában került meg: egy Pozsony mellett gyűrűzött fiatal madarat két hónappal később Délnyugat-Franciaországban ütött el egy leszálló sportrepülőgép.

A mostani eset egyértelműen bebizonyította, hogy alkalmanként természetes módon is előfordulhatnak kerecsensólymok az Ibériai-félszigeten, és a megfigyelt egyedek nem feltétlenül szökött solymászmadarak – mint ahogy ezt eddig gondolták.

Piros Spanyolországban

Piros Spanyolországban

Pirosnak ugyanakkor nincs könnyű dolga. Amint azt a spanyol madarászok elmondták, a területen a sólyomra a legnagyobb veszélyt a galambászok jelentik, akik saját kedvtelésük védelmében illegálisan pusztítanak minden ragadozó madarat. Gondot okozhat a vadászok egy része is, akik konkurenciának tekintik, és az általuk vadászott fogolyállományt féltik a ragadozóktól, ezért gyakran irtják őket.

Héja végzett Farkassal

Emellett, tavaly a tartományi kormány (Castilla y León) intenzíven mérgezte a mezei pockokat a területen, ami számos ragadozómadár elhullását eredményezte, és a mérgezés hatása a mai napig érezhető. A spanyol madarászok készségesen segítettek a megtelepedés helyére vonatkozó információk összegyűjtésében, és rajta tartják a szemüket Piroson, ami sok tekintetben védelmet jelent számára.

Ennyi maradt Farkasból (forrás: Jan Lontkowski )

Ennyi maradt Farkasból (forrás: Jan Lontkowski )

Farkas nem volt ilyen szerencsés. A Délkelet-Magyarországon jelölt idei madarat a lengyel kollégák elpusztulva találták meg Wroclaw közelében. A helyszínen talált nyomok alapján valószínűsíthető, hogy egy héja végzett vele. Talán valamilyen zsákmányért ment a harc, talán a héja magát a kerecsent nézte zsákmánynak – ezt már nem fogjuk megtudni. Az ilyen jellegű természetes mortalitás valószínűleg nem ritka, de nem túl gyakran sikerül dokumentálni. A többi magyar kerecsensólyom Magyarországon, illetve Ukrajnában és Oroszországban készül az őszi vonulási időszakra.

A műholdas jeladóval követett kerecsensólymok útja nyomon követhető az MME weboldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik