Élet-Stílus

Ma lenne 51 éves Michael Jackson

Augusztus 29-én töltené be 51. életévét a júniusban tragikus hirtelenséggel elhunyt Michael Jackson. A pop királyának születésnapját Budapesten flashbomokkal ünneplik.

Délután négykor a Blaha Lujza téren, ötkor a Deák Ferenc téren, hattól pedig a Váci utcában lesz Budapesten flashbom Michael Jackson születésnapja alkalmából – tudta meg az FN.hu.

Michael Joseph Jackson az Egyesült Államokban, Indiana államban született, 1958. augusztus 29-én. A Jackson család hetedik gyermekeként testvéreivel 1964-ben a Jackson Five nevű formációban lépett fel először, majd 1971-ben szólókarrierbe kezdett. 1981-es Thriller című lemeze 110 millió eladott példányszámmal minden idők legnyereségesebb albuma lett, míg az Off the Wall (1979), a Bad (1987), a Dangerous (1991) és a HIStory (1995) szintén a bestsellerek közé tartoznak. Képzett táncosként több tánclépést is népszerűvé tett (például a moonwalkot), innovatív videoklipjeivel pedig új művészi stílust honosított meg a korábban főként csak kereskedelmi funkciót betöltő zenei videók körében.

A ’80-as évek végétől az afroamerikai énekes megjelenése drasztikus változásokon ment keresztül (bőre egyre inkább kifehéredett), majd 1993-ban gyermekmolesztálással vádolták meg. Noha a felperessel sikerült peren kívül megegyeznie, egészségi állapotát súlyosan megviselte az eljárás, Michael Jackson ekkor kezdett el fájdalomcsillapítókat szedni a stressz enyhítésére.

Kétszer nősült (1994-ben, illetve 1996-ban), és három gyermeket nevelt. 2005-ben az énekes ismét molesztálás vádjával került a bíróság elé, a vádak alól felmentették, de egészségi állapotán a bírósági ügy tortúrái tovább rontottak. Jackson 50 éves korában, 2009. június 25-én hirtelen szívleállás miatt halt meg Los Angelesben. Gyászszertartását élőben közvetítették az egész világon.

A hét elején emberölési üggyé nyilvánította az énekes halálnak körülményeit vizsgáló nyomozást a Los Angeles-i főügyész. Jackson vérében ugyanis halálos dózist találtak a műtéti altatásokhoz használt Propofol nevű altatóból. Az üggyel kapcsolatban felmerül magánorvosának felelőssége, akik a halálos dózist beadta neki.

Michael Jackson az amerikai Billboard slágerlistán szereplő 100 legsikeresebb előadót felsoroló listán a 8. helyen szerepel. A fekete zene legnagyobb fellegvárának tartott egykori Motown kiadó vezetője, Berry Gordy minden idők legnagyobbjának nevezte Michael Jacksont, olyan sztárok előtt, mint Stevie Wonder, Diana Ross vagy Marvin Gaye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik