Élet-Stílus

A Fidesz egy kapavágást sem enged Sukorón

Jogkövetkezmények nélkül egyetlen kapavágás sem történhet azon a sukorói ingatlanon, ahol King,s City néven óriási kaszinóvárost építene fel egy befektetői csoport; ha mégis történne, kártalanítás nélkül "be fogják temetni" - közölte Balsai István (Fidesz) országgyűlési képviselő.

Cser-Palkovics András (Fidesz) országgyűlési képviselő a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta: a Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását sürgeti, a sukorói beruházást utolsó döntései egyikével, nemzetgazdaságilag kiemeltté minősítő előző kormány, valamint Bajnai Gordon miniszterelnök jogi és politikai felelősségének vizsgálatára.

Balsai István, a nemzetközi evezőspályánál tartott tájékoztatón hangsúlyozta: “ez az a helyszín, ahol nem lesz kaszinó”, mégpedig azért nem, mert nincs semmiféle jogalapja, mert az Állami Számvevőszék nyilvánosságra került jelentése szerint “az eddig történtek minden szempontból jogellenesek”.

Büntetőeljárás a beruházó ellen

Az ügyészség büntetőeljárást folytat a beruházás első embere, továbbá több száz millió forintos hűtlen kezelés miatt is – tette hozzá a képviselő. Mint hangsúlyozta, ha a tervezett beruházás megvalósításával kapcsolatban egyetlen kapavágás is történik, azt a néhány hónap múlva hivatalba lépő új kormány minden kártalanítás, jogi következmény nélkül “be fogja temetni”.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a jogelv szerint, aki “semmis, jogellenes szerződésre alapítana jogokat, semmiféle kártérítésre, kártalanításra és egyéb elszámolásra nem tarthat igényt, azzal szemben nekünk kell majd eljárni.” Mint mondta, “mindez a magyar kormányról lepereg”.

“Egyszerűen szemérmetlen az a magatartás, amelyet a kormány tanúsít ez ügyben. Szeretnénk (…) ismételten felszólítani a kormányt, hogy függessze fel ennek a projektnek a kormány részéről történő előmenetelét, s ne számítson ebben az ügyben senki a következő kormány közreműködésére” – tette hozzá.
Cser- Palkovics András úgy vélte, hogy a tervezett beruházást a befektetőn kívül csak a Magyar Köztársaság kormánya támogatja – mondta.

Miért tart ki a kormány?

“Joggal merül fel a kérdés, miért tart ki ilyen befektetés mellett a Magyar Köztársaság kormánya? Mi lehet az a súlyos ok, ami feledteti a tényeket, az (…) eljárásokat, tulajdonjogi- és környezetvédelmi problémákat, a sportéletben bekövetkező negatív hatásait az ügynek?” – tette fel a kérdést.

Ennek kizárólag egy oka lehet, más magyarázat nincs erre a kormányzati magatartásra, hozzáállásra, mint ez – mutatott a háta mögötti táblára, amin az állt: “a kormány által támogatott nagy lopás”. Mint mondta, a parlamenti vizsgálóbizottság – amely már szeptemberben felállhat – tisztázhat bizonyos kérdéseket.

Hozzátette: amennyiben az emberektől felhatalmazást kapnak a következő ciklusban, mind a politikai, mind a jogi felelősséget, valamint a kormányzati hozzáállást és a kormányzó erők személyi vezetőinek a hozzáállását, felelősségét is meg fogják vizsgálni.

Az M7-es autópálya és a Velencei-tó közötti területen a hírek szerint King,s City néven gigantikus idegenforgalmi létesítményt – szállodákat, éttermeket, kaszinót, szórakoztatóközpontot – építene egy külföldi üzletemberekből álló befektetői csoport.
Az elképzelés ellen erőteljesen tiltakoznak civil szervezetek és környezetvédők, mivel szerintük ezzel tönkreteszik a környezetet, károsítják a tavat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik