Élet-Stílus

Tizenhét évesen hajózta körbe a világot

Tizenhét évesen a világ legfiatalabb szóló világkerülő vitorlázója lett egy angol fiú, aki csütörtökön fejezte be közel tíz hónapos útját.

Mike Perham csütörtökön ért célba a délnyugat-angliai Cornwall grófság partjainál, 48 ezer kilométeres, viszontagságos út végére érve. Mike, aki márciusban töltötte be 17. életévét, tavaly novemberben vágott neki az óceánoknak. A dél-angliai Portsmouth kikötőjéből indult, és az eredeti útvonaltervet követve olyan hírhedt viharzónákon kellett volna áthaladnia, mint a Jóreménység foka Dél-Afrika partjainál, vagy a Horn-fok Dél-Amerika csücskénél.

Az előbbi sikerült, Dél-Amerika megkerülése azonban nem, mivel az időjárási viszonyok ezt nem tették lehetővé. A fiatal hajós ezért a Panama-csatornán kelt át, és innen vette az irányt ismét északkeletnek, Anglia felé.

A legfiatalabb magányos világ körüli vitorlázó eddigi rekordját egy ausztrál fiú, Jesse Martin tartotta, aki 1999-ben, 18 évesen kerülte meg a Földet.

Az angol fiúnak máris van egy kihívója, a 13 éves holland Laura Dekker személyében. A holland hatóságok azonban bírói úton próbálják megakadályozni, hogy az iskolásleány egyedül belevágjon a veszélyes kalandba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik