Élet-Stílus

Tetőkerttel hűvösebb a város

A tetőkertek építése már hazánkban is egyre gyakoribb, de még korántsem olyan mértékű, mint azt a városi klímára és a városiak életkörülményeire gyakorolt pozitív hatásai miatt várnánk. Megfelelő tervezéssel a legtöbb tető bezöldíthető.

Hazánkban eddig összesen mintegy egymillió négyzetméter zöldtető épült. Csak viszonyításként nem árt megemlíteni, hogy Németországban évente építenek ugyanennyit – köszönhetően az ottani szabályozásnak.

Mi is a zöldtető?

Zöldtetőnek azokat a növényzettel borított födémeket nevezik, amelyeknél a szigetelés, a földréteg és maguk a beültetett növények szerves egységet alkotnak. A zöldtetőknek kertészeti szempontból alapvetően két típusa van: az extenzív és az intenzív zöldtető.

Az extenzív tetők esetében főleg szárazságtűrő és a környezeti körülményeknek ellenálló évelők, pozsgások kerülnek 5-10 cm vastag ültetőközegbe. A növények megerősödését követően a kert öntözés nélkül, minimális munkával és költséggel fenntartható.

Ha legalább 30 cm vastag az ültetőközeg, már intenzív tetőről beszélünk. Ez csak 10 foknál kisebb lejtésű tetőn valósítható meg, különben fennáll az erózió veszélye. Az intenzív tetőkertnél már csak a képzelet, a födém teherbíró képessége és a pénztárcánk szab határt, ide már fák is ültethetők. A növényválasztásnál legyünk körültekintőek!

Csökkenti a zajterhelést és megköti a szállóport

Nagyvárosokban, ahol sok a burkolt, aszfaltozott felület és szennyezett a levegő, a növényzet segít csökkenteni az úgynevezett „városi hősziget” hatást, amit a kipufogógázok, valamint a fűtés és légkondicionálás révén keletkező hőtöbblet okoz.

További gondot jelent a városokban, hogy a nagy arányú szilárd burkolat miatt a lehulló csapadékot a növények nem tudják felszívni a talajból, hanem a tetőkről, járdákról, utakról egyenesen a csatornákba folyik. Egy-egy zöldtető az adott területre lehulló csapadék 30-99 százalékát is képes visszatartani.

A zöldtető hőszigetelő hatása télen és nyáron is jelentős: mintegy 20-30 százalékkal csökkentheti a fűtési illetve hűtési igényt, és az ezzel kapcsolatos energiafogyasztást. Zajcsökkentő hatás tekintetében épületek hangszigetelésénél akár 8 dB-el kisebb terheléssel is lehet számolni.

A zöldtetők pormegkötő képessége is nagyon fontos a városban élők számára. Egy négyzetméternyi zöldtető évente mintegy 0,2 kilogramm szálló port és szennyező részecskét képes kiszűrni a levegőből.

Az emberi környezetre gyakorolt pozitív szerepe talán nem is szorul magyarázatra, egyrészt a zöld növényzet köztudottan nyugtató hatása miatt, másrészt a tetőkertek hang- és rezgésszigetelő tulajdonsága miatt.

Az, hogy hol melyik típusú zöldtető építése lehetséges, már a tetőszerkezet tervezésekor eldől. Ha már kész háznál gondolja úgy valaki, hogy zöldtetőt szeretne, a beruházás előtt mindenképp konzultáljon statikus és szigetelő szakemberrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik