Élet-Stílus

Lehet-e a Debrecenből Real Madrid?

Aligha lehet nemzetközi szintű sztárjátékost vásárolni abból a nagyjából kétmilliárd forintból, amit a Debrecen szerzett keddi győzelmével. Tehetséges magyarok azonban leigazolhatók lennének az FN.hu által megkérdezett sportközgazdász szerint, ám korántsem biztos, hogy a klub menedzsmentje erről a kérdésről hasonlóan gondolkodik.

Kettőmilliárd forint szép pénz magyar futballviszonylatban, nemzetközileg azonban nem mondható annak – mondta az FN.hu kérdésére Dénes Ferenc sportközgazdász. A Debrecen kedd esti győzelmével feljutott a labdarúgó Bajnokok Ligája (BL) főtáblájára, így már 7,1 millió euróval (nagyjából 1,9 milliárd forinttal – a jelenleginél némileg gyengébb árfolyamon átváltva lehet több 2 milliárdnál is) gazdagodott a klubkassza. (További sikerek a BL-ben további komoly pénzeket hoznának a konyhára.)

Sztárokra nem telne

A sportközgazdász szerint annak nem lenne értelme, hogy a Debrecen a váratlan összegből gyorsan játékosokat vásároljon a BL-ben maradás érdekében (erre a szabályok szerint egyébként augusztus 31-ig lenne lehetősége), nemzetközi szinten is jegyzett „sztár” játékost ennyi pénzért ugyanis nem lehetne leigazolni, s folyamatosan fizetni a „sztárgázsit”. (A Reál Madrid nemrégiben nagyjából 260 millió euróért vásárolt be játékosokból, ami hozzávetőleg 70 milliárd forintnak felel meg – a szerk.)

Sőt, Dénes Ferenc azt a feltevést is megkockáztatta, hogy ebből a 2 milliárdból még a Debrecen korábban eladott játékosát, Dzsudzsákot sem tudnák visszavásárolni, (s bérezni), aki igen jól teljesít a nemzetközi mezőnyben, s jócskán fölment az értéke eladása óta.

Értelmesen elkölteni

Úgy tűnik, a Debrecenben – ebben a tekintetben – a sportközgazdászhoz hasonlóan gondolkodnak, ugyanis Herczeg András, a DVSC klubmenedzsere a Nap-keltében úgy nyilatkozott: nem valószínű, hogy augusztus 31-ig új játékosokat szerezhetnek. Kósa Lajos – aki a klubügyekkel való foglalkozás mellett Debrecen polgármestere is – ugyanakkor a műsorban hozzátette, tudomása szerint több csapattulajdonos is jelezte, hogy hajlandó tárgyalni esetleges kölcsönadásokról, amennyiben a Debrecennek szüksége lenne rá.

Dénes Ferenc a klub helyzetét ahhoz a céghez hasonlította, amelynek van évente általában – a példa kedvéért – 100 egység bevétele, s egyszer csak egy tranzakció következtében hirtelen lesz 200 egység. Nehéz döntés elé kerül ilyenkor bármely gazdálkodó szervezet vezetése – hogyan is lehetne a pénzt értelmesen elkölteni? – érzékeltette a problematikát a közgazdász.

Alapvetően két út lehetséges ilyenkor: vagy tárgyi eszközbe fektetünk, vagy humán tőkébe. Stadionépítésre a váratlanul jött kétmilliárd éppúgy kevés, mint sztárjátékosok leigazolására, arra viszont elegendő lenne, hogy leigazoljanak néhány tehetséges, válogatott szintű magyar játékost – vélte Dénes Ferenc. A sportközgazdász szerint a DVSC-nek nem kellene a pénz elköltésével sietnie – ami egyébiránt még aligha landolt az egyesület számláján – a váratlan bevétel középtávú építkezést tenne lehetővé.

Helye van, de hol?

A DVSC ügyvezetője, Szilágyi Sándor az FN.hu-nak nem volt hajlandó anyagi természetű ügyekről nyilatkozni. Az ügyvezető annyit azért megjegyzett, „a költségvetésben minden forintnak megvan a maga helye”, ám az nem derült ki világosan a szavaiból, hogy a nem tervezett összegnek hogyan lehet helye a költségvetésben, s pontosan mely tételekről van szó. Szilágyi hozzátette: a BL-be jutással növekedtek a tétek, s nemcsak a bevételek, hanem a költségek is, de részletek erről sem hangzottak el. Az ügyvezető a FN.hu-nak arra a kérdésére sem válaszolt, hogy a váratlan bevétel nagyjából hogyan aránylik a klub szokásos évi bevételéhez.

Nem tudtuk meg tehát, a menedzsment szerint hogyan lenne racionális elkölteni a váratlanul megnyert összeget, de egy biztos: a jól hangzó kétmilliárd forint messze nem elegendő ahhoz, hogy a Debrecen a nemzetközi mezőnyben is sikerrel labdába rúghasson.

Így nem marad más, mint a csapat tehetségében, és lelkesedésében bízni. Azzal azért számolni kell, hogy a sport modern világában ez nem biztos, hogy elegendőnek bizonyul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik