Élet-Stílus

Kikkel sorsolhatják össze a Debrecent?

Tizenöt év után ismét lesz magyar szereplője a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek. Számba vettük, hogy kik lehetnek ott a 32 csapatos mezőnyben, milyen ellenfeleket kaphat a csütörtöki sorsoláson a magyar bajnok. Érik egy Barcelona, Lyon, Stuttgart, Loki-álomcsoport.

A csoportküzdelmek lebonyolítása idén nem változik, a főtáblára kerülést azonban Michel Platini ígéretéhez
híven megváltoztatta. Az UEFA elnöke, megválasztásakor többek között
azt ígérte, hogy a BL megreformálásával igyekszik a korábbinál
komolyabb lehetőségeket biztosítani az elittől eltávolodott, főként
kelet-európai kluboknak.

A 2009/2010-es BL-szezontól 22 csapat (21 klub + a címvédő) alanyi jogon kvalifikálja magát, a korábbi 16-al ellentétben a BL főtáblájára. A három legmagasabb UEFA-együtthatóval (más néven koefficienssel) rendelkező bajnokság (angol, olasz, spanyol) három csapattal vesz részt, a 4-6. helyezett 2-2 csapattal képviselteti magát, a 7-13. nemzeti bajnokságokból pedig egy csapat indulhat automatikusan a BL-ben.

uefa-együttható

Az UEFA-együttható a tornák rangsorolási és kiemelési rendszerében meghatározó szerepet tölt be. Hűárom fajtáját különböztetik meg, válogatott, bajnokságokra és egyes klubokra is alkalmazzák. Az utóbbiak esetében a klubcsapat legutóbbi 5 év európai kupában szerzett pontjait valamint a liga pontját használja fel. A klubegyüttható 33%-a a ligaegyüttható, a maradék közel 66% a csapat saját teljesítménye.

GALÉRIA

GALÉRIA

A maradék tíz helyre, két ágról (bajnokok és nem bajnokok ága) 5-5 csapat kvalifikálhatja magát. Az utolsó, 4. selejtezőkör visszavágóinak egy részét már lejátszották (a Loki mellett, a Haifa, a Lyon, az Atletico, Zürich jutott tovább), és szerda este újabb csapatok harcolhatják ki a főtáblán szereplést.

És most nézzük, kivel kerülhet össze a Loki! Csütörtök koraeste (18 ó) a 32 résztvevőt erősorrend alapján összeállított négy kalapba osztják. A nyolc BL-csoportba mind a négy kalapból kerül egy-egy klub. A magyar együttesnek a legalacsonyabb a rangsorolása, ezért a leggyengébb negyedik kalapba kerül.

A legerősebb, első kalapban Európa topklubjai szerepelnek: a címvédő Barcelona mellett a négy angol együttes (már ha az Arsenal is továbbjut), a Milan, a Sevilla és a Bayern München. A második kalap sem sokkal gyengébb, a Real Madridot, a Lyont, vagy éppen az Internazionalét kaphatja a magyar bajnok, a harmadik kalapból pedig a Stuttgart, az Olympique Marseille vagy a Fiorentina juthat a Lokinak.

BL-főtábla

1. kalap: Barcelona, Liverpool, Chelsea, Manchester United, Arsenal, AC Milan, Sevilla, Bayern München

2. kalap: Lyon, Internazionale, Real Madrid, CSZKA Moszkva, Porto, AZ Alkmaar, Juventus, Glasgow Rangers

3. kalap: Olympique Marseille, Dinamo Kijev, VfB Stuttgart, Fiorentina, Olympiakosz, Atletico Madrid, Girondins Bordeaux, Besiktas

4. kalap: Debrecen, Zürich, Maccabi Haifa, Standard Liege, Unirea Urziceni, APOEL Nicosia, Wolfsburg, Rubin Kazany

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik