Élet-Stílus

Csoportosan bérelnek lakást a diákok

admin
admin

2009. 08. 26. 12:44

A szülők egyre kevésbé vesznek lakást az egyetemi városokban, mivel a gazdasági válság és a hitelfelvétel szigorodása következtében a diákok körében inkább a csoportos lakásbérlés dívik. Bár nem történt különösebb bővülés az albérleti piacon, a bérleti díjak azonban jelentősen csökkentek.

Debrecenben idén is érezhető a piac élénkülése a ponthatárok kihirdetése óta. A hitelfelvétel szigorodása, a magasabb elvárt önerő miatt viszont látványosan megfordult az előző években jellemző tendencia: a szülők nem vesznek lakást diákgyereküknek arra hivatkozva, hogy, bérlőtárssal megoszthatóak a költségek és az ingatlan öt év távlatában is jó befektetés. Ez a legtöbb egyetemi városra jellemző tapasztalat. – derül ki az Otthon Centrumnak az egyetemi és főiskolai albérletkeresés apropóján készített körképéből.

Jelenleg típustól függetlenül keresettek Debrecenben az egyetem közeli 1, 5- 3 szobás lakások. A városban nem jellemzőek a főbérlős lakások, a diákok leginkább többen összeállva keresnek albérletet. A keresett, egyetem közeli lakások esetében, azok hiánya miatt nem jellemző a bérleti díjak csökkenése tavalyhoz képest, viszont az alsó kategóriás panellakások esetében 10-15 százalékos csökkenés figyelhető meg. Az átlagos bérleti díj tégla lakások esetében 1000-1700 Ft/ négyzetméter, míg a paneloknál ennek csupán a fele-kétharmada.

Nem kell főbérlő

A miskolci lakáspiacot csak enyhén, és augusztusra szorítkozva mozgatja meg a diákok albérlet-keresése. A legkeresettebbek természetesen az egyetem közeli, illetve tömegközlekedéssel jól ellátott városrészek (Avas dél, Petneházy, Hejőcsaba, Tapolca). Elsősorban 1,5-2 szobás téglalakások a keresettek, illetve Tapolcán tipikus, hogy diákok különálló családi házas lakrészt bérelnek. A főbérlős lakások itt sem keresettek. Bár a válság hatására a kínálat bővült Miskolcon, a bérleti díjakban nem látszik csökkenés. A bérleti díjak jóval alacsonyabbak a debreceninél, jellemzően 650-850 Ft/négyzetméter között mozognak.

Szegeden is csak a módosabb szülők azok, akik manapság inkább jó helyen lévő, lehetőség szerint újszerű lakást vesznek diák gyermeküknek, amit az egyetemi évek leteltével könnyen el tudnak adni. Jellemző a csoportos lakásbérlés, s itt a belvároshoz közeli panelek is keresettek. A fő albérlet-választási szempontok ugyanazok, mint mindenhol: egyetem közelsége, bérleti díj, fűtés típusa, bútorozottság, internet. A fűtési mód alapján nagy különbségek adódhatnak: míg egy 2-3 szobás távfűtéses panellakás bérleti díja legfeljebb 35 ezer forint, egy egyedi fűtéses lakásért 50-80 ezer forintot is elkérhetnek a rezsin felül.

A téglalakást keresik

Érdekes módon, Győrött továbbra is gyakori megoldás a szülők lakásvásárlása bérlés helyett. A diákok próbálnak téglalakást találni, elsősorban az egyetem, illetve a városközpont közelében. A panel csak másodlagos lehetőségként jön szóba. Az egyedüli és albérlőtársas költözés egyaránt jellemző. Miskolchoz hasonlóan, itt sem hozott bérleti díj csökkenést a kínálat bővülése. Ez utóbbi oka az, hogy a lakáseladók magasabb ár reményében egyelőre kivárnak, de addig is kiadják az általuk nem használt lakást. Az egyetemhez közeli téglalakások jellemző bérleti díja 1000 Ft/ négyzetméter, míg attól távolabb 750-900 Ft/ négyzetméter. A panelárak ennél 100-150 forinttal olcsóbbak négyzetméterenként.

Sopronban 30-50 négyzetméter közötti, egyedi fűtésű garzonokat és kétszobás lakásokat keresnek a diákok. Míg az elsőévesek jellemzően egyedül, második évtől viszont már többen összeállva vesznek ki albérletet. A kínálat nem bővült tavaly óta, így most is hiány van jó albérletekből. Gyakran a bérbeadók válogathatnak a bérlőjelöltek közül. Ennek megfelelően a bérleti díjak sem csökkentek. Jellemző bérleti díj egyetemhez közeli téglalakásnál 1000-1500 Ft/ négyzetméter, míg távolabb 1000 Ft/ négyzetméter és paneleknél egységesen kb. 700 Ft/ négyzetméterrel kell számolni.

Döntő a közlekedés

A veszprémi lakáspiacot nem mozgatja meg látványosan az albérlet-keresési időszak; az élénkülés az egyetem és a központi kollégium környezetére korlátozódik. A diákok leginkább ketten-hárman együtt keresnek két lakószobás, egyedi fűtésű téglalakást. Bár a válsággal mennyiségileg bővült a kínálat kiadó lakásokból, de a minőség elmarad a kereslet igényeitől. A paneloknál és az egyetemtől távolabbi területeken tavalyhoz képest csökkentek a bérleti díjak, s a bérbeadók nagyobb engedményekre hajlanak.

Budapesten a kereslet bővülése nem tartott lépést a kiadó ingatlanok számának növekedésével, így összességében érezhető a bérleti díjak csökkenése. Ez, területtől függően 5-20 százalék közé tehető; a magasabb presztízsű budai oldalon jelentősebb. Ugyanakkor, egyetemek közelében stabilak a bérleti díjak. Bár csökkent az arányuk, de a keresett, egyetemekhez közeli kerületekben (VIII., IX., XI.) még most sem ritka, hogy a – főleg vidéki – szülők inkább lakást vásárolnak gyermeküknek albérlet helyett. Lakásválasztásnál a közlekedés, a lakás elosztása, állapota, valamint a bérleti díj a döntő. Egyetemhez közel 60 ezer Ft/hó alatt nem érdemes jó lakást keresni. A főbérlős megoldás pedig teljesen eltűnni látszik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.