Élet-Stílus

BL-reform nélkül esélye sem lett volna a Lokinak

A Bajnokok Ligája selejtezőjének átszervezése magyar szempontból kedvező változást hozott, nagyban hozzájárult ugyanis ahhoz, hogy a Debrecen az euromilliókat garantáló - csak a részvételt 7,1 millió euróval honoráló – csoportküzdelmek résztvevője.

2007 januárjában Michel Platini, az egykori legendás futballista a kis országok szavazataival nyerte meg UEFA-elnöki posztját. A szavazáson 27-23 arányban győzte le az európai szövetséget 16 éve irányító svéd Lennart Johanssont. Megválasztásakor az egykori legendás futballista többek között azt ígérte, hogy a BL megreformálásával igyekszik a korábbinál komolyabb lehetőségeket biztosítani az elittől eltávolodott, főként kelet-európai kluboknak, melyek számára a selejtező nem sok reménnyel kecsegtetett korábban, mivel rendre igen kiváló élcsapatokkal akadhattak össze a főtáblára kerülésért.

A francia sportdiplomata tartotta a szavát, és az idei szezonra átalakította a főtáblára kerülés lehetőségét. A lényeg, hogy a bajnokként induló csapatok – mint a Debrecen is – és az erősebb bajnokságokból nem első helyezettként érkező csapatok külön ágon vetélkednek a főtábláért. Ez ugyan a korábbiaknál hosszabb, viszont könnyebb utat jelent, hiszen a hajdúságiaknak az eddigi kettő helyett három párharcot kellett megnyerniük ahhoz, hogy főtáblára kerüljenek, viszont nem találkozhattak Európa 13 legerősebbnek tartott bajnokságának képviselőjével.

A Debrecen annak a 13 pontvadászatnak a selejtezőre kényszerülő képviselőit kerülte el, amelyekből a győztes alanyi jogon a főtáblán kezdheti meg a küzdelmet. Ezzel olyan szituáció nem fordulhatott elő, mint 2002-ben, amikor is a Zalaegerszeg a Manchester Uniteddel került szembe a főtáblás szereplésért.

A bajnokok ágán négy fordulót rendeztek, de a magyar aranyérmes csak a másodikban kapcsolódott be a küzdelembe, melynek végén öt csapat kerül a csoportszakaszba. A nem bajnokok ágán csak a 3. és 4. fordulóban rendeztek-rendeznek párharcokat, s onnan is öt együttes jut főtáblára.

GALÉRIA

GALÉRIA

Az elmúlt években egy-egy kiscsapatnak sikerült a bravúr, emlékezzünk csak tavalyről az Anorthoszisz Famagusztára vagy a CFR Clujra. Idén azonban a magyar bajnok mellett olyan “focitörpékkel” találkozhatunk majd a főtáblán, mint a Maccabi Haifa, FC Zürich, szerdán pedig az FC Sheriff vagy az FC Kobenhavn csatlakozhat a mezőnyhöz.

bajnokok ligája-selejtező, 4. forduló

Keddi meccsek
Bajnokok ága:
DVSC-Levszki Szófia (bolgár) 2-0
Továbbjutott: a DVSC, 4-1-es összesítéssel

Maccabi Haifa (izraeli)-Salzburg (osztrák) 3-0
Továbbjutott: a Haifa, 5-1-es összesítéssel

FC Zürich (svájci)-Ventspils (lett) 2-1
Továbbjutott: a Zürich, 5-1-es összesítéssel

Nem bajnokok ága:
Anderlecht (belga)-Lyon (francia) 1-3
Továbbjutott: a Lyon, 8-2-es összesítéssel

Atlético (spanyol)-Panathinaikosz (görög) 2-0
Továbbjutott: az Atlético 5-2-es összesítéssel.

Szerdai párosítások
Nem bajnokok ága:
Arsenal (angol)-Celtic Glasgow (skót) 20:45 ó (2-0)
VfB Stuttgart (német)-FC Timisoara (román) 20:45 (2-0)
Fiorentina (olasz)-Sporting Lisboa (portugál) 20:45 (2-2)

Bajnokok ága:
Olympiakosz Pireusz (görög)-Sheriff Tiraspol (moldovai) 20:45 (2-0)
APOEL (ciprusi)-FC Köbenhavn (dán) 20:45 (0-1)

A 32 csapatos BL sorsolását csütörtökön 18 órától tartják, Monacóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik