Élet-Stílus

Szegeden zár a fesztiválszezon

Bár több fesztiválszerű rendezvény lesz még szeptemberben, de klasszikus nyári zenei fesztiválok közül már csak a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) várja a bulizni vágyókat. A Szigethez hasonlóan itt is mínusz nappal operáló szervezők kedden a hippivilág origójára, Woodstockra emlékeznek, de később Macy Gray és a Russkaja is a fellép. A környezettudatosságot visszaváltható pohárral is szolgálják.

Kedden Woodstock emléknappal indít az idei SZIN a Woodstock Remember Stage-en. A koncertsorozaton fellép majd Jimy Hendrix és Janis Joplin korhű másolata valamint a Bluestock best of Woodstock formáció, mely a woodstocki fesztivál fellépőinek dalaiból válogat. Bár az eredeti fesztiválra nem ment el, a szegedi megemlékezésre már odaért a The Doors is, természetesen az emlékzenekar formációban. Zárásként az 1968-as musical 1979-es film változata, a Miloš Forman nevével fémjelzett Hair film kerül vászonra.

Szegeden zár a fesztiválszezon 1

Macy Gray lesz a nagy durranás

Szerdán, a nulladik napon azonban már minden színpadon beindul a fesztivál. A Nagyszínpadon a Subscribe, Depresszió és Tankcsapda zúz majd – mások mellett -, míg a Pepsi Színpadon a délutáni koncerteket követően a Belmondo, Vad Fruttik és a Magashegyi fellépése vezeti be a közönséget segíti igazán bulihangulatba hozni a jelenlevőket. A további színpadokon a változatos hazai zenei életet reprezentáló fellépők mellett megismerhetjük a Red Hot Chili Peppers hazai mását, az Erős Pista nevű zenekart is.

Macy Gray

Macy Gray

Csütörtökön lép a Nagyszínpadra Gabriella Cilmi. Őt előzi meg a Kispál és a Borz, a 30Y és a Heaven Street Seven. A pepsi Színpadon a Russkaja zárja ezen a napon a sort.

Pénteken az Eric Sumo, a Magna Cum Laude és a Colorstar DeLux vezeti majd fel Macy Gray koncertjét a Nagyszínpadon. Az énekesnő karrierje úgy indult, hogy egyszer szívességből felénekelt egy demót, és rögtön terjedt a pletyka a kivételes hangú énekesnőről. Azóta ötször jelöltek Grammy-díjra, abból egyet haza is vitt. Összesen 4 stúdió, egy válogatás és egy élő albumot adott ki, s közben színésznőként is kipróbálta magát és feltűnt a Kiképzés (Training Day) című filmben és a Pókemberben is. A híresztelések szerint saját hangját nem szereti, de szerencsére a közönsége nem így van vele, sőt, azóta védjegyévé is vált. És valamit biztos tud, mert olyan nevek figyeltek fel rá, mint Fatboy Slim, a The Black Eyed Peas, ezen kívül Santanával és Zuccheroval is dolgozott együtt. Most pedig a szegedi közönség is meghallgathatja őt.

A zárónapon lesz Guano Apes, Kiscsillag, Nyers, Neo, Nemjuci, Péterfy Bori, Ganxsta és még vagy tucatnyi koncert.

A Russkaja

A Russkaja

Re:pohár a zöldebb fesztiválért

A SZIN-en ezen kívül lehet Nájtmúvizni, ami a mozizás különleges, verziója, amikor is az éjszaka közepén medencéből élvezhetjük a vásznon futó filmeket, de pókerezni és gombfocizni is lehet , és még felnőtt bábelőadás is lesz.

A szegedi fesztivál különös hangsúlyt fektet a zöld megoldásokra is. Idén már a sört – mint megannyi európai fesztiválon – visszaváltható, ún. Re:pohárból ihatják a fesztiválozók. A visszaváltható pohár lényege, a környezet terhelésének csökkentése.

Szemben a hagyományos műanyag poharakkal, vagy akár a Hegyaljáról ismerős „komposztálható” poharakkal, nem keletkezik hulladék, hiszen a poharat visszaváltjuk, azt elmosva (mint akár az üvegpoharakat) újra felhasználjuk. A re:pohár árát az első sörrel kifizetjük, majd az utolsó sör után visszakapjuk. Egyszerű és nem keletkezik szemét.

Persze a SZIN-en is lehet a sör mellett egyéb italokat kapni. Ezeket biológiailag lebomló pohárban szolgálják fel, melyek szelektíven gyűjtve hasznos anyagként kerülnek majd vissza a természetbe. Ezért a szelektív hulldékgyűjtő szigeteket a SZIN-en komposzt-hulladék gyűjtővel egészítik majd ki. A lényeg tehát, hogy a SZIN száműzte a fesztiválról az egyszer használatos műanyag poharakat, tányérokat és evőeszközöket.

Ezen kívül a fesztiválon lesz ökoteregetés, zöld rendőrség, komposzt étkészlet, ökolábnyom mérés, fair trade kávézó, riksataxi is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik