Élet-Stílus

Használjuk közösen!

Rengeteg olyan tárgyat birtoklunk már most is, amit nagyon ritkán használunk. A sutba vágás helyett biztosan több hasznát veszik családtagok, barátok, akik egyébként ugyanúgy megvennék.

Miről szól a mai fogyasztói társadalom? A birtoklásról. Belső tulajdonságaink helyett a magunkon viselt márkák, a tulajdonunkban lévő ingatlanok és ingóságok határoznak meg bennünket. Jó lenne a gazdasági társaságok reklámhadjárata miatt elindult folyamatot visszafordítani, és ismét tisztán látni. A kölcsönzés révén összességében kevesebb terméket veszünk meg, ami megtakarítást hoz nekünk és kevesebb hulladékot a környezetnek.

Az úgynevezett szomszédsági használat során az egy környéken élők osztják meg egymással tárgyaikat. Miért vegyen minden szomszéd külön fűnyírót, barkácsgépet, létrát, ágaprítót, amikor ezek igen drága termékek, viszont nem használjuk őket minden nap. A közös használat lelke a kölcsönösség, a bizalom és az, hogy úgy vigyázzunk a kölcsön kapott holmira, mintha a sajátunk lenne.

Használjuk közösen! 1

A DVD, CD, a jelmez-, kisgép- és sportfelszerelés-kölcsönzők mind az alkalmi igényre építenek. Éljünk a kölcsönzők által kínált lehetőséggel, mert sokkal olcsóbban jövünk ki, és mert így kevesebb felesleges hulladékot fogunk végső soron termelni. A könyvtárba járás szintén pénztárcabarát megoldás. Sok olyan könyv van, amire csak alkalmanként van szükségünk, ilyenek például a kiránduláshoz nélkülözhetetlen úti könyvek, térképek, az ünnepekhez kapcsolódó tematikus szakácskönyvek.

Útban vidékre a vasút és távolsági busz relatív környezetkímélő megoldás, azonban számos olyan település van, ahová anyagilag és időben sem éri meg ezekkel menni. Ilyenkor jöhet az autókölcsönzés, ami viszont megéri, ha azt nézzük, hogy nem kell egész évben tárolni valahol és fizetni a saját autó után a súlyos költségeket. Említésre méltó a telekocsi mozgalom is, amelynek lényege, hogy az üres férőhelyeket a kocsikban feltöltik ugyanoda utazókkal. Alig élnek ezzel itthon, pedig annyi, de annyi ember utazik egyedül az autójában.

Számos lehetőség létezik tehát a tárgyak közös használatára, amelynek több haszna is van: az a felesleges vásárlások elkerülésével, és a tárgyak minél jobb kihasználásával kevesebb hulladékkal terheljük a környezetünket, közben megerősíthetjük emberi kapcsolatainkat, közös élményeket szerezhetünk, és jelentős megtakarításokat érhetünk el.

kukadiéta

Ilyen és ehhez hasonló ötletekkel lehet zöldíteni a háztartásunkat, környezettudatosabbá tenni életmódunkat. Ha vállalja, hogy a KukaDiéta tippek segítségével környezetbaráttá teszi otthonát, akkor jelentkezzen a KukaDiéta zöld háztartás versenyre, hogy az átalakítás után értékes nyereményekkel gazdagodhasson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik