Élet-Stílus

Európa nagyágyúi ellen készülhet a Debrecen

Tizennégy év után ismét magyar résztvevője van Európa - egyben a világ - legrangosabb klubtornájának. A Debreceni VSC ugyanis a szófiai győzelem után Budapesten 2-0-ra legyőzte a Levszkit, s ezzel kivívta a jogot, hogy ősztől a sportág nagyágyúi ellen szerepeljen.

A Levszki stábja már a budapesti visszavágó előtt is fogadkozott, hogy igyekeznek feledtetni a Georgi Aszparuhov stadionban elszenvedett vereséget: a bolgárok támadólag léptek fel az első percekben.

A szurkolók alaposan felkészültek (GALÉRIA)

A szurkolók alaposan felkészültek (GALÉRIA)

A szófiaiak elsősorban a széleken próbálták megbontani a vendéglátók védelmét, s ez pláne a jobb oldalon sikerült, ahol Zé Soares többször is lerázta magáról Leandrót, vagy a brazil-magyar helyére záró Czvitkovicsot, ám beadásai már távolról sem voltak olyan sikeresek.

A Levszki az 5. percben kis híján megszerezte a vezetést, de a kapufa kisegítette Poleksicet – Szarmov lecsapott egy lecsorgó labdára, s 19 méterről hatalmas kapufát lőtt. Korábban Jovov is kihagyott egy lehetőséget, így a mezőnyfölényben játszó vendégeket alaposan meglepte a debreceni riposzt.

A hazaiak ugyanis első épkézláb ziccerüket kihasználták – egy formás jobboldali akció végén pompás Varga-bombával megszerezték a vezetést. Rudolf emelt be jobbról, a Jovovtól csúnyán elpattanó labdára Coulibaly csapott le, laposan középre passzolt, s a svunggal érkező Varga a kapu bal oldalába helyezett.

A találat után a magyar bajnok tudatosan visszahúzódott. A gyors ellentámadásokkal is operáló taktikában kulcsszerep jutott a zavarásban a két csatárt kisegítő két szélső védőnek – Bodnár és Leandro markáns mezőnymunkája nyomán a DVSC rendre 4-4-2-ről váltott 4-2-4-re.

A második gólt szerző Rudolfot ünneplik társai

A második gólt szerző Rudolfot ünneplik társai

A középpálya tengelyében Ramos rombolt, s bár a hazai kontrák kevés veszélyt hordoztak magukban, a vendéghelyzetek sem sorjáztak, mindössze Hrisztov lövése és Szarmov fejese okozott felfordulást, de utóbbi lesről próbálkozott.

A 35. percben eldőlt: a Herczeg-tanítványok ismét távoli lövéssel mattolták a vendégeket. Rudolf – Vargát lemásolva – óriási gólt lőtt a bal felsőbe.

A magyar szurkolók már az első félidőben elkezdtek hullámozni örömükben, nem is alaptalanul, mert a Loki okos játékkal növelte összetettbeli előnyét.

A debreceni védelem a második játékrészben is stabilan állt a lábán. Nem okozott nagyobb gondot a fölényben játszó, rengeteget passzoló, ám a támadásszövésben némileg lassú vendégek támadásainak semlegesítése.

A félidő közepén inkább a mezőnyben folyt a játék, ekkor nem volt látványos a mérkőzés. Poleksic kapus több alkalommal hárította magabiztosan a nem túl acélos bolgár lövéseket.

A két csere, a rögtön lövéssel bemutatkozó Dimitrov és a középpályán remekül osztogató Taszevszkij által némileg felrázott Levszki-játékosok a végén sem álltak le, ám kísérleteik továbbra is eredménytelenek voltak, így néha már durvasággal “enyhítették” a BL-búcsú okozta csalódottságukat.

A két gólszerző: Rudolf Gergely és Varga József

A két gólszerző: Rudolf Gergely és Varga József

A BL-főtáblára jutott Debrecent a mérkőzés végén felállva köszöntötte a Puskás-stadion boldogságban úszó közönsége. A hajdúsági futballisták a lefújást követően tiszteletkörrel köszönték meg a buzdítást.

nyilatkozat

“Csodálatos este volt, fantasztikus érzés, ahogy a közönség végig szurkolt nekünk, és éreztük az egész ország támogatását. A főtáblára jutás legfeljebb álmainkban és vágyainkban szerepelt, amikor megkezdtük utunkat a selejtezőben. A mérkőzés első félidejének egyes részeiben fölényben játszott a Levszki, néha szerencsénk is volt. Szófiában talán jobban futballoztunk, de ezúttal más erényeket csillogtattunk meg, mert a játékosok egymásért küzdöttek az első pillanattól az utolsóig” – mondta Herczeg András vezetőedző.

A legrangosabb európai kupasorozat főtábláján, azaz a csoportkörben eddig egyszer játszott magyar csapat: 1995-ben a Ferencváros két győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel a később döntős Ajax Amsterdam, továbbá a Real Madrid mögött, de a Grasshoppers előtt a kvartett harmadik helyén zárt.

bl-selejtező, 4. forduló, visszavágó

DVSC-Levszki Szófia (bolgár) 2-0 (2-0)
Puskás Ferenc-stadion, 32 ezer néző.
Vezette: Bo Larsen (dán)
Gól: Varga (13.), Rudolf (35.)
Sárgalap: Leandro (21.), Ramos (36.), Varga (61.), Dombi (76.), illetve Szarmov (9.), Zé Soares (52.)
DVSC: Poleksic – Bodnár, Mészáros, Komlósi, Leandro – Szakály (Dombi, 58.), Varga J., Czvitkovics (Fodor, 81.), Ramos – Coulibaly, Rudolf (Oláh, 89.)
Levszki: Petkov – Minev, Topuzakov, Rabeh, Benzukan – Bardon, Jovov (Dimitrov, 72.), Joaozinho (Teszevszkij, 60.), Szarmov, Zé Soares – Hrisztov (Ortega, 77.)
Továbbjutott: a DVSC, 4-1-es összesítéssel.
A mérkőzést megelőző napon, hétfőn amikor a kivetítőt próbálgatták, a”tesztüzemmód” során 2-0-s hazai sikert jövendölt a szerkezet kezelője.

További mérkőzések, bajnokok ága:
Maccabi Haifa (izraeli)-Salzburg (osztrák) 3-0 (1-0)
Továbbjutott: Haifa, 5-1-es összesítéssel

FC Zürich (svájci)-Ventspils (lett) 2-1 (1-1)
Továbbjutott: a Zürich, 5-1-es összesítéssel

Nem bajnokok ága:
Anderlecht (belga)-Lyon (francia) 1-3 (0-3)
Továbbjutott: a Lyon, 8-2-es összesítéssel

Atlético (spanyol)-Panatinaikosz (görög) 2-0 (1-0)
Továbbjutott: az Atlético 5-2-es összesítéssel.

A 32 csapatos BL sorsolását csütörtökön 18 órától tartják, Monacóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik