Élet-Stílus

BL: Európába igyekszik a Debrecen

Kedd este a Puskás Ferenc-stadionban a Debrecen a BL-főtáblára kerülésért lép pályára. A magyar bajnok igen jó eséllyel várja a selejtező negyedik, utolsó fordulóját, mivel a Levszki Szófia vendégeként 2-1-re győzött.

Tizennégy év után ismét a BL főtábláján szerepelhet egy magyar csapat: a Ferencváros bravúrjának megismétléséhez a Debrecennek “mindössze” meg kell őriznie 2-1-es előnyét a bolgár Levszki Szófiával szemben a Puskás Ferenc-stadionban.

Kétségkívül a hajdúságiak igen kedvező helyzetben vannak, mivel a vendégeknek legalább két gólt kell szerezniük, hogy megfordítsák a párharcot, a magyar gárdánál ezzel együtt egyöntetű vélemény, hogy a párharc még nem dőlt el, s nem szabad kizárólag a védekezésre koncentrálni.

Rudolfék hétfőn már Budapesten edzettek (MTI)

Rudolfék hétfőn már Budapesten edzettek (MTI)

Kötelező az óvatosság, mert a Loki nem a legjobb összeállításában lép pályára: a bolgár fővárosban megsérült Máté Péterre, de Bernáth Csabára sem számíthat Herczeg András vezetőedző, Kiss Zoltán pedig két sárga lapja miatt nem játszhat. Leandro és Rudolf Gergely csak könnyített munkát végzett, ám ők alighanem vállalják majd a játékot.

A csapat hétfőn 10 órakor kelt útra Budapest felé, s a 18 nevezett futballista este már a Puskás Ferenc-stadionban tréningezett. A DVSC azért kénytelen otthonától távol fogadni riválisát, mert stadionja nem felel meg az európai szövetségnek a BL-selejtező ezen szakaszára vonatkozó előírásainak.

Ettől függetlenül a vezetők bíznak abban, hogy Budapesten is sikerül hazai atmoszférát teremteni, éppen ezért a szurkolókat arra kérte Bartha Csaba sportigazgató, hogy a csapat sáljával vagy – más magyar együttesek drukkerei esetében – magyar zászlóval felszerelkezve érkezzenek az arénába.

A hangulatra nagy valószínűséggel nem lesz majd panasz, a jelenleg 36 ezer férőhelyes létesítményben telt hát várható, mivel vasárnapig már több mint 20 ezer jegy kelt el.

a puskás-stadion már a bl-hez “öltözött”

Egy nappal a Debrecen és a bolgár Levszki Szófia BL-selejtező visszavágója előtt a mérkőzésnek otthont adó Puskás Ferenc-stadion már a legrangosabb európai kupasorozatban megszokott színekben, reklámokban pompázik.
A gyepen a gyerek már gyakorolják a sorozat jelképének számító, a csillagos labdát ábrázoló lepel hullámoztatását. A szervezők próbálgatják a kivetítőt is, amelyen már a holnapi “végeredmény” is olvasható, e szerint a Loki 2-0-ra legyőzi a Levszkit. Ezzel az eredménnyel minden bizonnyal elégedettek lennének a hazaiak, hiszen ez azt jelentené, hogy 1995 után ismét lesz magyar csapat a BL csoportküzdelmeiben.

A Levszki – amely a Debrecenhez hasonlóan elhalasztotta hétvégi bajnoki meccsét – szintén hétfőn érkezik a magyar fővárosba. A találkozón igen ismert játékvezető, a dán Claus Bo Larsen fújja majd a sípot. Ő vezette tavaly az európai Szuperkupa-találkozót is.

Levszki-játékosok cicáznak a Puskás Ferenc-stadionban (MTI)

Levszki-játékosok cicáznak a Puskás Ferenc-stadionban (MTI)

Magyar csapat eddig egyetlen egyszer, 1995-ben a Ferencváros révén volt érdekelt a legrangosabb európai kupasorozat csoportkörében.

A zöld-fehérek akkor a későbbi döntős Ajax-szal, a Real Madriddal és a zürichi Grasshoppersszel kerültek azonos kvartettbe, egy győzelemmel, két döntetlennel és három vereség végeztek a harmadik helyen. Amennyiben a Debrecen továbbjut, akkor legalább 7,1 millió euróval (1,9 milliárd forint) gazdagodik.

bl-selejtező

4. forduló, visszavágó:
20.45: DVSC-Levszki Szófia (bolgár)
Budapest, Puskás Ferenc-stadion.
Vezeti:
Bo Larsen (dán)
Várható kezdőcsapatok
DVSC: Polekszics – Bodnár, Mészáros N., Komlósi, Leandro – Szakály P., Varga J., Ramos, Czvitkovics – Coulibaly, Rudolf.
Levszki: Petkov – Minev, Topuzakov, Rabeh, Lúcio Wagner – Jovov, Szarmov, Zé Soares, Bardon – Ortega, Hrisztov.

—-A Debrecen eddigi útja—-

A Debrecen eddigi útja a BL-selejtezőben:

2. forduló (július 15. és 22.):
DVSC-Kalmar FF (svéd) 2-0 (0-0)
Gól: Varga J. (73.), Kiss Z. (86.)

Kalmar FF-DVSC 3-1 (2-1)
Gól: Elm (20., 71., a második 11-esből), Mendes (32.), illetve Varga J. (13.)
Továbbjutott: a DVSC 3-3-as összesítéssel

3. forduló (július 29. és augusztus 5.):
Levadia Tallinn (észt)-DVSC 0-1 (0-0)
Gól: Leandro (70.)

DVSC-Levadia Tallinn 1-0 (0-0)
Gól: Coulibaly (70.)
Továbbjutott: a DVSC, 2-0-s összesítéssel.

4. forduló (augusztus 19.):
Levszki Szófia (bolgár)-DVSC 1-2 (0-1)
Gól: Bardon (51.), illetve Bodnár (12.), Czvitkovics (76.)
Az első fordulóban nem kellett pályára lépnie a magyar bajnoknak.

—-BL-selejtező: a program—-

A BL-selejtező negyedik, utolsó fordulójának keddi visszavágói (zárójelben az első mérkőzések eredményei):
Bajnokok ága:
DVSC-Levszki Szófia, Puskás Ferenc-stadion 20:45; (2-1)
Maccabi Haifa (izraeli)-Salzburg (osztrák) 20:45; (2-1)
Zürich (svájci)-Ventspils (lett) 20:45 (3-0)
Nem bajnokok ága:
Anderlecht (belga)-Olympique Lyon (francia) 20:45; (1-5)
Atlético (spanyol)-Panatinaikosz (görög) 20:45; (3-2)

—- A Debrecent az átszervezés is segítette—-

A Bajnokok Ligája selejtezőjének átszervezése magyar szempontból kedvező változást hozott, nagyban hozzájárult ugyanis ahhoz, hogy a Debrecen jelenleg az euromilliókat garantáló – csak a részvételt 7,1 millió euróval honoráló – csoportküzdelmek kapujában áll.

A magyar bajnoknak a korábbiaknál hosszabb, ugyanakkor könnyebb utat kellett bejárnia, amelyből már csak egy lépés megtétele maradt hátra.

Michel Platini, az UEFA elnöke megválasztásakor ígérte, hogy a BL megreformálásával igyekszik a korábbinál komolyabb lehetőségeket biztosítani az elittől eltávolodott, főként kelet-európai kluboknak, melyek számára a selejtező nem sok reménnyel kecsegtetett korábban, mivel rendre igen kiváló élcsapatokkal akadhattak össze a főtáblára kerülésért.

A kvalifikációs sorozat átalakításának lényege, hogy a bajnokként induló csapatok – mint a Debrecen is – és az erősebb bajnokságokból nem első helyezettként érkező csapatok külön ágon vetélkednek a főtábláért. Ez ugyan a korábbiaknál hosszabb, viszont könnyebb utat jelent, hiszen a hajdúságiaknak az eddigi kettő helyett három párharcot kell(ett) megnyerniük ahhoz, hogy főtáblára kerüljenek, viszont nem találkozhattak Európa 13 legerősebbnek tartott bajnokságának képviselőjével.

A Debrecen annak a 13 pontvadászatnak a selejtezőre kényszerülő képviselőit kerülte el, amelyekből a győztes alanyi jogon a főtáblán kezdheti meg a küzdelmet. Ezzel olyan szituáció nem fordulhatott elő, mint amilyen például 2002-ben, amikor is a Zalaegerszeg a Manchester Uniteddel került szembe a főtáblás szereplésért vívott párharcban.

A bajnokok ágán négy fordulót rendeztek, de a magyar aranyérmes csak a másodikban kapcsolódott be a küzdelembe, melynek végén öt csapat kerül a csoportszakaszba. A nem bajnokok ágán csak a 3. és 4. fordulóban rendeztek-rendeznek párharcokat, s onnan is öt együttes jut főtáblára.

Azok a csapatok, amelyek a BL-selejtező harmadik fordulójában maradtak alul, az Európa Liga utolsó selejtezőkörébe kerültek át, míg a negyedikben elbukók a második számú európai sorozat 48 csapatos főtábláján folytatják szereplésüket. Azaz amennyiben a Debrecen elvesztené negyedik fordulós párharcát a bolgár Levszki Szófiával szemben, az EL csoportkörében játszhatna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik