Élet-Stílus

Miért kapott ki Balzsay Károly?

A hétvége legszomorúbb sporteseménye Balzsay Károly megdöbbentő veresége volt Robert Stieglitz ellen. A nagyközépsúlyú magyar bunyós a kudarccal nemcsak világbajnoki címének, hanem veretlenségének is búcsút inthetett. A találkozó után a legtöbb szurkoló azonnal a vereség okait kezdte el boncolgatni. A profiboksz.hu szerzője, Hollywood legújabb írásában megpróbálta összeszedni a lehetséges okokat és azt a saját szemszögünkből, a mi meglátásaink szerint is megvizsgálni.

1. A hazai pálya terhe?

Az egyik legtöbbet hangoztatott ok. A győztes Robert Stieglitz véleménye szerint Balzsayn túl nagy volt a nyomás, túl nagy volt a bizonyítási kényszer és ez vezetett a fáradsághoz, amely a 7. – 8. menettől kezdve egyre jobban érezhető volt a világbajnokon. Az új bajnok szerint a magyar bunyós túl nagy tempót vállalt fel a meccs elején és mindenképpen bizonyítani akart a szurkolóknak, így törvényszerű volt, hogy elfárad és ők tudatosan erre is játszottak a taktika összeállításánál. Szintén ezt az elméletet képviseli Fritz Sdunek edző és az Universum tulajdonosa Klaus Peter Kohl is. A megítélésem szerint azonban Balzsayn messze nem volt akkora nyomás, mint Kovács Istvánon vagy Erdei Zsolton, hiszen az említett két bunyós sokkal nagyobb közönség előtt bokszolt már Magyarországon, ráadásul az ellenfeleik is nagyjából hasonló erőt képviseltek, mint Stieglitz (Lakatus, Chacon, Dramane). Mindemellett Balzsay népszerűségben még egyáltalán nem veheti fel a versenyt Kokóval vagy Madárral és valószínűleg soha nem is fogja már elérni azt a szintet. Azt egy élsportolónak el kell viselnie, hogy szeretik a szurkolók, rendszeresen interjúkat kell adni és minden mozzanatát érdeklődve figyelik az emberek. A mostani felhajtás, ami körülvette a SYMA Csarnokban rendezett gálát megítélésem szerint kisebb volt, mint amikor a másik két magyar világbajnok itthon lépett ringbe.
Az esemény vereségben játszott szerepe: 10%

Jól kezdődött a meccs (MTI)

Jól kezdődött a meccs (MTI)

2. Taktikai hiba?

Balzsay az első öt menetet egészen biztosan megnyerte minden pontozónál és a 6. vagy a 7. felvonásban is voltak jó pillanatai, így a 8. menetre azzal a tudattal mehetett ki, hogy ez a mérkőzés legrosszabb esetben is döntetlen lesz ha végigállja a 12 menetet és nem padlózik egyszer sem. A hivatalos pontozólapok szintén hasonló dolgot mutatnak, hiszen két bírónál Balzsay vezetett a 10. menet után 96-94-re, míg a harmadiknál Stieglitz volt előnyben. A 6. menet után volt érezhető először, hogy Karesz holtpontra került. Ezt egy világbajnoknak éreznie kell, hogy fogyóban van a kondiciója és ennek megfelelő taktikával kell elkezdenie az adott meneteket. Az edzőjének ráadásul ismernie kell az edzésekről annyira a bunyósát, hogy észrevegye a nehéz pillanatokat és ennek megfelelő tanácsokkal lássa el a versenyzőt. Ehhez képest a lábmunkában soha nem jeleskedő világbajnok rengeteg oldalmozgással próbálkozott és szinte minden ütésre válaszolni próbált, ezáltal rendszeresen keresztbe verte ellenfele. Sehol egy fogás, sehol egy kis szabálytalanság, dulakodás, ne adj isten mélyütés. Semmi olyasmi nem történt ami esetleg kizökkentette volna a vérszemet kapott Stieglitzet a lendületéből és szusszanásnyi pihenőt engedélyezett volna a magyar bunyósnak. Véleményem szerint ez óriási rutintalanság volt egy 30 éves bokszolótól és az edzőjétől is, aki gyakorlatilag évtizedek óta világbajnokok tucatjait neveli ki.
Az esemény vereségben játszott szerepe: 50%.

Balzsay vezetett a pontozólapokon (MTI)

Balzsay vezetett a pontozólapokon (MTI)

3. Túledzettség, fogyasztási probléma, kiszáradás?

Ha egy bunyós látványosan elfárad egy átlagos iramú meccsen akkor annak valószínűleg a felkészülés során elkövetett hibák az okai. Karesz elmondása alapján élete legkeményebb felkészülésén van túl és az edzések után néha annyira fáradt volt, hogy csak aludni járt haza. A túl sok edzés pedig bizonyos esetekben fáradtsághoz vezet, ami általában látványos összeomlással jár egy bokszmérkőzésen. Sajnos Balzsay a 6. menettől kezdve fáradni kezdett, pedig a meccs irama ezt nem indokolta volna, hiszen nem volt az átlagosnál több ütés vagy mozgás a találkozón. A fáradtság a 9. menetre érte el a tetőfokát, amikor a világbajnok mozgása teljesen szétesett és szinte folyamatosan a kiütés határán mozgott. Fontos megemlíteni, hogy Sduneknek nem Balzsay az első olyan tanítványa aki hasonló gondokkal küzd a mérkőzései alatt. Elég ha csak Wladimir Klitschko esetét idézzük fel Lamont Brewster ellen vagy Erdei Zsolt néhány meccse is eszünkbe juthat ilyenkor. Az tény, hogy Sdunek mester emberi nagyságát mindenképpen el kell ismerni, hiszen rendkívül szimpatikus a bunyósaival kiváló viszonyt ápoló trénerről van szó. Viszont egyre több olyan véleményt hallani a bokszberkekben, hogy Sdunek elsősorban a fizikális felkészítésre helyezi a hangsúlyt és minden bunyósára a magas kettős fedezék mögül való szurkálós NDK-s iskolát erőlteti még akkor is ha ez nem előnyös az adott bokszolónak. Szintén sokan említették, hogy az Universum főedzője képtelen B tervben gondolkodni, azaz a meccsek során mindig egyféle taktikát erőltet, még akkor is ha az nyilvánvalóan nem működik az adott ellenféllel szemben. Szintén érdekes aspektus lehet az elhibázott fogyasztás és a dehidratáció. Balzsaynak soha nem voltak komoly súlygondjai, nem kellett 7-8 kilókat fogyasztania röviddel a meccsek előtt, így érzésem szerint ez sem lehetett döntő jelentőségű tényező a vereségben, mint ahogy a mérlegelés utáni kevés folyadékbevitel sem, mert ilyan hibát nem hiszem, hogy elkövetett Sdunek edző.
Az esemény szerepe a vereségben: 25%

De a végére elfogyott (MTI)

De a végére elfogyott (MTI)

4. Stieglitz tökéletesen felkészült taktikával bokszolt?

Az tény, hogy Robert Stieglitz egy nagyon átgondolt, tudatos bunyót mutatott be és a győzelme teljesen megérdemelt és jogos. Azonban az is tény, hogy a német bunyós semmi olyat nem tud, amivel meglephette volna Karcsit. Kemény, harcos, hajtós, de semmi extra. Inkin meglátásom szerint sokkal okosabb és jobb bunyós, mint az új világbajnok, mégis veszített Karcsival szemben. Az én szememben ezt a mérkőzést nem Stieglitz nyerte meg, hanem Balzsay vesztette el. Hasonló véleményen van a legjobb magyar ökölvívó edző Szántó Imre is, aki szerint Stieglitzben semmi olyan nem volt, ami aggodalomra adott volna okot előzetesen.
A vereségben játszott szerepe: 0%.

Hordágyon hagyta el a ringet (MTI)

Hordágyon hagyta el a ringet (MTI)

5. Balzsay Károly ennyire képes csak és a magyar szurkolók túlértékelték őt?

Nehéz ebben a témában nyilatkozni, mert az ember nem szívesen sért meg egyetlen magyar sportolót sem még akaratlanul sem. Nem is ez a szándékom, hiszen a profiboksz.hu hosszú fennállása alatt egyszer sem jelentek meg sértő vagy provokáló cikkek magyar bunyósokkal szemben és nem is fognak hasonló jellegű írások itt helyt kapni. A szerkesztőség tagjai mindannyian elkötelezett szurkolók, aki sokszor több ezer kilométert is utaztak már, hogy a magyar bunyósoknak a helyszínen szorítsanak és mindannyian őszintén szurkolnak a magyar sikerekért. Mindezek ellenére próbálok realista maradni és elmondani a saját véleményemet, ami nagy mértékben egyezik több a bunyóhoz remekül értő ismerősöm, barátom véleményével. Balzsay Károly a szememben Magyarország valaha volt negyedik legjobb profi bunyósa, de be kell látnunk, hogy közel sem olyan képességű ökölvívó, mint Erdei Zsolt vagy akár Kovács István. Az ütőereje megítélésem szerint messze nem olyan nagy, mint azt sokan gondolják, taktikailag ezen a meccsen teljesen csődöt mondott és kondicionálósan sem nevezhetjük kiemelkedőnek a látottak alapján. Ha elnézem a nagyközépsúly jelenlegi élmezőnyét akkor a szuperhatos tagjain kívül (Kessler, Ward, Froch, Abraham, Dirrell és Taylor) Lucien Bute, Librado Andrade, Allen Green és Sakio Bika is egyértelműen jobbak nála. Ellenük valószínűleg csak nagy szerencsével tudna meccset nyerni. Személy szerint nekem már a Masoe elleni címvédése sem tetszett, hiszen hiába verte nagy fölénnyel a kihívóját és a végén ütötte ki az új-zélandit, én egy veterán középsúlyú ellen sokkal meggyőzőbb teljesítményt vártam volna. Szóval Balzsay legjobb esetben is csak a 11. legjobb a nagyközépsúlyban és akkor ott van még Stieglitz, akitől kikapott, a szorosan legyőzött Inkin, valamint egy Edison Miranda is, aki az egyik legnagyobb ütő súlycsoportoktól függetlenül. Ezek a dolgok nem tények ugyan, de nagyon nagyon közel állnak a teljes valósághoz. Balzsay tartósan csakis abban az esetben tudott volna világbajnok maradni ha okosan választják meg az ellenfeleket. Az Universum mindig okosan választ, ezt már tudjuk. Masoe legyőzése ugye nem egy nagy fegyvertény. Stieglitz pedig borítékolható volt, hogy kihívó lesz a Wilaschek elleni győzelme után. Ha rajta túljutott volna akkor valószínűleg rövid időn belül Dimitri Sartison is ellenfél lett volna. Nem egy veretes névsor, nem olyan három bunyósokról van szó, akiről minden szakember azonnal elismerően és magas szinten beszél. Karesz nem tudta venni már a második akadályt sem sajnos és ez sokat elárul a kategóriában elfoglalt helyéről is.
Szerepe a vereségben: 15%

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik