Élet-Stílus

Zsinórban ötödször kaptunk ki a románoktól

A román csapat egy jól eltalált lövéssel legyőzte a sorsdöntő vb-selejtezőkre hangoló magyar labdarúgó-válogatottat a Marian Cozma emlékére megrendezett barátságos mérkőzésen. A mieink sorozatban ötödször kaptak ki Romániától.

A találkozón Marian Cozmára emlékeztek. Megható pillanat volt, amint a kivonulás során Petre Cozma, a február 8-án meggyilkolt kézilabdázó édesapja odasétált a fiát ábrázoló, középkörben felállított négyoldalú óriásfotóhoz, amelyet megcsókolt.

A pályán kőkemény Cristian Chivu a könnyeivel küszködve adta át az édesapának a játékosok által aláírt mezt, és a gyász színébe öltözött Petre Cozma ugyanezt megkapta a magyar csapatkapitánytól, Hajnal Tamástól is. A találkozót megelőzően egyperces gyászszünetet tartottak, és mind a két együttes tagjai az erőszakot elítélő pólót viseltek a mez fölött.

A sorrendben 20. magyar-román „presztízsmérkőzés” nagy iramban kezdődött. Erwin Koeman szövetségi kapitány legénysége bátor letámadással kezdett, már az ellenfél térfelén megpróbálkozott a labdaszerzéssel, később viszont visszaállt, s a megszerzett labdákkal igyekezett gyors támadásokat vezetni.

A négy rutinos futballistájuk nélkül pályára lépő, például legnagyobb ászukat, Andran Mutut is nélkülöző románok szervezetten futballoztak, igyekeztek mihamarabb átjátszani a középpályát, s bár esetenként ez sikerült is nekik, komoly helyzetet nem tudtak kialakítani, de ez igaz a magyarokra is.

Az első góllal kecsegtető lehetőségére a 20. percig kellett várni, egy magyar beívelés okozott riadalmat, majd a szöglet után Gyepes Gábor közelről a lécre fejelte a labdát – Vanczák Vilmos sípszót követő kísérlete után pedig a kapufa mentett.

Marica és Bodor párharca (Galéria)

Marica és Bodor párharca (Galéria)

A folytatásban sem vettek vissza a felek a tempóból, de ez csak a mezőnyjátékot tette élvezhetőbbé. Helyzet alig akadt, mivel sok volt a pontatlanság a két együttes játékában.

Egy védelmi hiba azonban elegendő volt ahhoz, hogy vezetést szerezzenek a románok: a 42. percben Vanczák rossz helyre csúsztatott, éppen Tiberiu Ghioanéhoz, aki 14 méterről, jobbról úgy lőtt a bal felső sarokba, hogy a labda a kapufát is súrolta.

A második félidő elején a lelátón váratlanul megpezsdült az élet, a román szurkolók működésbe hozták a tüzetes átvizsgálás ellenére behozott pirotechnikai eszközöket – a rendőrök megjelenésére azonban gyorsan „megjavultak” – míg a másik oldal erre a „cigányok, cigányok” rigmussal válaszolt.

Román szurkolók

Román szurkolók

A szünetben Koeman kettőt cserélt, Rudolf Gergelyt és Gera Zoltán küldte a pályára, és ez jó húzásnak bizonyult, utóbbi 16 méteres lövése ugyanis alig ment elé az 53. percben. A Koeman-csapat becsülettel próbálkozott, fölényben játszott (a kontrára játszó románok egyáltalán nem veszélyeztettek a második félidőben), de kimaradtak a magyar helyzetek.

Juhász Ronald sem lábbal, sem fejjel nem találta el a kaput, majd Torghelle Sándor lőtt a jobb alsó sarok mellé, Hajnal Tamás pedig 26 méterről a bal alsó sarok mellé püfölte a labdát.

nyilatkozatok

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: “Az eredmény csalódás, az első félidővel kifejezetten elégedetlen vagyok. A fordulást követően megmutattuk, hogy sokkal többre vagyunk képesek, agresszívebbek voltunk, voltak lehetőségeink, ám ezek sajnos kimaradtak. Minden vereségnél csalódott vagyok, de a második félidőben láttam bíztató dolgokat. Tudtam, hogy nincs mindenki a legjobb állapotban, de az első 45 perc így is csalódás. Szenvedély és agresszivitás nélkül bajba kerülsz ezen a szinten. Régen kaptunk ki utoljára, de reális ez a vereség.”

Razvan Lucescu, a román válogatott szövetségi kapitánya: “Köszönöm a magyar szövetségnek, hogy létrehozta ezt az emlékmérkőzést. Két különböző félidőt produkáltunk. Az első félidőben jól játszottunk, szépen tartottuk a labdát, sikerült kicsit kibillenteni a magyarokat és gólt lőnünk. A második félidőben már harcoltunk, önfeláldozóan küzdöttünk, ugyanakkor fegyelmezettek voltunk, így meg tudtuk nyerni a mérkőzést. A magyarok nagyon agresszívek voltak. A szurkolóink viselkedésével nem szeretnék foglalkozni, a lényeg a győzelem.”

A magyar válogatott 1981. május 13. óta képtelen legyőzni a románokat, a mostani vereséggel együtt zsinórban ötször maradt alul a keleti szomszéddal szemben, ráadásul ezeken a mérkőzéseken gólt sem rúgott. A főpróba tehát nem sikerült, az előadás (a szeptemberi svédek és portugálok elleni világbajnoki selejtező) ettől persze még lehet szép. Reménykedjünk…

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Románia 0-1 (0-1)
Puskás Stadion, 9 ezer néző, v.: Vnuk (szlovák)
Gól: Ghioane (42.)
Magyarország: Babos – Bodor (Vadócz, 83.), Juhász R., Gyepes (Fehér, 74.), Vanczák – Halmosi, Dárdai (Tóth B., 76.), Hajnal – Huszti (Gera, 46.), Dzsudzsák (Rudolf, 46.) – Torghelle (Priskin, 78.)
Románia: Coman – Dananae (Maftei, 39.), Nesu, Chivu (Constantin, 82.), Radoi (Goian, 60.) – Ghioane, Mara, Danciulescu (Surdu, 46.), Apostol – Micu (Codrea, 60.), Marica

Ajánlott videó

Olvasói sztorik