Élet-Stílus

Főpróba és emlékezés a románok ellen

Az őszi, valóban sorsdöntő világbajnoki selejtezőkre készülő magyar labdarúgó-válogatott a Marian Cozma-emlékmérkőzésen vághat vissza a román nemzeti csapatnak a legutóbbi négy mérkőzésen elszenvedett vereségekért.

A magyar és a román labdarúgó-válogatott sorrendben 20. randevúja előtt a mieink számára hízelgőbb az örökmérleg: 5 döntetlen és tíz győzelem mellett csak négyszer kaptunk ki, csakhogy éppen az utolsó négy mérkőzésen szenvedtünk vereséget úgy, hogy gólt sem lőttünk (0-2, 0-2, 0-2, 0-3).

„Nem szívesen emlékszem a románok elleni találkozókra, hiszen amióta válogatott vagyok, nem sikerült legyőznünk őket” – mondta Dárdai Pál, aki az utolsó románok elleni mérkőzésen, 2004 szeptemberében is tagja volt csapatnak, Király Gáborral együtt. A 1980 München hálóőre hosszú idő után kapott ismét meghívót a válogatottba Erwin Koeman szövetségi kapitánytól.

Király Gábor ismét a válogatott szerelésében készül (MTI)

Király Gábor ismét a válogatott szerelésében készül (MTI)

„A válogatottság számomra a piramis csúcsa, több mint nyolc évig védtem a nemzeti tizenegyben, de akkor is készen álltam arra, hogy második vagy harmadik számú kapus leszek – mondta Király az MTI-nek. – Az elmúlt években, amíg nem voltam tagja a keretnek, csak a válogatott szurkolója voltam, és azt láttam, hogy tudatos, tervszerű munka zajlik a magyar csapatnál.”

Koeman: szoros találkozót várok

Tervszerű és eredményes – jegyezhetjük meg, hiszen jó esély van arra, hogy a mieink 1986 után először „túléljék” a selejtezősorozatot. A csapat jelenleg a második helyen áll az 1. csoportban – három pont a lemaradása az éllovas dánokkal szemben, viszont négy ponttal előzi meg a portugál, svéd kettőst -, és a románok elleni szerdai tesztmérkőzés kiváló „bemelegítés” lehet az őszi, sorsdöntő vb-selejtezők előtt.

„Négy hónap után először lépünk pályára, ezért fontos, hogy mindenki játéklehetőséghez jusson. Szoros találkozót várok, de számomra az lesz a legfontosabb, hogy a csapatom miként teljesít – nyilatkozta Erwin Koeman. Megjegyezte: „Ez a mérkőzés remek alkalom a felkészülésre, és bár a románok játékstílusa inkább második ellenfelünkéhez, a portugálokéhoz hasonlít, ezzel együtt is jó lehetőség a közös gyakorlásra”.

Koeman csapata teljesítményére kíváncsi (MTI)

Koeman csapata teljesítményére kíváncsi (MTI)

Emlékezés Cozmára

A találkozónak szomorú apropója van: a szerdai magyar-románra a február 8-án meggyilkolt Marian Cozma emlékének adózva kerül sor. A mérkőzésen a két ország labdarúgó-szövetsége mellett MKB Veszprém kézilabdacsapata, Veszprém városa és a Magyar Kézilabda Szövetség is képviselteti magát, a díszvendég pedig a néhai román kézilabdázó édesapja, Petre Cozma lesz.

Az MLSZ már csak kegyeleti okok miatt is fontosnak tartja a sportszerű szurkolást, ezért hétfőn nyílt levélben fordult a drukkerekhez, s ebben jelezte, a rendbontókat kivezetik a stadionból és kitiltják a válogatott mérkőzéseiről. Szintén fontos információ, hogy a két ország zászlóján kívül egyebet (feliratot, transzparenst, stb.) nem lehet bevinni a Puskás Stadionba.

A honi szövetség tájékoztatása szerint hivatalosan kétszáz szurkoló kíséri el a keleti szomszéd válogatottját Budapestre. Serényi Péter sajtófőnök hozzátette: a biztonságiak és a rendőrök összlétszáma az ilyen jellegű mérkőzésekhez képest csaknem háromszoros lesz, ami megközelíti az ezer főt.

A rendőrség nem számít balhéra

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője, Tafferner Éva az MTI érdeklődésére elmondta: a rendőrség arra számít, hogy a szerda esti mérkőzés nem a rendbontásról, hanem a Marian Cozmára való békés megemlékezésről fog szólni.
A rendőrség ezzel együtt kiemelt kockázatú rendezvényként kezeli a szerdai mérkőzést, ennek megfelelően külső és belső biztosítás is lesz. A szóvivő szerint rendőrség a megfelelő létszámban, a szükséges erőkkel biztosítja a rendezvényt.

Román edzés a Puskás Stadionban (MTI)

Román edzés a Puskás Stadionban (MTI)

Román csapatépítés

A román válogatott – amely csak az ötödik helyen áll a 7. csoportban – már hétfőn Budapestre érkezett. A szereplést megfázása miatt lemondó Adrian Mutu, a Fiorentina gólzsákja mellett Razvan Rat, az UEFA-kupa-győztes ukrán Sahtar Donyeck hátvédje és Bogdan Stancu, a Steaua Bucuresti csatára sem tartott a román csapattal. Razvan Lucescu szövetségi kapitány együttese a szeptemberi, franciák és osztrákok elleni mérkőzésre „hangol” a budapesti fellépésen.

„Mind a két együttesnek hasznos lesz a találkozó, hiszen a magyarok a második helyen állnak a selejtezős csoportjukban, míg mi építjük a csapatunkat, így szükségünk van a meccsekre Talán a magyarok jelenleg egy kicsit egységesebbek nálunk, és lendületben vannak, de ez nekünk csak jó a további építkezés szempontjából” – mondta Razvan Lucescu, aki szerint egy ilyen emlékmérkőzés közelebb hozhatja egymáshoz az embereket.

Múlzidézés

Románia-Magyarország 1-1, barátságos, 1939.10.22.
Magyarország-Románia 2-0, barátságos, 1940.05.19.
Magyarország-Románia 7-2, barátságos, 1945.09.30.
Románia-Magyarország 0-3, barátságos, 1947.10.12.
Magyarország-Románia 9-0, barátságos, 1948.06.06.
Románia-Magyarország 1-5, barátságos, 1948.10.24.
Románia-Magyarország 1-2, barátságos, 1952.07.15.
Magyarország-Románia 5-1, barátságos, 1954.09.19.
Románia-Magyarország 1-2, barátságos, 1958.10.26.
Magyarország-Románia 1-1, Eb-selejtező, 1972.04.29.
Románia-Magyarország 2-2, Eb-selejtező, 1972.05.14.
Magyarország-Románia 2-1, Eb-selejtező, 1972.05.17.
Magyarország-Románia 1-0, Vb-selejtező, 1981.05.13.
Románia-Magyarország 0-0, Vb-selejtező, 1981.09.23.
Magyarország-Románia 1-1, Eb-selejtező, 1998.10.14.
Románia-Magyarország 2-0, Eb-selejtező, 1999.06.05.
Románia-Magyarország 2-0, Vb-selejtező 2001.06.02.
Magyarország-Románia 0-2, Vb-selejtező, 2001.09.05.
Magyarország–Románia 0-3, barátságos, 2004.02.21.

Felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Románia, 20:00 (Sport1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik