Élet-Stílus

Több száz új fajt találtak a Himalájában

admin
admin

2009. 08. 11. 15:02

Tízévnyi munka eredményeként több mint 350, a régióban és világszinten is új fajt talált a Kelet-Himalájában egy kutatócsoport. Köztük a csupán 11 kilós szarvas- és a három kilométeres magasságban élő majomfajt.

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet tanulmányában az 1998-2008 közötti kutatási időszak eredményeit mutatja be: a kutatások Bhutan, Észak-kelet India és Mianmar északi részén, valamint Kína tibeti régiójának déli területén folyt. A Himalája keleti fele jellemzően nehezen megközelíthető terület, sok az elszigetelt élőhely, ezért a biológiai feltérképezés hosszú időt vesz igénybe, és máig nem fejeződött be.

Miniszarvas

Az egy évtizedes kutatás során a szakemberek több mint 350 új fajt regisztráltak ezen a területen. Az eddig nem ismert fajok közé tartozik 242 növény, 61 gerinctelen, 14 édesvízi hal, 16 kétéltű, 16 hüllő, 2 madár és 2 emlős – közölte a WWF Magyarország.

forrás: WWF

forrás: WWF

Az Észak-Mianmarban élő putaoi muntjákszarvas a világ legkisebb és legősibb szarvasfaja. Az állatról korábban úgy gondolták, hogy egy másik faj fiatal egyede, de a DNS tesztek azt igazolták, hogy egy különálló fajba tartozik. 60-80 centiméter magas, és összesen 11 kilogramm körüli testtömeggel rendelkezik.

Komoly veszélyben vannak

Rátaláltak a területen a 2005-ben felfedezett arunácsali makákóra is, mely nem csak a régió, de egyben a tudomány számára is teljesen új felfedezés. Ez a világ eddig ismert legmagasabban élő makákója, a tengerszint feletti 1600 és 3500 méter magasságban fordul elő.

A Himalája teljes területén eddigi tudásunk szerint megközelítőleg 10 ezer faj él, ezen belül mintegy 300 emlős, 1000 madár és 300 édesvízi hal. A világ összes növényfajának harmada, a gerinctelenek 40 százaléka él itt. A terület a kihalás szélén álló bengáli tigris egyik utolsó élőhelye, és itt él a szintén veszélyeztetett indiai orrszarvú is.

A Himalája keleti része egyike a világ természeti kincsekben leggazdagabb területeinek. A klímaváltozás mellett a nem fenntartható gazdálkodás, az erdőirtás, a túllegeltetés, a veszélyeztetett fajokkal történő illegális kereskedelem és az édesvízzel való felelőtlen gazdálkodás és a szennyezés veszélyezteti az élővilágot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.