Élet-Stílus

Elhunyt Cseh Tamás

admin
admin

2009. 08. 08. 07:13

Elhunyt Cseh Tamás előadóművész; a Kossuth-díjas énekest, zeneszerzőt életének 67. évében érte a halál - adta hírül szombatra virradó éjszaka a Magyar Színház Portál. Utolsó interjúiban a dohányzásáról beszélt és arról, hogy nem rettegett a haláltól.

Cseh Tamást az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) saját halottjának tekinti. A művész temetéséről később intézkednek.

KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)

KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)

Az énekesnél 2006-ban diagnosztizálták a tüdőrákot. Tavaly szeptemberben Bereményi Géza az FN.hu-nak elmondta, hogy „Tamás egészségi állapota őszre nyilvánvalóvá válik.” Karácsony előtt azt az információt kaptuk, hogy a művészen már nem segítettek az újabb kezelések, és tudta, hogy nem fog meggyógyulni.

Nem rettegett

Ugyancsak decemberben a Kossuth rádióban elmondta, hogy a kezelések miatt gyakran olyan gyenge, hogy nem látja, hogy mikor térhetne vissza a színpadra. A tüdőrák egyik nagy okozójáról, a cigarettáról akkor már leszokott, és elmondta, hogy nagy ostobaság volt. Akkor már látta, hogy túl sokat cigarettázott, és fizeti az árát. Gyermekkorában mind a katonafilmekben, mind a utcán csak dohányozó embereket látott, aztán pedig az éjszakázó életmódja miatt is sok cigarettát szívott.

Egyik utolsó, a Heti Válasznak adott interjújában, elmondta, hogy az istenbe vetett hite miatt nem félt a haláltól: „Nem rettegek. Inkább kíváncsi vagyok, hogyan fog megtörténni. Napról napra gyengülök. Lehet, hogy így, fokozatosan. De nekem megengedte a Jóisten, hogy elrendezzem, amit el kell. Amiről mindenki úgy gondolja, hogy majd egyszer, de van még rá idő, hosszú az élet. Akit hirtelen baleset ér, nincs ideje ilyesmire.”

1200 dalt énekelt

Cseh Tamás 1943. január 22-én Budapesten született. Tizenhárom éves koráig a Fejér megyei Tordason élt, a középiskolát már a fővárosban végezte. A Budapesti Tanítóképző Főiskolán, az egri Tanárképző Főiskolán, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ezt követően, 1967-74-ig rajzot tanított egy budapesti általános iskolában.

Cseh Tamás több mint 1200 dal zeneszerzője, ezek mindennapi élethelyzetekről, vágyakról szólnak. 1970 körül kezdett dalokat írni, szövegíró társa Bereményi Géza író, filmrendező volt. Első lemezük 1974-ben jelent meg Levél nővéremnek címmel, ezt számos további album követte.

Micsoda útjaim voltak nekem

A művész 1974-től a 25. Színházban, majd a Várszínházban, 1982. és 1998. között a Katona József Színházban adott önálló esteket, 1998-tól a Bárka Színházban lépett fel. Önálló estjei: A dal nélkül, Antoine és Désiré, Fehér babák takarodója, Frontátvonulás, Jóslat, Új dalok, Nyugati pályaudvar, Levél nővéremnek, A telihold dalai.

Az előadóművészként számos filmben szerepelt, ilyen volt a Nyom nélkül, A turné, a Csinibaba, valamint a 6:3 című alkotás. A Csillagokkal táncoló Kojot című, 2006-ban megjelent mesekönyv történeteit Cseh Tamás válogatta és fordította. Művészi munkája elismeréseként 1993-ban Liszt Ferenc-díjat, 2001-ben Kossuth-díjat kapott.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével is kitüntetett művésznek idén májusban jelent meg Dal nélkül címmel egyik 1973-as estjének felvétele a Hungaroton kiadónál. Az albumra az ismert dalok mellett korábban nem hallható szerzemények is felkerültek. Budapesten 1972 és 1977 között a 25. Színházban “futott” Cseh Tamás estje, amelyeken Bereményi Géza verseit tolmácsolta az Ad Libitum együttes kíséretében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.