Élet-Stílus

Bereményi: mint egy csonkolás

admin
admin

2009. 08. 08. 17:05

„Cseh Tamás távozása egy harminckilenc éves közös munka végét jelenti. Halálával elvitte magával azokat a dalszövegeket, amiket csak neki tudtam volna írni, mert ezeket ő váltotta ki belőlem személyes találkozásaink során” - fogalmazott Bereményi Géza író, filmrendező Cseh Tamás dalainak szövegírója.

“Mint egy csonkolás, olyan súlyos veszteség számomra Cseh Tamás halála, elvitte magával a már soha meg nem születő dalszövegeket” – mondta Bereményi Géza szombaton.

Nem múlott Cseh Tamás optimizmusán

A dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező közölte: bár már három éve tudni lehetett, hogy Cseh Tamás nagyon beteg, ezért fel volt készülve a legrosszabbra, mégis, amikor pénteken késő este értesült a haláláról, először nem hitte el: “Két és fél évig bízott a gyógyulásban; az ő optimizmusától nem függött a dolog, határozottan úgy tudta, hogy túl lesz ezen. Mintegy fél éve azonban kiderült, hogy betegsége feltartóztathatatlan” – mondta Bereményi Géza.

KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)

KÉPGALÉRIA (Fotó: MTI)

Közös dalaik úgy születtek, hogy Cseh Tamás lejátszotta neki a dalait gitáron és ő arra rögtönözte szövegeit. Cseh Tamás és Bereményi Géza 1970-től alkotott együtt.

“Amikor először találkoztunk, Tamás rajztanár volt, és tudtam róla, hogy gitáron kísérve énekelget angol szövegeket. Akkoriban jelent meg az első novelláskötetem, és már nagyon szerettem volna valakinek dalszöveget írni. Amikor egy társaságban egy éjszaka elkezdtünk beszélgetni, felajánlottam neki, hogy írnék neki. Másnap találkoztunk egy kölcsönlakásban, ahol lakott, és két szöveg, a Désiré és az Ócska cipő mindjárt meg is született” – emlékezett Bereményi Géza.

Mint mondta, rögtön megbeszélték, hogy odaköltözik hozzá. Másfél évig éltek lakótársként abban a lakásban és szinte minden nap írtak. Eleinte csak maguknak, aztán a barátoknak, később elterjedt a hírük és a Huszonötödik Színházban kezdetét vették Cseh Tamás estjei, Bereményi Géza összeállításában. Az első műsor a Dal nélkül címet viselte, “Tamás itt szokta meg a közönség előtti éneklést”.

1974-ben jelent meg az első Cseh Tamás-lemez Bereményi Géza dalszövegeivel, Másik Jánossal közös előadásban: ez volt a Levél nővéremnek. Ezt követte az Antoine és Désiré, majd évente-kétévente egy-egy újabb közös Cseh-Bereményi album. Utolsó közös munkájuk A véletlen szavai című CD volt, amely 2007-ben került a pultokra.

Mint ahogy egyszer egy kérdésre válaszolva Cseh Tamás sem tudta megválaszolni, mi volt a titka együttműködésüknek, ő sem tud felelni erre. Talán ezek a dalok meg akartak születni, az hozta össze őket.

Bereményi Géza szólt arról, hogy fog ő még dalszövegeket írni, de tudja, hogy azokat és olyanokat nem, mint Cseh Tamásnak, és ezt nem feltétlenül minőségi értelemben gondolja.

Eperjes: köszönöm, hogy volt nekünk

Márta István zeneszerző, az Új Színház igazgatója azt hangsúlyozta, hogy Cseh Tamás nagyon termékeny volt, sok dalt írt, amelyek mára közkinccsé váltak, ez pedig óriási dolog. „Egy zeneszerző nem kívánhat többet, mint hogy a dalait dúdolják, és ne csak dúdolják, hanem értsék is. Ahhoz pedig, hogy értsék, olyan versek és olyan dallamok kellettek, amik az emberek különféle gondolatait közvetítik” – mondta Márta István.

Bérczes László rendező-dramaturg, a Cseh Tamás című “beszélgetőkönyv” szerzője úgy vélte: attól, hogy Cseh Tamás elköszönt tőlünk, marad a védnöke nemcsak az Ördögkatlan fesztiválnak, hanem marad az a fajta emberi kapaszkodó, ami nagyon sokak számára volt életében. Mint mondta, Cseh Tamás lényegéhez tartozott az a személyesség, amivel bárki felé tudott fordulni, megszólítható ember volt, nem pedig egy megközelíthetetlen sztár.

Eperjes Károly, aki Cseh Tamás közeli barátja volt, úgy fogalmazott: „Köszönöm, hogy volt nekünk, és köszönöm azt a hihetetlen szabadságot, amit mindig árasztott magából.”

Cseh Tamás előadóművészt, Kossuth-díjas énekest, zeneszerzőt életének 67. évében érte a halál – a hírt szombatra virradó éjszaka a Magyar Színház Portál tette közzé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.